Hetero skavtov off

Aktualno-politična novica
24. 5. 2013 - 14.00
 / OFF

Zunanji minister Združenih držav Amerike, John Kerry, se mudi na že svojem četrtem obisku v Izraelu, odkar je pred štirimi meseci prevzel položaj državnega sekretarja. Razlog je njegova želja, da bi zopet zagnal mirovna pogajanja med Izraelci in Palestinci, ki so bila prekinjena leta 2010 zaradi nelegalnih naselbin, ki jih Izraelci gradijo na Zahodnem bregu na ozemlju, kjer si Palestinci želijo svojo državo. Kerry se bo v okviru obiska srečal z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem in palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, vendar pa bi bil kakršenkoli pozitivni izkupiček pogovorov presenečenje, saj se je novo oblikovana izraelska vlada ideološko pomaknila še bolj desno in še bolj zagreto brani gradnjo in legalizacijo judovskih naselbin na Zahodnem bregu, kar je tudi največji trn v peti palestinske strani.

 

Uporniška skupina M23, ki se bojuje z vladnimi silami Demokratične republike Kongo, je razglasila prekinitev ognja. Prestolnico nemirne regije severni Kivu, Gomo, je namreč obiskal generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Moon. Na ta način se je končalo zaostrovanje spopadov, ki so bolj intenzivno zopet izbruhnili na začetku tega tedna. Tako uporniki kot vlada si namreč želijo zopet sesti za pogajalsko mizo in končati več kot leto dni trajajoče spopade, ki so z z minerali bogatega območja pregnali več deset tisoč prebivalcev. Ban Ki Moon sicer potezo upornikov pozdravlja, vendar pa je hkrati napovedal, da bodo Združeni narodi v roku največ dveh mesecev na pomoč vladnim silam poslali 3000-člansko mirovno misijo.

 

Organizacija Boy Scouts of America, ki šteje več kot 2,6 milijona nadobudnih dečkov, je na svojem letnem srečanju v Teksasu sprejela odločitev, da so člani skavtov lahko tudi fantje, ki so odkrito homoseksualno usmerjeni. Več kot stoletna organizacija, ki je znana predvsem po aktivnostih v naravi in promoviranju domnevno univerzalnih vrednot, je kljub temu pomembnemu koraku ohranila določilo, da homoseksualcev ne sprejemajo med svoje odrasle vodnike. Diskriminacija gejev med skavti je bila sicer predmet spora na ameriškem ustavnem sodišču že pred več kot desetimi leti, vendar pa je takrat sodišče razsodilo, da ima zasebna organizacija pravico določati pogoje članstva.

 

Epilog pa dobiva tudi zrušenje kompleksa tekstilnih tovarn v Bangladešu, v katerem je prejšnji mesec umrlo več kot 1000 ljudi. Preiskovalna komisija, ki jo je imenovalo bangladeško notranje ministrstvo, je ugotovila, da je bilo pet tovarn, ki so tvorile kompleks, zgrajenih na močvirnatem območju, zapolnjenem z odpadki, kar je tudi botrovalo zrušitvi stavbe. Člani komisije zato za lastnika kompleksa predlagajo dosmrtni zapor, saj je na lastno pest spremenil gradbene načrte, ki so na tem mestu predvidevali šestnadstropno nakupovalno središče, in zgradil osemnadstropno tovarno, ki je za smešno nizko plačilo zaposlovala 3000 delavcev.

 

Po razkritju, da ameriška brezpilotna letala poleg nikoli preštetih ostalih civilistov včasih zadenejo tudi kakšnega ameriškega državljana, se je na potrditev smrti štirih Američanov odzval tudi Barack Obama. Kot pravi, so Združene države Amerike po več kot desetih letih boja proti terorizmu namreč na križišču, kjer bodo sami ali določili svoje aktivnosti v prihodnosti ali pa bodo njihove akcije diktirane s strani drugih. Napade z brezpilotnimi letali je tako označil za legalno, učinkovito in nujno potrebno orodje za razvoj protiteroristične strategije, zaradi vseh civilnih žrtev pa je globoko pretresen.

 

Hitroprehranski gigant McDonalds bo očitno osvojil tudi Italijo, še zadnjo evropsko trdnjavo, ki ni podlegla njegovemu standardiziranemu meniju. Sklenil je namreč zavezništvo s slovitim družinskim podjetjem Barilla, ki je eden najbolj znanih proizvajalcev testenin. S tem računajo na večjo priljubljenost svojih restavracij v državi, kjer je domača kuha še vedno najljubša izbira mnogih. Solata s testeninami bo tako popolna mešanica med kvaliteto in hitrostjo ter tradicijo in modernostjo.

 

V Državnem zboru se je danes nadaljevala včeraj začeta razprava o vpisu fiskalnega pravila v Ustavo. V svojem nagovoru je premierka Alenka Bratušek poudarila, da fiskalno pravilo sprejemamo zaradi nas samih in ne zaradi Bruslja. Poleg tega je kljub diametralno nasprotnim stališčem pred nekaj meseci obljubila, da bo kljub uzakonjenemu uravnoteženju javnih financ do leta 2015 Slovenija ostala socialna država. Poslance je očitno prepričala, saj so fiskalno pravilo sprejeli z 78 glasovi ZA in 8 PROTI.

 

Človekoljubna nevladna organizacija Amnesty International je izdala letno poročilo o kršitvah človekovih pravic. V poročilo je zajeta tudi Slovenija, ki se že vse od osamosvojitve na področju kršenja človekovih pravic ukvarja z dvema temama; pravicami Romov in urejanjem statusa izbrisanih. O doseženem napredku na področju izbrisanih v primerjavi s prejšnjim letom smo povprašali Blaža Kovača iz Amnesty International Slovenija.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

Bolj malo se je spremenilo tudi v povezavi z zagotavljanjem pravic Romov. Govori Blaž Kovač.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

Regionalni center za okolje danes v Mestnem muzeju v Ljubljani organizira seminar z naslovom: »Kako do kolesarjem prijaznih mest?« Kako kolesarjem prijazna je Ljubljana, smo povprašali Andreja Klemenca, vodjo projektov pri Regionalnem centru za okolje.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.