Ukrajinsko žitOFF

Aktualno-politična novica
19. 4. 2023 - 15.00
 / OFF

Mehiško vrhovno sodišče je razsodilo, da je prenos nadzora nad nacionalno gardo s civilne uprave na vojsko neustaven. Reformo je septembra lani na predlog predsednika Andresa Manuela Lopeza Obradorja sprejel kongres. Reforma je vojski dala operativni, finančni in administrativni nadzor nad gardo, ki je bila prej pod nadzorom ministrstva za varnost. Sodišče je odločilo, da je bil prenos neustaven, saj bi ga moral kongres izvesti s spremembo ustave in ne z običajnim zakonom, dvotretjinske večine za spremembo ustave pa predsednik nima. Obrador je nacionalno gardo ustanovil leta 2019 kot nadomestek zvezne policije, ki jo je ukinil, ker naj bi bila koruptivna in neefektivna. Vojska je v Mehiki aktivno vključena v boj proti kartelom, nadzor nad pristanišči in carinske dejavnosti. Obrador trdi, da je povečanje aktivnosti sicer nujno, saj je v vojski manjša možnost, da bi se v njej razširil vpliv organiziranega kriminala kot v civilnih varnostnih organih.

Fox Corp  in televizija Fox News sta sklenili poravnavo s proizvajalcem volilnih naprav in programske opreme za elektronsko glasovanje Dominion Voting Systems. Nadaljevanja sodnega procesa proti Foxu, ki ga je Dominion začel zaradi širjenja lažnih trditev o uporabi njihovih naprav za prirejanje rezultatov predsedniških volitev leta 2020, ne bo. Fox bo odštel več kot 700 milijonov evrov, kar je najvišji znesek poravnave, ki ga je plačala katerekoli medijska hiša v ameriški zgodovini. Dominion je tožbo proti Foxu vložil leta 2021 zaradi povzročitve finančne škode, ki je nastala z lažnimi obtožbami. Proizvajalec naprav je zahteval nekaj več kot eno milijardo in 300 milijonov evrov. Na Foxu so ob poravnavi priznali, da so bile nekatere njihove trditve o volilnih napravah Dominiona zavajajoče. Pred Foxom stoji še en podoben sodni izziv. Družba Smartmatic, ki proizvaja programsko opremo za volitve, od medijske hiše zaradi blatenja ugleda zahteva dve milijardi in 200 milijonov evrov. 

V Kanadi je s stavko začelo okoli 155 tisoč delavcev javne uprave. Stavko je Zveza javnih služb Kanade, krajše PSAC, napovedala, ker se z zvezno vlado niso uspeli dogovoriti o zvišanju plač. V pogovorih so od leta 2021. Sindikat se je o kolektivnih pogodbah pogajal v imenu 120 tisoč delavcev javne uprave, ki zahtevajo 30-odstotno zvišanje plač v obdobju treh let, in 35 tisoč delavcev finančne uprave z zahtevo po skoraj 14-odstotnem povišanju v istem obdobju. Vlada je sicer ob osemodstotni inflaciji v državi obema skupinama obljubila devetodstotno zvišanje. Pričakovane so zamude pri obdelavah napovedi dohodnine, prošnjah za priseljevanje in azil ter izdajanju potnih listov. 

O trenutni eskalaciji na Kosovu
 / 14. 12. 2022

Evropski parlament je potrdil dogovor o brezvizumskem potovanju za kosovske državljane v Evropsko unijo. Od prvega januarja prihodnje leto bodo ti lahko brez vize vsakih šest mesecev za obdobje 90 dni potovali v 27 držav schengenskega območja in Islandijo, Norveško ter Švico. Prav tako bodo državljani Evropske unije lahko brez vize vstopili na Kosovo. Kosovo je zaradi blokade v Svetu Evropske Unije zadnja država Zahodnega Balkana, kjer velja vizumski režim z Evropsko unijo. 

Poljska in Ukrajina sta se dogovorili o preklicu prepovedi prevoza ukrajinskega žita v tretje države prek poljskega ozemlja. V skladu z dogovorom bodo dostave ukrajinskega žita na Poljskem lahko potovale zgolj do pristanišč ali drugih držav, brez možnosti sprememb destinacije. Konvoje z žitom bodo poleg tega morali zapečatiti, jih spremljati in opremiti s sledilnimi napravami, da bi preprečili prodajo ukrajinskega žita na poljskem trgu. Sporazum sta državi sklenili dva dni po tem, ko je Poljska zaprla svoje meje za ukrajinske kmetijske pridelke v poskusu vlade, da bi pomirila kmete. Ti so namreč trdili, da nenadzorovana dobava žita iz Ukrajine niža odkupne cene za lokalne pridelovalce. Za prepoved uvoza ukrajinskega žita se je v začetku tedna odločila tudi Slovaška. Madžarska je enako potezo sprejela čez vikend. Sedaj so na Madžarskem prepoved razširili tudi na med, vino, kruh, sladkor in nekatere vrste mesa. Kot je v nedeljo napovedal bolgarski minister za kmetijstvo Javor Gečev, se tudi Bolgarija pripravlja na priključitev k prepovedi. Evropska unija se je na prepovedi odzvala z neodobravanjem, češ da je trgovinska politika v pristojnosti celotnega bloka, vsakršne enostranske poteze pa so zanjo nesprejemljive. 

V Sudanu se kljub dogovoru o enodnevnem premirju peti dan nadaljujejo spopadi med vojsko in paravojaško milico Sile za hitro posredovanje, znano kot RSF. Obe strani druga drugo obtožujeta nespoštovanja dogovora. V prestolnici Kartum  potekajo boji za nadzor nad glavnim štabom vojske, predsedniško palačo in letališčem, vojska pa naj bi že prevzela nadzor nad glavnim letališčem. Pripravljenost za premirje, ki bi moralo začeti veljati včeraj ob šestih popoldan in s katerim bi omogočili varno evakuacijo civilistov in vseh ranjenih, je najprej izrazil general RSF, Mohamed Hamdan Dagalo. Sudanska vojska, ki je na oblasti od državnega udara leta 2021, je najprej zanikala vednost o predlaganem premirju, nekaj ur kasneje pa se je o enodnevnem prenehanju spopadov strinjala. Svetovna zdravstvena organizacija poroča, da je od sobote, ko so se spopadi začeli, na obeh straneh umrlo več kot 270 ljudi, ranjenih je vsaj 2600. V prestolnici prihaja do izpadov električne energije, zaradi pomanjkanja osnovnih potrebščin prihaja do posameznih kraj. Japonska je že napovedala evakuacijo svojih državljanov iz Sudana, Nemčija pa je svojo evakuacijo zaradi bojev morala prekiniti. Za oblast se RSF bori z vojsko, ki jo vodi general Abdel Fatah Al Burhan. Na oblasti je Al Burhan od državnega udara leta 2021. 

V državnem zboru razpravljajo o interpelaciji vlade Roberta Goloba, ki jo je vložila Slovenska demokratska stranka. V za razpravo predvidenih 14 urah naj bi se vrteli predvsem okrog ukinitve Muzeja slovenske osamosvojitve in ukinitve urada za demografijo, ki sta ključni točki interpelacije. Po mnenju SDS naj bi obe potezi namreč bili v nasprotju z določili ustave. Muzeja osamosvojitve vlada sicer ni ukinila. Kot problematično so pri SDS-u izpostavili tudi ukinjanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in podporo gradnji kanala C0. V koaliciji so medtem izpostavili, da je skoraj 60 odstotkov besedila interpelacije namenjenih Muzeju osamosvojitve, kar naj bi kazalo na dejanske prioritete stranke SDS. Glasovanja o nezupnici ne bo, saj pri SDS-u tega niso predvideli.

Iz Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano so sporočili, da so med vzorci, pozitivnimi na koronavirus, odkrili novo podrazličico omikrona z imenom arcturus. Zaznali so ga med vzorci, ki so jih pregledali med 24. marcem in 7. aprilom. Nova različica ima nove simptome okužbe očesne veznice in visoke vročine in je bolj nalezljiva od prejšnjih.

rewolt gasilska
Dostavljalci ustanovili sindikat
 / 19. 4. 2023

Dostavljalci hrane platformnih podjetij Wolt in Glovo so se pod okriljem sindikata Mladi Plus organizirali v Sindikat dostavljalcev. Za zdaj se jih je včlanilo čez 100, vodstvo pa uradno še ni formirano. Razlog za organiziranje delavcev so slabe delovne razmere in nizka plačila ter nezadovoljstvo z vodstvom, ki jih ne upošteva. Več o namerah sindikata pove član Kristjan Kitner. 

Izjava

Več o novem sindikatu v OFFsajdu ob petih.

OFF je pripravil vajenec Filip, pomagala je Ajda.

Vir fotografije: Сергей Марцынюк, Creative Commons

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness