OFF Utopljenih raket

Aktualno-politična novica
1. 4. 2014 - 14.00
 / OFF

Po neuspehu na lokalnih volitvah je odstopil francoski premier  Jean-Marc Ayrault. Predsednik Francois Hollande je že imenoval novega predsednika vlade, to je postal Manuel Vallsa, dosedanji notranji minister. Vallsa je sicer znan kot zagovornik bolj desne politike znotraj levosredinske vlade, kot notranji minister je namreč ostro nastopil proti nezakontim priseljenjcem, hkrati pa je zastopnik liberalnega pristopa h gospodarskim odnosom. Je eden bolj priljubljenih politikov v trenutni vladi, zato politična odločitev francoskega predsednika, ki beleži nizko javno podporo, ne preseneča.

 

V Atenah poteka srečanje finančnih ministrov članic Evropske unije, katerega namen je revizija izpolnjenih ukrepov grške vlade in odobritev dodatnih posojil v skupni vrednosti 8 milijard evrov. Oblasti so v namene prijetnega druženja funkcionarjev prepovedale pohod protestnikov proti centru mesta in na trg pred grškim parlamentom. Sindikati napovedujejo, da prepovedi ne bodo upoštevali.

 

V afriški Gvineji poročajo o naraščanju okuženih s smrtno nevarnim virusom ebole, primere obolelih pa so opazili tudi na območju meje z Liberijo in Sierro Leone. Število smrtnih žrtev je od januarja naraslo na 78, Zdravniki brez meja pa v posebnem poročilu opozarjajo na možnosti nekontroliranega izbruha ob neukrepanju oblasti. Ebolo so zgodovinsko prvič diagnosticirali leta 1976 v Demokratični republiki Kongo. Gre za smrtno nevarno bolezen, za katero ne obstaja cepivo, ima pa izredno visok odstotek smrtnosti, vsak deveti od desetih namreč konča na smrtni postelji. Sosednji Senegal je v namene zamejitve izbruha virusa zaprl meje in prekinil uvoz izdelkov iz Gvineje.

 

V prestolnici Kenije Nairobiju so v večinoma somalski četrti simultano odjeknile tri eksplozije. Napad, ki je umoril šest ljudi in ranil vsaj petindvajset, je še eden v seriji nasilnih odgovorov islamistov na odločitev kenijske vlade iz leta 2011, da pošlje svoje vojake na somalsko območje v boj proti islamistični skupini al Šabab, povezani z zloglasno Al-Kaido. Podporniki al Šababa že dalj časa izvajajo manjše teroristične napade na kenijska obmejna mesta, čeprav tamkajšnje državne oblasti zagotavljajo, da ohranjajo nadzor nad situacijo.

 

Venezuelske vojaške oblasti so združile moči s policijo in zasedle četrti mesta San Cristobal, ki so bile pod nadzorom protivladnih protestnikov vse od februarja, ko so se demonstracije proti obstoječi oblasti začele. Vladne sile so na območju naletele na manjši odpor, ki pa so ga hitro zatrle. Opozicijske sile obljubljajo, da bodo svoja oporišča kmalu pridobile nazaj in nadaljevale boj za oblast.

 

Mednarodno sodišče Združenih narodov je Japonski prepovedalo nadaljni kitolov. Sodišče je namreč razsodilo, da japonski znanstveni lov na kite v resnici sploh ni izveden za voljo znanosti. Od leta 1986 sicer velja moratorij na komercialni  kitolov, ki pa se mu Japonska spretno izogiba že tri desetletja pod pretvezo znanstvenega programa JARPA II. Znotraj tega projekta so kitolovci od leta 1988 pomorili 10.000 primerkov, s tem naj bi presegli kritično mejo ekološke stabilnosti, ki jo določajo mednarodne konvencije. S pričujočo razsodbo je OZN tako prepovedal letošnji japonski kitolov. Nacionalne oblasti se otepajo očitkov z izgovorom, da se lov sicer dogaja zavoljo znanosti, da pa ostanki znanstvenih raziskav končajo na krožnikih lačnih Japoncev.

 

Severna in Južna Koreja še naprej ohranjata napeto ozračje z medsebojnim obstreljevanjem z grozilnimi streli. Potem, ko so vojaške rakete tri ure obstreljevale morsko obmejno območje, je Južna Koreja odgovorila z grozilnimi streli v smeri svoje severne sosede. Severnokorejska grožnja je odgovor na združene vojaške vaje Združenih držav Amerike in Južne Koreje, potem ko komunistična država nadaljuje z jedrskim programom. Vsi izstrelki so sicer končali v morju, tako da, če gre verjeti korejskim poročilom, ostajajo glavne žrtve korejskega napenjanja vojaških mišic povsem nedolžna morska bitja.

 

Kot smo že poročali v prejšnih informativnih oddajah, se je edina slovenska knjigarna v Trstu znašla v finančnih težavah. Podjetje Tržaška knjigarna je že več let beležilo poslovne izgube, zato se je lastnik Jadranska finančna družba odločil, da knjigarno likvidira, s tem pa knjigarna z današnjim dnem zapira svoja vrata. Glavni akterji niso bili dosegljivi za podrobnejša pojasnila, Resorni urad Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu pa je v posebni izjavi za javnost sporočil, da kljub vsemu ohranja vero v ohranitev dejavnosti knjigarne. Razplet usode edine zamejske knjigarne bomo spremljali v nadaljevanju.

 

Potem, ko je prvi produkt človeštva Voyager uspel zapustiti naše osončje, NASA poroča o neverjetni novici. Prvič v zgodovini je uspelo navezati stik z zunajzemljsko inteligenco. Sporočilo, ki ga je zaznal, je bilo sprejeto prek medija še nerazumljive govorice, ki pa uporablja nam znane znake, namreč številke in latinico. Po poročanjih vesoljske agencije gre za naslednje zaporedje: “5-U-C-K-D-1-C-k-H-u-M-4-n-F-0-0-L-5”. Znanstveniki ameriške NASE ob združenju kitajske agencije sporočila še niso uspeli dešifrirati, domnevajo, da so znaki postavljeni povsem arbitrarno. Zaradi zmede ob tem neverjetnem dogodku, je za zdaj to to.

 

OFF je pripravil vajenec Jošt.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness