Britoff Velike Porote

Aktualno-politična novica
Chelsea Manning
19. 3. 2020 - 10.05
 / BritOFF

tehno

Julian assange skejta v ekvadorski ambasadi
Copyright reforma, aretacija Chelsea Manning in Juliana Assangea
 / 15. 4. 2019

Žvižgačica Chelsea Manning je po skoraj letu dni znova na prostosti. Manning je bila v zaporu, ker ni želela pričati pred veliko poroto, sklicano, da bi preiskala primer ustanovitelja portala Wikileaks Juliana Assangea. Assange je trenutno v strogo varovanem zaporu v Veliki Britaniji, kjer čaka na razsodbo v primeru zahteve po izročitvi, ki so jo vložile Združene države Amerike.

Velika porota je s svojim delom zaključila, zato ni več razloga, da bi bila Chelsea Manning v zaporu. Kljub temu pa je Chelsea prostost dočakala z dolgom v višini 256 tisoč dolarjev. Zaradi neupoštevanja dela porote in zavračanja pričanja je glavni sodnik poleg zaporne kazni Manning naložil tudi kazen, sprva v višini 500, po nekaj mesecih pa 1000 dolarjev na dan. Dnevna denarna kazen zaradi zavračanja sodelovanja z veliko poroto je bila do sedaj v praksi uporabljena zgolj proti gospodarskim subjektom.

Nekaj dni pred svojo izpustitvijo je Chelsea Manning v zaporu poskušala storiti samomor. Manning je pričakovala, da bo porota njen zapor podaljšala za nadaljnjih šest mesecev. Ta možnost sicer še vedno obstaja, če bi se velika porota znova sestala, vendar zaenkrat nič ne kaže na to. Če bi se to zgodilo, bi Chelsea Manning prestala maksimalno kazen, ki jo lahko oseba prejme zaradi nesodelovanja z veliko poroto.

Vse pa ni tako črno. Prostovoljci so prek spleta že zbrali 265 tisoč dolarjev za plačilo njene kazni, prav tako pa so ustanovili novo kampanjo, v kateri bodo poskušali zbrati nadaljnjih 30 tisoč dolarjev za njene življenjske stroške.

Free speech

 

ob 8.05

Brazilska vlada Jaira Bolsonara je zaradi epidemije novega koronavirusa Kubo zaprosila za vrnitev zdravnikov, ki jih je pred nekaj meseci izgnala iz države, trdeč, da so ‘teroristi’. Okoli 10.000 kubanskih zdravnikov je takrat v okviru sporazuma med Kubo in nekdanjo brazilsko socialdemokratsko vlado delovalo v najrevnejših in odročnih predelih Brazilije, saj za tamkajšnjo oskrbo brazilski zdravstveni sistem ni zadoščal. Poleg 1800 zdravnikov, ki jih Bolsonaro še ni izgnal in bodo lahko nadaljevali z delom, se bo tako v Brazilijo vrnilo 5.000 kubanskih zdravnikov. Druga kubanska zdravniška brigada se je medtem napotila v Nikaragvo, prav tako z namenom nudenja pomoči pri epidemiji.

Kar 85 bolgarskih zdravnikov je podalo odpoved zaradi pomanjkljive zaščite pred okužbo pri obravnavi pacientov, okuženih s koronavirusom. Bolnišnica, v kateri so delali in ki je začela sprejemati okužene paciente, tako kot številne druge bolnišnice, po njihovem mnenju nima dovolj zaščitne opreme, da bi preprečila okužbe zdravnikov in medicinskih sester. Številni med njimi so tik pred upokojitvijo in zato v rizični skupini. Iz sindikata zdravstvenih delavcev Zaštita so javili, da bolnišnično osebje ni dobilo nobene zaščitne opreme niti posebnih navodil o postopkih za preprečevanje širjenja epidemije. Vlada je medtem medicinskemu osebju, ki oskrbuje paciente s koronavirusom, dvignila plače za dobrih 500 evrov, toliko pa sicer znaša povprečna mesečna plača bolgarskega zdravnika.

Mednarodni denarni sklad je zavrnil prošnjo Venezuele za 5 milijard težko posojilo, namenjeno soočanju z epidemijo koronavirusne bolezni. Sklad je svojo rekordno hitro odločitev utemeljil z dejstvom, da vlada venezuelskega predsednika Nicolasa Madura ni mednarodno priznana. Sankcije so močno prizadele venezuelski zdravstveni sistem, država pa je sprejela ukrepe omejitve javnega življenja takoj po prvem potrjenem primeru koronavirusa prejšnji teden. Po novem lahko javni promet uporabljajo le še zaposleni v javnem sektorju, zdravstveni delavci in drugi zaposleni v prioritetnih panogah.

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.