Šok terapija ali anarhija

Oddaja
Photo: Media Ninja
26. 1. 2024 - 17.00

Kot je dejal argentinski predsedniški kandidat: »Jesus didn't pay taxes!«
 / 23. 10. 2023

Kultivirali smo dogajanje v Argentini, kjer samooklicani anarhokapitalistični predsednik Javier Milei  skuša sprovesti svoj privatizacijski in deregulacijski dekret. V sredo so sindikati organizirali 12-urno splošno stavko, da bi izrazili nasprotovanje predsedniškemu dekretu. Samo na ulicah Buenos Airesa je na protestnem shodu sodelovalo več deset tisoč ljudi. Stavko so izvedli 45 dni potem, ko je Milei postal predsednik. Proti tako imenovanim reformam so se združli delavci iz različnih sektorjev: od prometa, zdravstva in drugih javnih storitev do bančništva. Nasprotujejo torej varčevalnim ukrepom in teptanju delavskih pravic.

Pregled delovanja neoliberalne vlade Mauricia Macria in civil-družbenih odzivov
 / 16. 3. 2016

V vladi trdijo, da so varčevalni ukrepi nujni po letih prekomernega trošenja, zaradi katerega je država močno zadolžena. Poleg tega se spopada s fiskalno krizo in stopnjo revščine, ki presega 40 odstotkov. Gospodarske razmere v državi so se še poslabšale, odkar je Milei prevzel oblast v začetku decembra. Medletna inflacija je dosegla 211 odstotkov, kar je še več, kot je bila novembra. Če bo kongres potrdil varčevalne ukrepe, ki jih Milei želi uzakoniti, bo osnovno blago za večino prebivalstva še težje dosegljivo. 

Kaj hoče Milei in kakšne so njegove možnosti za zrušenje delavskega upora, sta nam pomagala razumeti Juan Ferrero z Univerze v Bathu in Christopher Wylde z londonske Univerze St Mary's.

 

Vir fotografije: Oliver Kornblihtt / Mídia NINJA, flickr, creative commons

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.