OFF kitajskim aplikacijam

Aktualno-politična novica
3. 9. 2020 - 15.00
 / OFF

Indijska vlada je prepovedala 118 aplikacij kitajskega podjetja Tencent, češ da ogrožajo suverenost in nacionalno varnost. Aplikacije za urejanje selfijev, igranje igric in zmenkarije je obtožila kraje uporabniških podatkov in s tem ogrožanja nacionalne varnosti. Prepoved aplikacij je nadaljevanje obmejnega spora na območju Himalaje, kjer se od junija dogajajo incidenti z žrtvami. Prvo prepoved aplikacij, med drugim TikToka, je Indija izvedla že po junijskih spopadih, ki so terjali 20 smrtnih žrtev. V ponedeljek pa sta se državi ponovno obtožili provokacij in vojaškega prestopa “linije dejanske obrambe”, o katere natančni lokaciji se državi ne strinjata. 

Kitajsko-indijski spopadi na strehi sveta
 / 19. 6. 2020

Ameriško zvezno sodišče v San Franciscu je presodilo, da je bilo zajemanje podatkov vseh telekomunikacij Američanov, ki ga je izvajala Nacionalna varnostna agencija in ki ga je razkril žvižgač Edward Snowden, nezakonito in potencialno v nasprotju z ustavo. Kalifornijsko sodišče je zavrnilo argument Nacionalne varnostne agencije, da je zajemanje vseh telefonskih pogovorov vseh Američanov močno pripomoglo k preganjanju domačega terorizma. 

Združene države Amerike so Etiopiji zamrznile del denarne pomoči zaradi etiopskega enostranskega upravljanja z jezom na Nilu, ki je predmet spora Etiopije, Egipta in Sudana. Ameriški zunanji minister Mike Pompeo je po nasvetu predsednika Donalda Trumpa zamrznil del pomoči, potem ko je Etiopija julija začela polniti jez pred sklenitvijo dogovora o uporabi voda Nila. Pogajanja se neuspešno vrtijo predvsem okoli vprašanja upravljanja z Nilom v času večletnih suš. Pogajanja, ki jih je do nedavnega vodilo ameriško zunanje ministrstvo, je Etiopija zapustila, obtožujoč ameriško vlado favoriziranja interesov Egipta.

Spor med Etiopijo in Egiptom glede upravljanja vodnega bogatstva Modrega Nila
 / 16. 6. 2020

Mednarodno priznana libijska vlada narodne enotnosti obtožuje generala Kalifa Haftarja, de facto vodjo vzhodnega dela Libije, nespoštovanja prekinitve spopadov. Premier vlade narodne enotnosti, ki ima sedež v Tripoliju, Fajez Al Saradž je k ustavitvi spopadov pozval avgusta, potem ko je njegova vlada Haftarjevo vojsko uspešno pregnala iz Tripolija. Tobruški parlament, zakonodajno telo Haftarjeve oblasti, je prekinitev ognja in demilitarizacijo mesta Sirte podprl, Haftar pa je predloga označil kot trik. Haftar je nato obstreljeval tripolijsko vojsko zahodno od Sirte. Vlada narodne enotnosti tudi trdi, da Haftar v vzhodnem delu države odstranjuje izvoljene lokalne župane in svetnike in ne omogoča izvolitve njihovih namestnikov. Kljub temu se bodo mirovna pogajanja pod vodstvom Združenih narodov nadaljevala. Na njih sodelujeta tripolijska vlada in tobruški parlament, ne pa libijska vojska pod vodstvom Haftarja. 

libija, državljanska vojna, bengazi, haftar, macron, saraj, vladavina prava, intervencije
Kalifa Haftar in Fajez al Saraj pod Makronovim očesom podpisala deklaracijo o prekinitvi ognja
 / 26. 7. 2017

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je povabil predstavnike Evropske unije in Združenih narodov na opazovanje decembrskih parlamentarnih volitev, ki se jih opozicija z Juanom Guaidójem na čelu ne namerava udeležiti. Maduro je, da bi opozicija preklicala to odločitev in s tem legitimizirala izid volitev, razglasil amnestijo za 20 izgnanih in zaprtih politikov ter več političnih aktivistov, napovedal pa je še več pomilostitev v duhu “poglobitve duha narodne združitve”. Združeni narodi so potezo označili kot simbolično potezo, glede na to, da je vsaj 400 Venezuelcev političnih zapornikov. Madurova Združena socialistična stranka Venezuele bi na decembrskih volitvah lahko prevzela parlament, v katerem ima večino opozicija.

Generalna pravobranilka Sodišča Evropske unije Juliane Kokott je predstavila mnenje v tožbi Evropske komisije proti Sloveniji zaradi domnevnega kršenja nedotakljivosti arhivov Evropske centralne banke, krajše ECB. Tožba izhaja iz policijske preiskave in zasega dokumentacije Banke Slovenije, ki je del ECB. Kot je zapisala pravobranilka, bi se slovenski kriminalisti o dostopu do dokumentov morali uskladiti z ECB ali pridobiti odločbo Sodišča Evropske unije. Policija je zaposlene v Banki Slovenije preiskovala glede nalog, ki niso bile povezane z nalogami ECB. Vloga pravobranilca na evropskem sodišču ni odvetniška, kot je bila to v Sloveniji pred preimenovanjem Državnega pravobranilstva v Državno odvetništvo, temveč pravobranilec na evropskem sodišču napiše neobvezujoče pravno mnenje, ki pa ga sodišče največkrat prevzame za svoje. 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness