9. 11. 2021 – 10.00

Prevodne polstrategije

Audio file

Audio file
21. 5. 2020 – 10.05
O ameriškem omejevanju tehnologije

V današnjem tehnološkem BritOFFu premlevamo načrte in strategije Evropske unije, beri Nemčije, beri nemške avtomobilske industrije, za spopad s polprevodniško krizo, ki je slednjo prizadela do točke začasnega zapiranja tovarn poleg izgub zaradi upada v prodaji avtomobilov v višini več milijard evrov. Nemška Zveza električne in elektronske industrije je v prejšnji teden izdanem dokumentu za razpravo začrtala želene smernice za razvoj evropske polprevodniške industrije v luči evropskega zakona o čipih, pripravo katerega je septembra najavila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Ta naj bi se v treh stebrih osredotočal na razvoj tehnologije, povečanje produkcije in mednarodno sodelovanje, tako na področju diverzificiranja dobavnih verig kot tudi na področju uvoza tehnologije, potrebne za izdelavo čipov.

25. 2. 2021 – 10.05
Venezuela, Gamestonks in Ukom proti STA

Ambiciozne načrte je sicer že maja razkril komisar za notranji trg Thierry Breton, in sicer podvojitev deleža proizvodnje polprevodnikov na svetovnem trgu do leta 2030 s sedanjih slabih 10 % na 20 %, pa tudi zagon proizvodnje tehnološko trenutno najbolj naprednih čipov tipa 2 nm. Oznaka se sicer ne navezuje na kakršnokoli fizično lastnost samih čipov, temveč zgolj označuje naslednjo fazo v proizvodnji, ki se še ni pričela, sta pa dva od največjih proizvajalcev polprevodnikov Intel in TSMC napovedala njen začetek nekje po letu 2023. Evropski načrt za razvoj v sklopu Sklada za okrevanje in odpornost sicer predvideva, da države porabijo med 20 in 30 odstotkov počrpanih sredstev za digitalni prehod, kar skupno znaša približno 150 milijard evrov. Znesek je v smislu reda velikosti primerljiv s približno 85 milijardami evrov, ki jih za širjenje proizvodnje v svojih tovarnah namerava porabiti zgolj tajvansko podjetje TSMC. Seveda pa ne bo vseh 150 milijard porabljenih za investicije v polprevodnike – to število po poročanju portala Politico zaenkrat znaša zgolj kakšnih 20 milijard evrov.

Število lahko primerjamo tudi s stroškom postavitve samih tovarn. Njihova cena se je pred dvajsetimi leti gibala okrog slabe milijarde evrov, v svojo najnovejšo tovarno, zgrajeno lani, ki je zmožna proizvajati čipe tehnologije 3 nm, pa je podjetje TSMC vložilo približno 15 milijard evrov. Tovrstna naprednost v avtomobilski industriji zaenkrat sicer ni potrebna. Dodatne investicije v tovarne na območju EU pa je napovedalo tudi ameriško podjetje Intel, ki sicer že ima tovarne v Nemčiji in na Irskem.

Aktualno-politične oznake

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.