OFF in šah

Aktualno-politična novica
21. 10. 2022 - 15.00
 / OFF

Predstavniki držav članic Evropske unije so sklenili dogovor za začasni dinamični cenovni koridor za transakcije z zemeljskim plinom. Deklarirani namen je omejitev previsokih cen in skokov v cenah. Sklep vključuje dogovor o skupni dobavi zemeljskega plina na ravni Evropske unije. Podjetje bi moralo v skupni nabavi podati povpraševanje za vsaj 15 odstotkov kapacitet svojih skladišč. Po navedbah predsednice evropske komisije Ursule von der Leyen bo sklep predvsem omejeval cene na nizozemskem vozlišču za trgovanje z zemeljskim plinom Title Transfer Facility, krajše TTF. To je veljalo za osrednje trgovalno vozlišče v Evropski uniji, zato je nanj vezan indeks o določanju cen zemeljskega plina. Vendar je zaradi izpada ruskega plina trg na Nizozemskem mnogo manj aktiven in ne predstavlja več dejanske ponudbe plina v Evropi. Sklep evropskih voditeljev zato vključuje ustanovitev novega indeksa, ki bi bil vezan na dinamiko trgovanja z utekočinjenim zemeljskim plinom, h kateremu se obrača vse več držav Unije. Voditelji držav članic Evropske unije se sicer niso uspeli dogovoriti glede cenovne kapice. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je glede cenovne kapice napovedala tudi možnost izplačila 40 milijard evrov sredstev gospodinjstvom in podjetjem, a to za zdaj še ni vključeno v sklep.

meloni
O postfašistični stranki Bratje Italije
 / 30. 9. 2022
Italijanski predsednik Sergio Mattarella je v Kvirinalski palači sprejel voditelje strank desne koalicije, ki je slavila na parlamentarnih volitvah. Giorgia Meloni, predsednica postfašističnih Bratov Italije, je ob spremstvu Silvia Berlusconija, predsednika stranke Naprej Italija, in Mattea Salvinija, predsednika Lige, Mattarello pozvala, naj ji podeli mandat za sestavo nove vlade. Ker ima koalicija absolutno večino v obeh domovih parlamenta, je pričakovati, da bo Mattarella še danes imenoval Meloni za mandatarko.

Glavni tožilec državnega tožilstva Bosne in Hercegovine je postal Milanko Kajganić. Imenoval ga je Visoki sodni in tožilski svet, potem ko je ameriško finančno ministrstvo proti njegovim protikandidatom uvedlo sankcije zaradi očitkov korupcije. Med njimi je Diana Kajmaković, ki je veljala za glavno protikandidatko. Kajmaković je bila po informacijah Američanov v korespondenci s kriminalnimi organizacijami na šifriranih komunikacijskih aplikacijah, kot sta Sky in Anom.  

Ob izvolitvi prvega perujskega levičarskega predsednika
 / 19. 6. 2021
Organizacija ameriških držav bo v Peru poslala misijo, da analizira politično stanje v državi po tem, ko je perujski predsednik Pedro Castillo obtožil opozicijo poskusa državnega udara. V resoluciji Organizacije ameriških držav, krajše OAS, stalni svet organizacije izraža solidarnost s perujsko vlado Pedra Castilla in poziva perujsko opozicijo k spoštovanju vladavine prava. Vrh OAS je organiziral izreden sestanek v Washingtonu, kjer je perujski zunanji minister César Landa prisotnim predstavil aktualno politično krizo v državi. Od lanskega začetka mandata predsednika Pedra Castilla je perujski parlament vložil že dve neuspešni nezaupnici. Poleg tega je Castillo pod šestimi preiskavami državnega tožilstva, med drugim v zvezi z vodenjem organiziranega kriminala. Zaradi obtožb državnega tožilstva je perujska policija izvedla racijo v predsedniški palači, v kateri policisti niso našli dokazov za obtožbe. 

Rusko državno tožilstvo je zaprtega predstavnika ruske opozicije Alekseja Navalnega obtožilo spodbujanja terorizma in političnega ekstremizma, za kar mu je lahko odrejenih dodatnih 30 let zaporne kazni. Navalni za zdaj služi 11-letno zaporno kazen zaradi korupcije in neupoštevanja sodnega procesa. Najnovejše obtožbe ruskih oblasti navajajo Navalnijev YouTube kanal kot vir za spodbujanje političnega ekstremizma in rehabilitacijo nacizma.  

Spletke in namigovanja v šahovski skupnosti
 / 10. 9. 2022
Suspendirana novica. Ameriški velemojster Hans Niemann je proti norveškemu velemojstru in najboljšemu šahistu na svetu Magnusu Carlsenu zaradi obtožb o goljufanju vložil stomilijonsko odškodninsko tožbo. Niemann toži tudi spletno platformo chess.com in enega njenih direktorjev, mednarodnega mojstra Dannyja Renscha, ter ameriškega velemojstra in streamerja Hikaruja Nakamuro. V tožbi Niemann omenjenim očita obrekovanje ter namerno uničevanje njegovega ugleda in možnosti preživljanja. Do spora med Niemannom in Carlsenom je prišlo med septembrskim turnirjem v Sinquefieldu v St. Louisu, ko je Niemann premagal Carlsena, ta pa je po partiji zapustil turnir. V izjavi, ki jo je Carlsen napisal zatem, je podvomil o vzponu Niemannove šahovske kariere in ga obtožil, da je goljufal večkrat, kot je javno priznal. Komentira nekdanji APR-ovec in velemojster Matej Šebenik, ki pravi, da je Niemannova tožba ...

Šebenik

Po Šebenikovem mnenju je najbolj pereče to, da je ...

Šebenik

Novi generalni direktor Termoelektrarne Šoštanj je Viktor Vračar. Z njegovim imenovanjem je soglašal nadzorni svet Holdinga Slovenske elektrarne, krajše HSE [h - s - e], ki je pred tem potrdil sporazumno prenehanje Vračarjeve funkcije generalnega direktorja družbe HSE. Vodenje Teša bo prevzel 8. novembra, ko bo nasledil Matjaža Voduška, ki je z mesta generalnega direktorja Teša odstopil v ponedeljek »iz osebnih razlogov«. Po pisanju časnika Finance je prvi favorit za prevzem direktorske funkcije družbe HSE Tomaž Štokelj, ki je trenutno zaposlen v Gen-I.

Sindikat delavcev rudarstva in energetike Slovenije za zastoj odkopa premoga v Premogovniku Velenje poleg naravnih vzrokov krivi tudi vodstvo premogovnika. V sindikatu menijo, da bi bilo treba velenjski lignit uvrstiti med blagovne rezerve strateškega državnega pomena, da bi ga država lahko uporabila v primeru motnje v preskrbi z električno in toplotno energijo. Ob tem poudarjajo, da so odločitve vrha Premogovnika Velenje glede uvoza visokokaloričnega lignita iz tujine namenjene zgolj bogatenju obstoječe vodstvene elite. 

Parlamentarna komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, krajše Knovs, je zapolnjena z vsemi člani. Kolegij predsednice državnega zbora je potrdil novo sestavo komisije. Mesta, ki sicer pripadajo poslanski skupini Slovenske demokratske stranke, bodo začasno prevzeli poslanci Nove Slovenije. SDS svojih članov v Knovs ni predlagala, ker se ni strinjala s porazdelitvijo predsedniških in podpredsedniških mest v delovnih telesih. 

V okviru Gospodarske zbornice Slovenije je ustanovljeno Združenje za žgane pijače. Združenje povezuje devet ustanovnih članov, med katerimi je bil za predsednika izvoljen Boštjan Marušič iz džintoniškega podjetja Broken Bones. Čemu je bilo združenje ustanovljeno, pojasni predsednik Boštjan Marušič.

Marušič

Cilj podjetja je interesno povezovanje članov in strokovno povezovanje s proizvajalci žganih pijač v tujini za izboljšavo kakovosti domačih proizvodov. Boštjan Marušič nam je zaupal, po katerih žganih pijačah iz tujine se zgleduje za izboljšavo kakovosti na domačem trgu.

Marušič

OFF je pripravil vajenec Jan, mentoriral in suspendiral je Žiga.

 

Vir slike: negativespace.co

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.