OFF Studia Moderna

Aktualno-politična novica
28. 8. 2023 - 15.00
 / OFF

Solidarnost po poplavah in demonizacija zelenih aktivistov pred njimi
 / 8. 8. 2023

Informativni program začenjamo doma. Agencija za okolje, znana kot Arso, je zaradi možnosti krajevnih neurij z dolgotrajnimi nalivi izdala rdeče opozorilo za severni del države. Vremenski dogodki bodo po napovedih podobni tistim z začetka meseca, a opozarjajo, da je zaradi že poškodovanih strug težko napovedati, kako bo padavinska voda odtekala. Predviden potek vremenskih dogodkov je opisal meteorolog Branko Gregorčič.

Gregorčič

Neznanke glede odtekanja voda je predstavil hidrolog Janez Polajnar.

Polajnar

Ljubljansko okrožno sodišče je izdalo sklep o začetku stečaja podjetja Studio Moderna v lasti Sandija Češka. Na sklep so možne pritožbe še 15 dni po objavi, upniki pa imajo za prijavo terjatev na voljo tri mesece. Stečaj je prejšnji teden sodišču predlagala direktorica podjetja Jana Umek. Podjetje je imelo v zadnjih mesecih večkrat blokirane račune, skoraj 200 zaposlenih pa je plače večkrat prejemalo z zamudami. Češko je v lastništvo družbe spet vstopil aprila lani, ko je prek holdinške družbe Studio Moderna Founders prevzel nizozemsko družbo Studio Moderna Holdings, ki jo je pred tem prodal več investicijskim skladom. Dejal je, da so bile finančne luknje v vrednosti 60 milijonov evrov, podedovane od prejšnjih lastnikov, prevelike in da jih nihče ni bil pripravljen pokriti. Že lanskega aprila je v prisilno poravnavo poslal švicarsko družbo Top Shop International, julija pa je v predstečajnem postopku pristala hrvaška podružnica. Češko je lanskega januarja sicer postal predsednik strokovnega sveta stranke Socialnih demokratov za gospodarstvo. 

Zagovornik načela enakosti Miha Lobnik je sporočil, da so zdravstveni inšpektorji potrdili njegove ugotovitve glede kršitev pri dostopu pacientov do osebnega zdravnika. Zagovornik je konec lanskega leta ugotovil, da veliko število ambulant družinske medicine ne zagotavlja vseh zakonsko predpisanih možnosti naročanja, torej osebno v ambulanti, po telefonu, pošti ali elektronsko. V nadzoru marca letos pri 49 izvajalcih dejavnosti družinske medicine je zdravstveni inšpektorat ugotovil, da 78 odstotkov izvajalcev svojim pacientom ne omogoča vseh načinov naročanja, s čimer jim je kršena pravica dostopa do zdravstvenih storitev. Zagovornika so konec lanskega leta prebivalci obveščali, da so se ob uvajanju elektronskega naročanja okrnile druge zakonsko predpisane možnosti komuniciranja z osebnim zdravnikom. Zlasti so do zdravnika po telefonu in osebno težko prišli slabše digitalno pismeni, predvsem starejši, in osebe, ki nimajo dostopa do interneta. Miha Lobnik je dejal: »Nedopustno je, da ljudje, ki so bolni, velikokrat ne morejo priti neposredno do zdravnika.« Zdravstveni inšpektorat je po opravljenem nadzoru izrekel več opominov in navodil o odpravi nepravilnosti ter napovedal, da bo nadzor ponovil. Z inšpektorata nam sicer na prošnjo za dodatna pojasnila do zaključka redakcije niso odgovorili. [Odgovorili so nam kasneje, odgovor objavljamo v celoti na koncu OFFa.]

Računsko sodišče je izreklo pozitivno mnenje o predlogu splošnega dela zaključnega računa državnega proračuna za lansko leto, glede pravilnosti izvršitve proračuna pa mnenje s pridržkom. V predlogu računa so odkrili tudi nepravilnosti pri izplačilih sredstev iz splošne proračunske rezervacije, na področju plač, tekočih in investicijskih odhodkov ter transferjev. Najbolj izstopajo nepravilnosti pri izplačilih proračunskih sredstev za neizrabljen letni dopust. Tega je ob prenehanju funkcije v letu 2022 prejelo osem ministrov nekdanje vlade Janeza Janše, ki so pri izplačilu zadnje plače skupaj prejeli nekaj več kot 80 tisoč evrov denarnega nadomestila za leti 2021 in 2022. Nadomestilo v skupni vrednosti slabih 96 tisoč evrov je prejelo tudi 10 državnih sekretarjev s šestih ministrstev in pet državnih sekretarjev iz kabineta predsednika vlade. Kot v poročilu opozarja sodišče, za izplačilo ni ustrezne pravne podlage. Sodišče vladi priporoča, naj državno odvetništvo pozove k podaji mnenja o realnih možnostih vračila teh sredstev.

O pomenu »protestnega« pohoda skupine Wagner
 / 27. 6. 2023

Nadaljujemo s pregledom tujih novic. Ruski preiskovalni odbor, glavni zvezni preiskovalni organ v Rusiji, ki je neposredno odgovoren predsedniku Vladimirju Putinu, je potrdil smrt ustanovitelja zasebne oborožene skupine Wagner Jevgenija Prigožina. Odbor je na podlagi izvedenih gensko-molekularnih testov potrdil tudi identitete ostalih devetih potnikov na strmoglavljenem letalu. Identitete se po ugotovitvah odbora ujemajo s tistimi, ki jih je na seznamu potnikov kmalu po nesreči objavila ruska Zvezna agencija za zračni promet. Letalo je v za zdaj še nepojasnjenih okoliščinah 23. avgusta strmoglavilo severno od Moskve.

O zapovedovanju in prepovedovanju verskih pokrival
 / 7. 9. 2021

Francosko ministrstvo za izobraževanje je napovedalo, da bo s pričetkom novega šolskega leta v javnih šolah v veljavo stopila prepoved nošenja abaj, tunik, ki jih nosijo nekatere muslimanke. Minister za izobraževanje Gabriel Attal prepoved upravičuje s tem, da v šole ne sodijo simboli ali stvari, ki bi izdajali versko pripadnost učencev. Državno voljeno telo, ki deluje kot posrednik med muslimansko skupnostjo in državo, Francoski svet muslimanske vere, pri tem opozarja, da oblačila niso sama po sebi verski znak. V Franciji so od leta 2004 sicer prepovedane naglavne rute v šolah, leta 2010 pa je v veljavo stopila prepoved zakrivanja obraza v javnosti. 

Libijski premier Abdul Hamid Dbejbe  je začasno suspendiral zunanjo ministrico Nadžo Al Manguš ter proti njej napovedal preiskavo, ker je prejšnji teden imela neuradni sestanek z izraelskim zunanjim ministrom Elijem Cohenom v Rimu. Proti normalizaciji odnosov z Izraelom so protestirali v Tripoliju, od koder so se protesti razširili v druga mesta. Protestniki so blokirali ceste, zažigali gume in nosili palestinske zastave. Novico o sestanku je prvo sporočilo izraelsko zunanje ministrstvo, ki navaja, da sta ministra razpravljala o možni izraelski pomoči na področjih humanitarnih vprašanj, kmetijstva in gospodarjenja z vodo. Pogovori naj bi prav tako tekli o pomembnosti ohranjanja judovske dediščine v Libiji, vključno z obnovo sinagog in pokopališč. Z libijskega zunanjega ministrstva so po začetku protestov sporočili, da je bilo srečanje z izraelskim ministrom nenačrtovano, naključno in neuradno ter da je v skladu z uradno politiko Tripolija ministrica zavrnila uradna srečanja z izraelskimi predstavniki, sprejet pa ni bil noben dogovor. Izrael so na libijskem zunanjem ministrstvu, ki sodi pod okrilje mednarodno priznane vlade z nadzorom nad zahodnim delom države, obtožili poskusa prikaza naključnega srečanja kot realnih pogovorov. Libija z Izraelom nima vzpostavljenih uradnih diplomatskih odnosov. Po zakonodaji iz leta 1957 je za vsakršno sodelovanje z izraelsko državo predvidena kazen do devet let zapora.

o državnem udaru v Zimbabveju
 / 17. 11. 2017

Na predsedniških volitvah v Zimbabveju je zdajšnji predsednik Emmerson Mnangagwa osvojil svoj drugi mandat. Zimbabvejska volilna komisija je sporočila, da je Mnangagwa dobil skoraj 53 odstotkov glasov, njegovemu glavnemu izzivalcu Nelsonu Chamisi pa so volivci namenili 44 odstotkov glasov. V državi so hkrati s predsedniškimi potekale tudi parlamentarne volitve. Mnangagwova Afriška nacionalna unija Zimbabveja je v 270-članskem parlamentu osvojila 136 sedežev, kar je ravno sedež čez absolutno večino. Chamisova stranka Koalicija za spremembe je dobila 73 poslanskih mest. Chamisa predsedniške zmage Mnangagwe ne priznava in jo je označil za goljufivo. Ponovno izvoljeni predsednik vse obtožbe zavrača. Opazovalci volitev iz Južnoafriške razvojne skupnosti, Commonwealtha in Evropske unije so sporočili, da so volitve zaznamovali prepovedi opozicijskih shodov, pristransko poročanje državnih medijev, težave z registracijo volivcev in ustrahovanje. Mnangagwa je na predsedniški stolček prvič sedel po vojaškem udaru leta 2017, ko je z oblasti vrgel dolgoletnega voditelja Roberta Mugabeja, člana iste stranke. 

Potomci nekdanjega britanskega premierja Williama Gladstona, ki je naziv nosil med letoma 1868 in 1894, so se Gvajani opravičili za sužnjelastniško preteklost svoje družine. Oče Gladstona je bil eden večjih sužnjelastnikov na britansko okupiranih Karibih in je tja pripeljal več tisoč Indijcev. Potomci sužnjev na manjšem protestnem shodu opravičila niso sprejeli in so pozvali k reparacijam, ne zgolj besedam. Prejšnji četrtek je že pred opravičilom predsednik Gvajane Mohamed Irfaan Ali uradno pozval potomce vseh sužnjelastniških družin, ki so delovale v državi, k plačilu reparacij. Karibska skupnost, ki jo sestavlja 15 držav, si že dlje časa poleg izplačil prizadeva za razvojni program za staroselske skupnosti teh držav, ki bi ga financirale nekdanje kolonialne oblastnice. 

 

Odgovor zdravstvenega inšpektorata:

Zdravstveni inšpektorat RS (v nadaljevanju: ZIRS) je na podlagi predloga  Zagovornika načela enakosti izvedel izredni inšpekcijski nadzor pri izvajalcih zdravstvene dejavnosti na področju družinske medicine.

Inšpektorji so v obdobju med 28. februarjem in 31. marcem 2023 izvedli izredni inšpekcijski nadzor pri 49 izvajalcih zdravstvene dejavnosti, natančneje v ambulantah družinske medicine. V okviru inšpekcijskega nadzora se je preverjalo zagotavljanje ustrezne oblike telefonskega naročanja in zagotavljanje obveznih objav glede oblik naročanja, morebitne časovne omejitve v sklopu posamezne oblike naročanja in kontaktne podatke izvajalca zdravstvene dejavnosti.  

V drugem odstavku 15.a člena Zakona o pacientovih pravicah (ZPacP) je določeno, da izvajalec zdravstvene dejavnosti zagotovi naslednje oblike naročanja, in sicer elektronsko, po pošti, po telefonu in osebno v ordinaciji. Nadalje tretji odstavek določa, da podrobnejši način naročanja na zdravstveno storitev določi minister, pristojen za zdravje. V skladu s tretjim odstavkom 4. člena Pravilnika o naročanju in upravljanju čakalnih seznamov ter najdaljših dopustnih čakalnih dobah se telefonsko naročanje zagotovi v okviru ordinacijskega časa, in sicer najmanj dve uri na dan, v preostalem ordinacijskem času in izven ordinacijskega časa pa z obveščanjem o terminu za naročanje in o drugih oblikah naročanja, in sicer prek avtomatskega telefonskega odzivnika. Ne glede na navedeno se telefonsko naročanje na primarni ravni zdravstvene dejavnosti zagotavlja v okviru celotnega ordinacijskega časa ambulante. V primeru nedosegljivosti v navedenem obdobju izvajalec pacientu zagotovi povratni klic še isti dan ali najpozneje naslednji delovni dan.

Inšpektorji so preverjali  zagotavljanje telefonskega naročanja v ambulantah družinske medicine v celotnem ordinacijskem času, vključno z vračanjem klicev posameznih zavezancev v primeru, da le ti ob klicu niso bili dosegljivi. Nadalje so inšpektorji izven ordinacijskega časa preverjali, če zavezanec prek avtomatskega telefonskega odzivnika zagotavlja vse informacije glede termina o naročanju (obveščanje o ordinacijskem času in možnosti naročanja v okviru celotnega ordinacijskega časa ambulante) in oblikah naročanja (elektronsko, po pošti, po telefonu in osebno v ordinaciji).  

V skladu s prvo alinejo prvega odstavka 15.č člena ZPacP izvajalec zdravstvene dejavnosti v mreži izvajalcev javne zdravstvene službe na primarni ravni na svojih spletnih straneh ter na vidnem mestu v čakalnici objavi oblike naročanja, morebitne časovne omejitve v sklopu posamezne oblike naročanja in kontaktne podatke izvajalca zdravstvene dejavnosti.  

Inšpektorji so v okviru zagotavljanja obveznih objav v skladu z zgoraj navedeno določbo preverjali spletne strani izvajalcev zdravstvene dejavnosti, natančneje ali je na spletni strani za paciente objavljena informacija glede oblik naročanja z naslednjimi podatki:

    - da izvajalec v skladu z drugim odstavkom 15.a člena ZPacP zagotavlja vse oblike naročanja (elektronsko, osebno, telefonsko in po pošti),
    - navedbo ordinacijskega časa,  
    - da se telefonsko naročanje zagotavlja v okviru celotnega ordinacijskega časa, brez časovnih  omejitev glede telefonskega naročanja znotraj ordinacijskega časa (npr.: telefonsko naročanje je možno samo od 9:00-11:00) in
    - kontaktnimi podatki izvajalca zdravstvene dejavnosti (navedba kontaktnih podatkov za posamezno obliko naročanja). 

Pri 78% zavezancev so bile ugotovljene neskladnosti s področno zakonodajo, za kar so inšpektorji izrekli opozorila po Zakonu o inšpekcijskem nadzoru in določili rok za odpravo ugotovljenih neskladij. V 67% so za ugotovljene kršitve inšpektorji izrekli tudi opozorila po Zakonu o prekrških.

Vir slike (Socialni Demokrati)

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.