POLJSKI BRITOFF

Aktualno-politična novica
7. 5. 2017 - 8.30
 / BritOFF

Dober dan, pregled novic začenjamo na Poljskem, kjer vnovič potekajo masovni protivladni protesti. Protestniki so zahtevali povnono vzpostavitev neodvisnega sodstva ter medijev, svoje puščice pa so uperili proti premerki Beate Szydlo ter vladajoči stranki Zakon in pravičnost. Shoda, ki ga je organizirala opozicijska Državljanska platforma, se je udeležilo do 50.000 ljudi. Gre še za enega v vrsti uličnih protestov v organizaciji Državljanjske platforme, ki si na parlamentarnih volitvah prihodnje leto prizadeva s položaja izirniti trenutno vladajočo Zakon in pravičnost.

V Izraelu je ponovno na tapeti zakon, ki bi državo uradno razglasil za Judovsko. Vlada Benjamina Netanjahuja je požegnala zakon, ki narekuje: "Izrael je doma država Judovskega ljudstva." S potezo naj bi premier Netanjahu želel dotatno pritistniti na Palestino, od katere zahteva, da Izrael uradno prepozna kot državo Judov, v kolikor želi nadaljevati z mirovnimi pogajanji, ki so bila prekinjena leta 2014. Palestinski predsednik Mahmoud Abbas je obsodil razvpiti zakon. V Izraelu živi arabska manjšina, ki znaša 20 odstotkov prebivalstva.

Dnevni pregled novic zakjlučujemo v Franciji, kjer je bil po uradnih ocenah za novega predsednika republike izvoljen Emmanuel Macron. Več o volitvah v aktualno-političnih oddajah v prihodnjih dneh.

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.