Britoff tradicionalnih Hrvatov

Aktualno-politična novica
2. 12. 2013 - 10.00
 / BritOFF

SEDMA

 

Iz kitajskega izstrelišča Xichang izstrelila raketo z raziskovalnim roverjem, s katerim nameravajo raziskati površino Lune. Na lunini severni polobli naj bi šestkolesno plovilo pristalo v sredini decembra. To bo šele tretja robotska misija katerekoli države na Luni, vendar pa je kitajska od vseh najbolj tehnološko izpopolnjena, saj ima rover nameščen tudi radar, s katerim bodo preučevali sestavo lunine skorje.

 

S svojo vesoljsko tehnologijo pa se je pohvalila tudi Indija. Na 300 dnevno potovanje v Marsovo orbito je namreč poslala svojo raketo, katere glavni cilj je zbrati podatke o morebitni prisotnosti metana v orbiti rdečega planeta, kar bi lahko pomenilo obstoj življenja. Po 680-ih milijonih kilometrov naj bi plovilo orbito Marsa doseglo 24. septembra prihodnje leto.

 

Na azijsko brezsramno izzivanje se je odzvala tudi Evropa. Odbor za znanstveno politiko pri Evropski vesoljski agenciji je namreč sprejel načrte za delovanje v naslednjih dveh desetletjih. Ti vključujejo nekaj velikopoteznih projektov, med njimi rentgenski teleskop leta 2028 in opazovalno postajo, ki bo krožila okoli orbite in zaznavala gravitacijske valove. Zgolj ta dva projekta naj bi stala dve milijardi evrov.

 

OSMA

 

Afganistanski predsednik Hamid Karzai je vlado Združenih držav Amerike obtožil, da z zmanjševanjem vojaške pomoči Afganistan izsiljuje podpis varnostnega pakta med državama. Pogodba bi uredila prisotnost ameriške vojske v tej strateško ključni azijski državi po koncu uradne Natove akcije naslednje leto. Vse skupaj se je pričelo prejšnji teden, ko Karzai kljub predhodnemu dogovoru ni želel podpisati prej omenjenega desetletnega pakta.

 

Bolj prijazno taktiko prepričevanja pa so si Američani izbrali za vlado Severne Koreje. Prosili so jih namreč, da izpustijo 85 letnega ameriškega državljana Merilla Newmana, ki je v Koreji obtožen umorov civilistov med korejsko vojno pred šestdesetimi leti. Upokojenca iz Kalifornije so korejske oblasti zadržale predenj je po desetdnevnem turističnem oddihu želel odleteti iz Koreje. Korejske oblasti pravijo, da je med svojim bivanjem v državi poskušal navezati stike s svojimi soborci Newmanovi svojci pa pravijo, da je prišlo do zamenjave identitete, in da imajo zaprtega napačnega starčka.

 

Za konec pa še ena žalostna novica iz sosednje Hrvaške. Na referendumu o zapisu definicije tako imenovane tradicionalne družine v ustavo, se je namreč dve tretjini volivcev izreklo ZA in le tretjin PROTI. Izid pomeni tudi uradno potrditev nazadnjaške mentalitete, ko je govora o pravicah homoseksualcev, ki je še dodatno podprta s strani katoliške cerkve in raznih iniciativ. Hvalevredno je le ravnanje medijev, ki so potem, ko je predlagatelj referenduma, Iniciativa za družino, nekaterim medijem zaradi domnevne pristranskosti prepovedal poročanje iz volilnega štaba, skupinsko in enotno bojkotirali to fašistoidno organizacijo.

 

DEVETA

 

Protestniki se v ukrajinski prestolnici Kijev zbirajo v vse večjem številu. Včeraj jih je bilo tudi po najbolj konservativnih ocenah že 300,000, kar pomeni največji protest po Oranžni revoluciji leta 2004. Protestniki ovenčani z ukrajinskimi zastavami zahtevajo odstop predsednika Viktorja Janukoviča, ki je pred kratkim razburil z zavrnitvijo podpisa pridružitvenega sporazuma z obljubljeno deželo – Evropsko unijo. Janukovič trdi, da so temu botrovale predvsem grožnje strateške gospodarske partnerice Rusije.

 

Pestro pa je tudi na Tajskem. Tudi tam namreč že dober teden potekajo protesti proti vladi premierke Yingluck Shinawatre, ki je domnevno le lutka v rokah svojega brata in bivšega premiera Taksina Shinawatre. Protesti so v zadnjih dneh dobili nasilni pridih, saj so se spopadli podporniki in nasprotniki vlade, medtem ko policija in vojska uporabljata minimalno silo, kljub temu, da so protestniki zasedli nekaj ministrstev, generalštab in mestno hišo. Prebivalce Bangkoka tako vlada poziva, naj zaradi nasilja ostanejo doma.

 

Slabe izkušnje s protesti pa ima tudi španska vlada, kar se je odločila rešiti z zakonom. Parlament je tako sprejel zakonodajo po kateri grozijo kazni do 30,000 evrov za prekrške kot so zažig španske zastave, razžalitev države ali povzročanje nemirov pred parlamentom. Nadaljnjih 1000 bo doletelo tiste, ki bodo med protesti žalili policiste, 600,000 evrov težka kazen pa te utegne doleteti, če bodo demonstracije motile volilni proces, potekale na strateškem kraju, kot je letališče ali nuklearka in za uporabo laserjev za oviranje voznikov javnega prevoza. Le upamo lahko, da nova zakonodaja Špancev ne bo pretrašila, pač pa še bolj razjezila.

 

DESETA

 

Francoski parlamentarci so kot del nove zakonodaje, ki bo služila kot sredstvo v boju proti trgovanju z ljudmi v namene spolnosti, odobrili predlog, po katerem bo z globo kaznovana stranka prostitutk in ne več prodajalke ali prodajalci ljubezni sami. Večina izmed 40,000 prostitutk v Franciji sicer prihaja iz Južne Amerike, Kitajske ter Bolgarije in Romunije, večina pa jih je ujeta v kremplje svojih zvodnikov in kriminalnih združb, kar naj bi se vsaj delno spremenilo z novim zakonom.

 

Grška fašistična grupacija Zlata zora je prvič po več mesecih uprizorila večji protest. Na atenskem trgu Sintagma se je po policijskih ocenah zbralo pet tisoč podpornikov in članov Zlate zore, ki so z mahanjem z zastavami ter prižiganjem bakel zahtevali izpustitev svojega predsednika Nikosa Michaloliakosa, ki je priprt že od nedavnega umora levičarskega reperja, ki ga je zagrešil član njegove stranke.

 

Kolumbijska levičarska uporniška skupina FARC je pobrala vrženo rokavico s strani nogometne legende Carlosa Valderrame, ki jih je v duhu zgladitve več desetletij trajajočega spora povabil na nogometno tekmo sprave. Uporniki, ki se trenutno o zakopu bojne sekire z oblastmi pogajajo na Kubi, si v tekmo navdušeno privolili, saj so, kot pravijo pravi nogometni fanatiki. Še več, sami so že predlagali termin naslednje tekme, vzporedno tekmovanje za ženske ter Valderramo pozvali, naj v svojo ekipo vključi še ostale legende kolumbijskeg nogometa.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.