BritOFF spremenjenih razmer

Oddaja
17. 10. 2016 - 8.05
 / BritOFF

1005

Tokratni tematski BritOFF zakonodajnih predlogov odpiramo z besedami vodje poslanske skupine Socialnih demokratov, Matjaža Hana: “Vsi smo za človekove pravice, vsi pa imamo v mislih tudi varnost”. To so si v preteklih dneh uspešno izborili v Beli “vojni” Krajini, kjer so Črnomaljci uspešno protestirali proti predlogu postavitve sprejemno-registracijskega centra za prebežnike na zemljišču v Vražjem kamnu, ki tako ostaja kinološki poligon.  

Pravni poligon za begunce je medtem v fazi izdelave v Ljubljani. Novela zakona o tujcih, ki je po besedah že omenjenega Hana “v normalnih razmerah nobena stranka verjetno ne bi sprejela,” zaenkrat še ni objavljena na spletu, bo pa v kratkem predmet koalicijskega usklajevanja.

V javnost je medtem pricurljal sporni 10.b člen, ki opisuje ukrepe ob ohlapno imenovanih spremenjenih razmerah. Te bi dale represivnim organom širša pooblastila, da tujcu, ki ne izpolnjuje pogojev, ne dovoli vstopa, oziroma se, če je do tega že prišlo, vrne v državo, iz katere je vstopil. Ne glede na mednarodne konvencije in Zakon o mednarodni zaščiti bi ob razglasitvi spremenjenih razmer tak postopek veljal tudi, če bi tujec izrazil željo po vložitvi prošnje za azil. Izjemo dopušča novela le, kadar je neposredno ogroženo življenje ali pa gre za za mladoletne osebe brez spremstva, za katere se domneva, da so stare največ 14 let. Humano.

O izrednih, pardon, spremenjenih razmerah bi po oceni Ministrstva za notranje zadeve o ogroženosti javnega miru in notranje varnosti za obdobje šestih mesecev z možnostjo podaljšanja odločal Državni zbor Republike Slovenije.

 

0805

Iraški premier Haider Al-Abadi je v televizijskem nagovoru objavil začetek operacije osvobajanja Mosula iz rok Islamske države, ki je drugo največje iraško mesto zavzela že junija 2014. Vojaško operacijo iraška vojska izvaja v sodelovanju s kurdsko pešmergo in z zračno podporo ameriškega letalstva, po besedah Abadija pa turška vojska ni dobrodošla in bo obravnavana kot sovražnik.  

Desete večstrankarske parlamentarne volitve v Črni gori so še desetič postregle z istim rezultatom - zmago Demokratske stranke socialistov novega starega večnega premierja Mila Đukanovića. Volilno nedeljo je poleg visoke, 73-odstotne udeležbe, zaznamovala tudi aretacija dvajsetih srbskih državljanov, ki naj bi, če je verjeti direktorju policije Slavku Stojanoviću, načrtovali državni udar, vključno z ugrabitvijo samega premierja.

Vlada ne tako Demokratične republike Kongo je napovedala zamik predsedniških volitev za nadaljnjih 18 mesecev. Te so bile prvotno napovedane za naslednji mesec, na njih pa ne bi mogel ponovno kandidirati aktualni predsednik Joseph Kabila, ki je na tem mestu pred petnajstimi leti nasledil pokojnega očeta. Opozicija, ki v odločitvi vlade vidi izključno protiustavno podaljševanje mandata Kabile, je že napovedala splošno stavko za sredo.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

najs slog

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness