Hrvaške kune OFF

Aktualno-politična novica
4. 5. 2022 - 15.00
 / OFF

Na Poljskem omejevanje pravic žensk pri odločanju za splav in kriminalizacija spolne vzgoje
 / 16. 4. 2020

Po včerajšnji objavi osnutka odločitve večine ameriškega vrhovnega sodišča o možni razveljavitvi splošne pravice do splava nekatere zvezne države pripravljajo zakonodajni teren za njegovo uveljavitev. Republikanski guverner Oklahome Kevin Stitt je tako včeraj podpisal predlog zakona, ki ga je sprejela republikanska večina v državnem kongresu in prepoveduje umetno prekinitev nosečnosti po šestem tednu. Predvidene so zdravstvene izjeme, ne veljajo pa v primeru posilstva ali incesta. Večinsko konservativno vrhovno sodišče Oklahome z odločitvijo ni uslišalo podpornikov pravice do splava, ki so zahtevali, naj zamrzne uresničevanje zakona do odločitve zveznih sodišč. Podobne zakonodajne svežnje pripravljajo še v sedmih drugih zveznih državah, in sicer v Alabami, Arizoni, Arkansasu, Michiganu, Mississippiju, Zahodni Virginiji in Wisconsinu.

Iz »abenomike« v »sugonomiko«
 / 15. 9. 2020

Selimo se v Rusko federacijo. Na ruskem črnem seznamu je danes uradno pristala tudi Japonska. Kot odziv na sankcije, ki jih je Japonska uvedla zaradi ruske invazije v Ukrajini, je prepovedala vstop 63 japonskim uradnikom, vključno s predsednikom vlade Fumiem Kišido, zunanjim ministrom Jošimaso Hajašijem, nekaterimi do Rusije kritičnimi japonskimi poslanci, lastniki medijev in novinarji. Prepoved vstopa trenutno velja za nedoločen čas. Napetosti med državama so se v zadnjem času povečale tudi zaradi spora glede statusa otokov, ki jih Moskva imenuje Kurili, Tokio pa Severna ozemlja. Državi si namreč že od druge svetovne vojne prizadevata za dogovor o sporazumu glede otokov, a je Moskva marca prekinila pogovore o delni vrnitvi otočja Japonski. Tokio je nato aprila prvič po skoraj dveh desetletjih štiri sporne otoke znova označil za »nezakonito okupirane«.

Prekinitev dobave ruskega zemeljskega plina Poljski in Bolgariji
 / 28. 4. 2022

Medtem je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen na današnjem plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta predstavila predlog novega paketa sankcij proti Rusiji zaradi invazije na Ukrajino. Predlog vključuje postopno uvedbo embarga na uvoz nafte iz Rusije v Evropsko unijo, ki bi ga Evropska unija v polnosti uveljavila v šestih mesecih. Ob tem predlog predvideva še izključitev Moskovske kreditne banke, Agrikulturne banke in največje ruske banke Sberbank iz sistema Swift. 

Von der Leyen

Von der Leyen je napovedala še prepoved oddajanja trem ruskim televizijam ter sankcije proti 58 osebam blizu ruski politični eliti, med njimi ženi, hčeri in sinu tiskovnega predstavnika Kremlja Dmitrija Peskova ter patriarhu ruske pravoslavne cerkve Kirilu. Sankcije morajo zdaj potrditi države članice, pri čemer pa se bo verjetno zapletlo, saj sta Madžarska in Slovaška napovedali veto na uvedbo embarga na nafto. Evropska komisija zanju predvideva izjemo, ki bi jima dovolila, da bi lahko surovo nafto po obstoječih pogodbah od Rusije kupovali do konca leta 2023. Tako zanju ne bi veljalo šestmesečno prehodno obdobje za uvedbo embarga. 

Sprejetje zakonodaje o digitalnih trgih
 / 29. 4. 2022

Še ostajamo v evropskih institucijah. V roku dveh let bomo svoje elektronske naprave najverjetneje že polnili z enotnimi polnilci. Evropski parlament je danes namreč začel pogajanja z vladami držav EU o uvedbi enotnega polnilnika, ki ga omogoča sprememba direktive o radijski opremi. To je 20. aprila potrdil odbor Evropskega parlamenta za notranji trg in varstvo potrošnikov. Nov zakonodajni predlog zagotavlja, da potrošniki ne bomo več potrebovali novega polnilnika in kabla vsakič, ko bomo kupili novo napravo. Enotni polnilnik bomo lahko uporabljali za vse majhne in srednje velike elektronske naprave, ki bodo morale biti opremljene z vhodom USB-C, ne glede na proizvajalca. Predlog sicer predvideva tudi izjeme, med katere bodo spadale naprave, ki so premajhne, da bi imele vhod USB-C, kot so pametne ure, sledilci zdravja in nekatera druga športna oprema.

Ni upa na obzorju za konec več kot leto dolgega brezvladja v severnoirskem parlamentu
 / 21. 2. 2018

Volitve jutri čakajo državljane Severne Irske, ki bodo izbirali predstavnike v 90-članski regionalni parlament. Po javnomnenjskih raziskavah se največ glasov obeta irski nacionalistični stranki Sinn Fein, ki ima okoli šest odstotnih točk prednosti pred probritansko Demokratično stranko unionistov, krajše DUP, najmočnejšo stranko na severnem delu otoka od leta 1921. Če bodo izidi enaki tistim, ki jih napovedujejo predvolilne ankete, bo to prva zmaga Sinn Feina od leta 1998, ko sta stranki s političnim dogovorom končali tri desetletja verskega in političnega nasilja. Stranki Sinn Fein, ki je bila v preteklosti politično krilo Irske republikanske armade, se tako obeta prevzem vodenja regionalne vlade v Belfastu. Vprašanje je, ali bo DUP pristala na to, da njihov predstavnik postane podpredsednik vlade ter s tem omogoči njeno delovanje. Trenutno sta stranki po številu mandatov v parlamentu izenačeni, vsaka jih ima 26. 

Hrvaška se z novim letom pridružuje evroobmočju
 / 7. 2. 2022

Po plagiatorskem fiasku z motivom kune na hrvaškem evrskem kovancu, ki naj bi si ga izbrani avtor Stjepan Pranjković izposodil od fotografa National Geographica Iaina Leacha, je hrvaška centralna banka danes predstavila rezultat ponovljenega izbora, na katerega je prispelo 192 oblikovnih predlogov. Avtor zmagovalne rešitve je študent Jagor Šunde, ki je prejel slabih deset tisoč evrov nagrade, soavtorja David Čemeljić in Fran Zekan pa slabih štiri tisoč evrov. Kuni na kovancu za en evro bodo v denarnicah Evropejcev od prvega januarja prihodnje leto družbo delali še zemljevid Hrvaške na kovancu za dva evra, Nikola Tesla na kovancih za 50, 20 in 10 centov ter črki HR, izpisani v glagolici, na kovancih za pet centov, dva centa in en cen. Na vseh kovancih bo tudi element šahovnice.

Radioamaterji v nočnem etru Radia Študent
 / 15. 5. 2015

Okrožno sodišče v Ljubljani je zavrnilo tožbeni zahtevek telekomunikacijskega operaterja T-2 in njegovih lastnikov, v katerem od države terjajo 54,7 milijona evrov odškodnine zaradi škode, povzročene zaradi domnevno napačnih odločitev sodišč glede stečaja družbe. Družba je pristala v prisilni poravnavi leta 2009, sledili so začetki in prekinitve stečaja. Za stečaj se je zavzemal zlasti državni DUTB, ki je bil prepričan, da bo ta omogočil boljše poplačilo terjatev do družbe. Družba Garnol, 98-odstotna lastnica T-2, pa je vztrajala, da razlogov za stečaj ni, saj da je družba solventna. Ustavno sodišče je nato glede stečaja odločalo dvakrat in nazadnje leta 2017 ponovno razveljavilo sklep višjega sodišča iz leta 2016 o začetku stečajnega postopka. Vsi sodni postopki, povezani s stečajem T-2, so se tako leta 2017 dokončno zaključili. Ljubljansko okrožno sodišče je tožbeni zahtevek družbenikov zavrnilo, saj v nasprotju z ustavnim sodiščem meni, da redni sodišči v postopku stečaja nista ravnali protipravno. 

Državna volilna komisija je sporočila rezultate preštetih glasovnic iz tujine. Svoj glas je na veleposlaništvih oziroma konzulatih oddalo 14.593 volivk in volivcev. Končne številke kažejo, da je na volitvah glasovalo 1.203.373 volivcev oziroma dobrih 300 tisoč več kot pred štirimi leti, volilna udeležba je bila 70,92-odstotna. To je največ po letu 1996. Glasovi iz tujine razmerij med strankami niso spremenili. Zmagovalna stranka Gibanje Svoboda je prejela več kot 410 tisoč glasov, sledi ji SDS z nekaj manj kot 280 tisoč glasovi, NSi je podprlo dobrih 80 tisoč volilnih upravičencev, SD štiristo manj, Levico pa 53 tisoč volivcev. Najpozneje do 10. maja bo DVK objavila uradni izid volitev in z njim seznanila predsednika republike, nato pa bodo uradno stekli roki za oblikovanje novega parlamenta in izvolitev vlade.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness