Ricina BritOFF

Aktualno-politična novica
17. 4. 2013 - 10.05
 / BritOFF

Sedma

Venezuelsko generalno tožilstvo je za smrt najmanj sedmih ljudi v nasilnih protestih, ki so izbruhnili po objavi uradnih izidov predčasnih predsedniških volitev, obtožilo opozicijo pod vodstvom poraženega predsedniškega kandidata Henriqueja Caprilesa. Oblasti so zaradi nasilništva, spodbujanja sovraštva in pozivanja k nespoštovanju oblasti in zakonov aretirali 135 ljudi, uradni zmagovalec volitev in začasni predsednik Nicolas Maduro pa je zaradi nasilja prepovedal nove proteste, ki jih je za danes napovedala opozicija. V taboru Caprilesa, kjer zaradi domnevnih nepravilnosti na volitvah zahtevajo novo štetje glasov, odgovornost za nasilje zavračajo in ga pripisujejo vladni strani.

Komisar Sveta Evrope za človekove pravice Niels Muižnieks je v poročilu ob obisku v Grčiji ocenil, da se grška vlada ne odziva ustrezno na porast zločinov iz sovraštva do priseljencev. Muižnikes je opozoril, da je v ozadju tovrstnih zločinov v veliko primerih predvsem stranka Zlata zora, celo njeni najvidnejši predstavniki. Komisar ob tem ugotavlja, da stranka v svojih ideoloških dokumentih nasprotuje demokraciji, grško vlado pa je pozval, naj učinkoviteje poseže po sankcijah zoper stranko, ali, da je morda celo prepove.

Posamezni stavkovni odbori oziroma organi sindikatov javnega sektorja bodo po napovedih vodje koordinacije stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja Janeza Posedija stališča o vladnem predlogu znižanja mase za plače pripravili okvirno do ponedeljka. Kot je znano, je minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant na ponedeljkovih pogajanjih sindikatom predstavil vladni predlog, ki predvideva različno znižanje dodatkov za delovno dobo, za stalnost, za delo ob praznikih in v nedeljo ter za čas pripravljenosti na delo. Vlada prav tako predlaga ukinitev dodatka na akademski naziv, poleg tega pa naj bi izplačilo za sedaj zamrznjenih napredovanj prestavili še za eno leto.

Deveta

Ameriški predsednik Barack Obamam je ponedeljkov bombni napad v Bostonu označil za teroristično dejanje. Z novimi podatki o napadu sicer ni postregel, je pa ocenil, da gre v primeru napada na bostonskemu maratonu, v katerem so umrle 3 osebe, več kot 170 pa je bilo ranjenjih, za grozljivo in strahopetno dejanje. Obama je ob tem ponovno obljubil, da bodo storilci prijeti in kaznovani, medtem pa so se ukrepili tudi varnostni okrepi po vsej državi.

Kljub nekaterim medijskim namigom o umiku bivšega premiera Janeza Janše iz javne politike, je podpredsednik SDS Zvone Černač napovedal, da se bo predsednik stranke na majskem kongresu stranke potegoval za nov mandat. Janša sicer SDS, ki bo na omenjenem kongresu sprejemala tudi novo programsko resolucijo, poveljuje že vse od leta 1993.

Košarkarji Reala iz Madrida so prvi udeleženci letošnje košarkarske lige prvakov. S tretjo zaporedno zmago proti izraelskemu Maccabiju, tokrat z 69:57, so se Madridčani  ekspresno uvrstili na zaključni turnir četverice, ki ga bo gostil London. V drugi sinočnji četrtfinalni tekmi je Panathinaikos premagal Barcelono in s tem v skupnem izidu v zmagah povedel z 2:1.

Deseta

V Združenih državah Amerike so med rutinsko preiskavo pošte odkrili ovojnico, naslovljeno na republikanskega senatorja iz zvezne države Mississipi Rogerja Wickerja, ki je bila zastrupljena s smrtonosnim ricinom. FBI je že prevzel preiskavo, po navedbah demokratske senatorke iz Missourja Claire McCaskill pa naj bi imel že tudi osumljenca, in sicer, osebo, znano po pogostem pisanju v senat. Da bi nevarna pisma dejansko prišla v roke senatorjev, je sicer malo verjetno, saj je od leta 2001 vsa pošta podvržena temeljitim pregledom. 

V Bruslju se bosta, kljub prvotnim drugačnim napovedim visoke zunanjepolitične predstavnice Evropske unije Catherine Ashton, ponovno sestala premiera Srbije in Kosova, Ivica Dačić in Hashim Thaci.  Sogovornika bosta v novem, devetem krogu neposrednih pogajanj pod vodstvom Evropske unije skušala doseči dogovor o severu Kosova. Kot je znano, je srbska vlada prejšnji teden predlog Ashtonove zavrnila, zato so pričakovanja pred današnjim srečanjem velika. V pričakovanju odgovora med obema stranema je Bruselj včeraj preložil objavo poročil o Srbiji in Kosovu, na podlagi kateri bodo članice junija odločile, ali bodo začele pristopna pogajanja s Srbijo in pogajanja o stabilizacijsko-pridružitvenem sporazumu s Kosovim.

Ministrstvo za kulturo je objavilo osnutek predloga novele zakona o Javni agenciji za knjigo. Ključne vsebinske spremembe zakona se nanašajo na spremembo sestave sveta javne agencije in na financiranje znanstvenega tiska. To bo ponovno prevzela Javna agencija za raziskovalno dejavnost, medtem ko naj bi bila sestava sveta javne agencije za knjigo usklajena s poslanstvi in cilji agencije. Rok za oddajo pripomb je 6. maj. 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.