Kandidatura za župansko funkcijOFF

Aktualno-politična novica
18. 10. 2022 - 15.00
 / OFF

Avstralija je umaknila uradno priznanje zahodnega Jeruzalema kot glavnega mesta Izraela. To priznanje se je zgodilo leta 2018, v času takratnega konservativnega avstralskega premierja Scotta Morrisona. Takrat je Avstralija tudi preselila svoje veleposlaništvo iz Tel Aviva v zahodni Jeruzalem. Vlada laburista Anthonyja Albaneseja je odločitev prejšnje vlade spremenila, saj se zavzema za razrešitev sporov med Izraelom in Palestino tako, da bi državi lahko mirno soobstajali znotraj mednarodno priznanih meja. 

Evropska unija in Zveza držav jugovzhodne Azije, krajše Asean, sta sklenili sporazum o zračnem prevozu, ki nadgrajuje pravila in standarde za letalske lete. Sporazum nadomešča več kot 140 posamičnih sporazumov. Vsi letalski prevozniki Evropske unije bodo lahko opravljali direktne lete z vseh letališč v Uniji na vsa letališča držav Aseana. Enako bo veljalo tudi za letalske ponudnike iz azijskih držav. Letalski prevozniki bodo lahko opravljali do 14 potniških letov dnevno v vse države članice Evropske unije ali iz njih ter neomejeno število tovornih letalskih prevozov v katerokoli tretjo državo. 

Nemški kancler Olaf Scholz je sklenil, da bodo preostale tri jedrske elektrarne v Nemčiji – Isar 2, Neckarwestheim 2 in Emsland – lahko obratovale do vključno 15. aprila naslednjega leta. Odločba je bila sklenjena po večdnevnih pogajanjih kanclerja s koalicijskimi partnericami. Zeleni so namreč želeli do aprila v obratovanju ohraniti dve elektrarni, do konca leta pa zapreti elektrarno v Emslandu. Vendar je Scholz stališče Zelenih povozil. Do konca leta bi se morale po odločitvi iz časa vlade Angele Merkel zapreti vse jedrske elektrarne, vendar je Nemčija sklenila prestrukturirati mešanico energetskih virov zaradi zmanjšanja dobave ruskega plina, ki je posledica ruske invazije v Ukrajini ter odločitev Nemčije in Evropske unije o zmanjšanju odvisnosti od ruskega plina. Kanclerjevo odločitev so podprli v koalicijski stranki liberalcev.

Rusko vojaško letalo je strmoglavilo v stanovanjski kompleks v mestu Jejsk v ruski jugozahodni regiji Krasnodarski kraj. Strmoglavil je bombnik Su-34, kar je povzročilo požar. V nesreči je umrlo 13 stanovalcev. Po trditvah ministrstva je letalo strmoglavilo med vadbenim letom, ko je prišlo do okvare enega od motorjev. Jejsk je mesto blizu rusko-ukrajinske meje, v bližini pa se nahaja tudi ruska vojaška baza. 

(Delna) mobilizacija v Rusiji in referendumi o priključitvi
 / 23. 9. 2022
Moskovski župan Sergej Sobjanin je sporočil, da so v Moskvi izpolnili ciljne delne mobilizacije rezervistov. Rezervistom, ki so prejeli obvestilo o vpoklicu v vojsko, se torej ni treba zglasiti v posebnih naborniških uradih. Sobjanin je pojasnil, da so obvestila o vpoklicu zdaj neveljavna. Koliko prebivalcev Moskve je bilo vpoklicanih, sicer ni znano. V prestolnici je mobilizacija veljala za nepriljubljeno, večina vpoklicanih rezervistov vojakov pa prihaja iz bolj ruralnih regij. 

Zaradi prezasedenosti plinskih terminalov pred obalo Španije čaka več kot deset tankerjev z utekočinjenim zemeljskim plinom. Vsega utekočinjenega plina, ki ga je Španija kupila zaradi zmanjšanja porabe ruskega plina, terminali namreč ne morejo sprejeti. Pred obalo Španije in v Sredozemskem morju po poročanju Reutersa čaka več kot 35 LNG-tankerjev, od tega osem v Cadiškem zalivu.

Bolgarski poslanci sprejeli pogoje za ukinitev glede začetka pogajanj Severne Makedonije o članstvu v EU
 / 28. 6. 2022
Evropski parlament je pozval države članice, naj do konca leta sprejmejo odločitev o vstopu Romunije in Bolgarije v schengensko območje. To bi omogočilo vstop obeh držav v schengen že na začetku prihodnjega leta. Evropski poslanci so s to resolucijo sporočili, da je treba nehati odlašati z odločitvijo o vstopu obeh držav, ki sta po dikciji resolucije pogoje za vstop v schengen izpolnili že pred enajstimi leti. 

Več deset aktivistov v Novem Sadu skuša delavcem kitajskega podjetja CRBC preprečiti postavitev ograje okoli gradbišča za izgradnjo novega mosta čez Donavo. Policija je protestnike, ki že več mesecev kampirajo na ombočju Šodroša in po lastnih trditvah nasprotujejo pozidavi zadnje naravne oaze v mestu, izrinila z gradbišča, zato so se gradbena dela nadaljevala. Policija je priprla več oseb. Načrti mestnih oblasti na obali Donave v sklopu projekta Novi sad na vodi poleg novega mostu predvidevajo gradnjo zasebnega luksuznega stanovanjskega kompleksa.

Rezultati splošnih volitev v Bosni in Hercegovini
 / 3. 10. 2022
Centralna volilna komisija v Bosni in Hercegovini je izdala odredbo Generalnemu centru za štetje glasov v Sarajevu. V državi bo potekalo ponovno štetje glasovnic, in sicer glasovnic z več kot 70 rednih volišč za volitve na vseh ravneh oblasti – predsedstva Bosne in Hercegovine, parlamentarne skupščine države, parlamenta Federacije, narodne skupščine Republike Srbske in kantonske skupščine.

S funkcije generalnega direktorja Termoelektrarne Šoštanj je po informacijah portala Necenzurirano odstopil Matjaž Vodušek. Vodušek in služba za odnose z javnostmi Teša uradne izjave sicer nista podala. Kot trdi spletni medij, naj bi vodenje družbe v kratkem prevzel sedanji generalni direktor Holdinga Slovenske elektrarne Viktor Vračar, ki opravlja tudi funkcijo predsednika nadzornikov Teša. Termoelektrarna Šoštanj je od minulega petka odklopljena z električnega omrežja, saj je v Premogovniku Velenje prišlo do težav pri odklopu premoga.  

Na letošnje lokalne volitve se bo prvič podala tudi Piratska stranka, ki je na nedeljskem kongresu potrdila 16 list kandidatov za občinske svetnike in dve kandidaturi za mesto župana. Za županskega kandidata v Mestni občini Ljubljana so potrdili sekretarja stranke Jasmina Feratovića, za kandidatko v Mestni občini Maribor pa podpredsednico Piratske stranke Nino Beyokol. Občinske liste pa bo stranka imela v 16 občinah, med drugim v Slovenj Gradcu, Rogaški Slatini, Trbovljah, Jesenicah, Ilirski Bistrici in Kopru.
V boj za mesto županje v Ljubljani pa se podaja podpredsednica državnega zbora Nataša Sukič. Za županjo Mestne občine Ljubljana je Sukič kandidirala že leta 2014, ko jo je za položaj predlagala Iniciativa za demokratični socializem, ena od predhodnic stranke Levica. Novinarsko konferenco z uradno najavo kandidature bodo v Levici izvedli jutri.

 

Foto: Creative Commons, Wikipedia; https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Nata%C5%A1a_Suki%C4%8D_2015.jpg 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

brez izjave in le z agencijskimi novicami

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness