Javna molitev kot katoliška kontrarevolucija

Mnenje, kolumna ali komentar
11. 10. 2023 - 16.00

Katoliška mladina, zavod za vzgojo, versko, kulturno in izobraževalno dejavnost mladih, katerega ustanovitelj je Slovenska škofovska konferenca zgolj največje, a še zmeraj z uUstavo od države ločene rimskokatoliške cerkve, bo za ta namen na povsem primeren petek, 13. oktobra, ob pol sedmih zjutraj prvič organiziral javno molitev rožnega venca sredi Ljubljane, na Kongresnem trgu pred stebrom Svete Trojice, na katerem se bo, tako sprva pravijo, molilo za uspešen začetek študijskega leta, za taisto domovino, v kateri je vera z ustavo ločena od države, in tudi za, očitno pešajočo, vero slovenske mladine. In po tem, ko smo se, vsaj nekateri, smejali katoliškim moškim, ki javno enkrat mesečno molijo sredi Zagreba in trga Bana Jelačiča, se z očitno v prihodnje prav tako kot Pohodi za življenje rednimi javnimi molitvami - ali bodo tudi pri nas katoliški fantje in možje ob tem javno klečali, bomo sicer šele videli - tudi Republika Slovenija, v kateri je pravica do splava, kot svobodno razpolaganje žensk s svojim telesom neizpodbitno vpisana v uUstavo, pridružuje klubu držav s predvsem iz konzervativne tujine, a tudi od domačih desnih političnih sil in RKC financiranimi političnimi silami, ki bi - kot smo v Evropi že priča, denimo na Poljskem, v ZDA pa v posameznih zveznih državah - ženskam to tako rekoč civilizacijsko pravico odvzele. 

Ne glede na to da je bilo glede na razširjenost skrajno katoliškega gibanja, ki si je za ideološki preboj preživetih vrednot moško verske dominacije prejšnjega in še bolj pred-prejšnjega stoletja v sodobne multikulturne družbe 21. stoletja ter vsaj deklarativno še naprej demokratične in v ustavah od glavnih cerkva ločene, sekularne države vzhodne Evrope in še posebej južne sosede Hrvaške izbralo nasprotovanje v okviru boja za emancipacijo žensk izborjeni pravici do abortusa, le vprašanje časa, ne zgolj, kdaj se bo to pojavilo tudi pri nas, saj smo občasne molitve in nadlegovanja pacientk pred porodnišnico v Ljubljani že imeli, ampak kdaj bosta ta rekatolizacija in zavzemanje za preživete vrednote, po katerih denimo moški in ženske pač niso enakovrednie, postalia prvovrstna politična tema tudi za slovensko politično desnico, zbrano okoli peruti Janeza Janše in SDS.

Zavod Katoliška mladina, katerega ustanovitelj je Slovenska škofovska konferenca, zase na spletnih straneh pravi, da izvajajo projekte narodnega pomena, lastni program in projekte za mlade. Gre za plese, romanja in druga z verskimi vsebinami povezana potovanja, mlade v oktobru vabijo denimo na obisk koncerta turneje Godzone v Bratislavo na Slovaško, gre pa za turnejo, namenjeno novi evangelizaciji, ki poteka v več mestih na Slovaškem in Češkem z naslovom NEBOJTE SA!, ki se je bodo udeležili tudi iz Slovenije, da bi - kot pravijo - bili deležni izvirnega glasbenega in plesnega programa, edinstvenih zgodb ljudi, interaktivne gledališke predstave, inovativne video produkcije in še večjih re-evangelizaciji sodobnih družb namenjenih čudes. 

Javna molitev rožnega venca - prva bo, kot že rečeno, ob pol sedmih zjutraj ta petek, 13., na Kongresnem trgu v Ljubljani - glede na uvrstitev na spletni strani katoliskamladina.si sicer sodi med Pobožnosti. Torej dejavnosti, ki jim, tako navajajo, pomagajo, da postajajo bolj podobni Bogu, bolj božji. Z njimi mu izražajo hvalo in ljubezen, on pa jim naklanja obilne milosti, kar ob javnih molitvah in pobudah dosegajo še z organizacijo Prvih petkov – vsak prvi petek ob 6.30 v cerkvi Srca Jezusovega na Taboru, Večernic – enkrat mesečno v cerkvi Srca Jezusovega na Taboru in Zornic – v času adventa vsak delovnik ob 6.30 v cerkvi Srca Jezusovega na Taboru. 

Glede na napoved prve javne molitve v organizaciji zavoda, ki ga je pač za širjenje rimskokatoliške vere med domačo mladino ustanovila Slovenska škofovska konferenca, da se bo molilo za uspešen začetek študijskega leta, za domovino in vero slovenske mladine, bi sicer lahko rekli, da domačemu gibanju za rekatolizacijo in refevdalizacijo družbenih odnosov na Slovenskem ne glede na okoli Janeza Janše in SDS zbrano politično desnico tiste prave katoliške radikalnosti vsaj glede vloge in položaja žensk, kot smo ji priča denimo v Poljski ali Hrvaški, še nekako primanjkuje, toda pozor, tudi pri nas bodo na prvi javni moolitvi molili predvsem moški. Molitev javnega rožnega venca je sicer odprta za vse, a so zlasti povabljeni mladi možje in fantje z utemeljitvijo, da so po Kristusovem zgledu namreč zgolj rimskokatoliški možje poklicani, da so duhovni voditelji v družinah, župnijah in javnem življenju in da če hočemo torej, da slovenski narod postane predan Kristusu, moramo zlasti skrbeti za dobre duhovne voditelje, za verne fante in može, ki bodo pripravljeni oznanjati Kristusa tudi na javnem mestu. Toda tako to gre. Glede na vso opozicijsko in zunajparlamentarno politično podporo domače desnice se bo o tem, ali hočete, da slovenski narod, pravzaprav pa možje in fantje, kar pa je za predlagatelje pravzaprav eno in isto, postane predan Kristusu ali ne, tako kot o pravici do abortusa v prihodnje odločalo vsakič znova na posameznih parlamentarnih volitvah. 

ODPOVED: Tudi za tokratni N-euro moment sem s prvo Javno molitvijo rožnega venca kot najavo katoliške kontrarevolucije s podporo okoli Janše in SDS zbrane desnice v zobeh poskrbel Tomaž Z.

Vira fotografij: https://sl-117797.creasnoep.nl/Membuat-Rosario-213 / https://stareslike.cerknica.org/2012/06/15/1964-cerknica-ples-carovnic/

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness