Politizacija policije

Aktualno-politična novica
9. 12. 2022 - 17.00

Tokrat smo se v Kultivatorju posvetili odmevnemu odstopu notranje ministrice Tatjane Bobnar in političnim pritiskom na policijo o katerih je v svojem poročilu poročal vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Boštjan Lindav. 

V torek je Ministrstvo za notranje zadeve objavilo ugotovitve strokovnega nadzora nad ravnanjem policije med lanskimi protesti. Pri ravnanju policije s protestniki so zagrešili več kršitev, ugotavlja nadzor. Prav tako so pri nadzoru ugotovili več sistemskih kršitev, ki se torej pravzaprav sploh ne nanašajo le na ravnanje policije pod prejšnjo, Janševo vlado. V veliki meri je to poročilo o ravnanju policije med protesti ostalo zasenčeno, ker so imeli na policiji in notranjem ministrstvu ta teden zelo burno dogajanje. Notranja ministrica Tatjana Bobnar bo, kot je napovedala v pismu premieru Robertu Golobu, danes odstopila.Skušali smo osvetliti predvsem poročilo ravnanja policije na protestih, seveda pa ne moremo mimo poročila vršilca dolžnosti generalnega direktorja policije Roberta Lindava, ki se ukvarja specifično s političnimi pritiski na kadrovanje v policiji.

Javno razgrnjeno je tudi pismo ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar predsedniku vlade Robertu Golobu. Tudi ona vlado obtožuje neprimernega vmešavanja v policijo. Kot razlog za odločitev o odstopu je navedla nepripravljenost vlade za imenovanje njenih predlaganih kandidatov na visoke položaje v policiji. Mednje spada seveda predvsem Lindav, ki ga je predlagala za polni mandat generalnega direktorja. A ga je, kot je znano, vlada ponovno imenovala le za vršilca dolžnosti. Tatjana Bobnar to vidi kot oviranje njenega dela, saj meni, da potrebuje ekipo po svojih željah.

 

Fotografija: Instagram Vladars

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.