Zakon o varstvu OFFebnih podatkov

Aktualno-politična novica
26. 1. 2023 - 15.00
 / OFF

Pogovor s palestinskim kulturnikom in aktivistom Adamom Hadžem Jahjo 
 / 19. 5. 2021

Palestinsko ministrstvo za zdravje je sporočilo, da je bilo v izraelski raciji v begunskem taborišču na Zahodnem bregu v mestu Jenin ubitih devet Palestincev. Ministrica za zdravje je izraelskim silam očitala uporabo solzivca na otroškem oddelku v bolnišnici in preprečevanje dostopa reševalnih vozil do ranjencev v begunskem centru. Izraelska vojska je v raciji iskala pripadnike skupine Islamski džihad. Na Zahodnem bregu so izraelske vojaške sile samo v januarju ubile vsaj 29 Palestincev, med njimi tudi civiliste.

Pred centralno banko v Bagdadu je več sto ljudi protestiralo zaradi izgube vrednosti iraškega dinarja v primerjavi z ameriškim dolarjem, kar je povzročilo višje cene uvoženega potrošniškega blaga. Protestniki so zahtevali državni poseg z namenom zmanjšanja hitrosti padca vrednosti valute. V ponedeljek je zaradi hitrega padanja vrednosti dinarja odstopil guverner iraške centralne banke. Iraška valuta je izgubila vrednost zaradi zvišanja obrestnih mer ameriške centralne banke, kar je okrepilo dolar. Prav tako je ameriška centralna banka novembra uvedla strožji nadzor nad mednarodnimi transakcijami iraških komercialnih bank v dolarjih z namenom preprečitve pretoka dolarjev v sosednji Iran, kar je povzročilo dodatno pomanjkanje dolarjev v Iraku.

Pregled zadnjih dogodkov vojne v Ukrajini
 / 26. 12. 2022

Ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski se je zahvalil nemškemu kanclerju Olafu Scholzu, po tem ko je odobril pošiljko nemških tankov Leopard 2 v Ukrajino. Ukrajinsko zunanje ministrstvo pa je po prejetih tankih napovedalo, da si bo prizadevalo za pomoč v obliki bojnih letal četrte generacije. Trenutno uporabljajo več kot trideset let stara letala iz časa Sovjetske zveze. Nemški kancler Olaf Scholz je Bundestagu sicer zagotovil, da ni možnosti, da bi v Ukrajino poslali bojna letala. Po nemški je sledila še obljuba predsednika Združenih držav Amerike Joea Bidna o dobavi enaintridesetih tankov modela Abrams M1 v Ukrajino. Neuradno naj bi za njihovo dobavo Američani potrebovali več mesecev.

Francija bo v roku enega meseca odpoklicala vse vojake iz Burkina Fasa, je sporočilo francosko zunanje ministrstvo. Prav tako je Francija odpoklicala svojega veleposlanika v Burkina Fasu. Odločitev je prišla tri dni po pozivu zunanjega ministrstva zahodnoafriške države, naj 400 francoskih specialcev zapusti državo. V Burkina Fasu so bili od leta 2018 z namenom pomoči v boju proti islamističnim milicam. Najverjetneje se bodo vojaki umaknili v Niger, kjer je že okrog 2000 francoskih vojakov. V začetku lanskega leta so se morali umakniti že iz sosednjega Malija, kar je od Francije tako kot v primeru Burkina Fasa zahtevala vladajoča vojaška hunta. 

Zaposleni v Amazonovem središču za izpolnjevanje naročil v angleškem mestu Coventry so začeli s stavko. Zaposleni v skladišču, ki so organizirani v sindikat GMB, od podjetja zahtevajo višje plačilo. Medtem ko zahtevajo plačilo 15 funtov na uro, je podjetje avgusta urno postavko zvišalo za pol funta na 10 funtov in pol. Odločitev o stavki je bila v sindikatu sprejeta decembra, gre za prvo uradno stavko v Amazonu v Veliki Britaniji. Stavkalo je okoli 300 delavcev od skupno 1500 zaposlenih v skladišču. Kot pravijo delavci, so razmere dela nevzdržne, saj delajo 10-urne izmene, na voljo imajo pol ure počitka, norma dela pa je previsoka. 

Delavci zagrebškega komunalnega podjetja Čistoća so po treh dneh prekinili stavko. Dosegli so namreč dogovor z zagrebškim županom Tomislavom Tomaševićem, ki je sprejel pet od enajstih zahtev, ostalih šest pa naj bi sprejeli po pogajanjih v prihodnjih mesecih. Župan je danes smetarskim delavcem pomagal pri pobiranju smeti po mestu, ki so se med stavko opazno namnožile. Glavna izpolnjena zahteva je takojšnje izplačilo dodatka v višini okoli sto evrov za delavce z najnižjimi plačami oziroma osemdeset evrov za voznike smetarskih vozil.

Rezultati splošnih volitev v Bosni in Hercegovini
 / 3. 10. 2022

V Bosni in Hercegovini je predstavniški dom potrdil novo vlado. Vodila jo bo bosanska hrvatica Borjana Kristo iz bosanske veje Hrvaške demokratske zveze, krajše HDZ BiH. Vladno koalicijo poleg HDZ sestavljajo še največja stranka bošnjaških srbov Zveza neodvisnih socialdemokratov, katere član je tudi predsednik Republike Srbske Milorad Dodik, in šest drugih bosanskih strank. Vlada ima tesno večino s 23 poslanci v 42-članskem parlamentu. V vladi pa prvič v času postdaytonske ureditve ne bo največje bošnjaške Stranke demokratske akcije Bakirja Izetbegovića. 

Vlada je dopolnila uredbo za zamejitev najvišje drobnoprodajne cene zemeljskega plina za sisteme daljinskega ogrevanja in za zaščitene odjemalce. Cena megavatne ure zemeljskega plina za sisteme daljinskega ogrevanja bo tako zamejena pri 79 evrih. Cene megavatne ure ogrevanja v Sloveniji sicer segajo od 45 evrov do 160 evrov na megavatno uro brez DDV-ja. Minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer je pojasnil, za koga velja nova omejitev maloprodajne cene zemeljskega plina.

Izjava

V veljavo je stopil zakon o varstvu osebnih podatkov. V slovenski pravni red prenaša evropsko splošno uredbo o varstvu podatkov. Tisti, ki operirajo z osebnimi podatki, bodo morali nepovratno uničiti nenamerno zbrane osebne podatke, za katere je očitno, da niso potrebni za konkretno obdelavo. Prepovedano bo tudi izvajanje videonadzora v dvigalih, sanitarijah, prostorih za preoblačenje, torej v prostorih, v katerih posameznik pričakuje višjo stopnjo zasebnosti. 

Svet Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana je potrdil travmatologa Marka Juga za generalnega direktorja s polnim mandatom. Jug je bil na položaju direktorja kot vršilec dolžnosti od septembra, ko je po pozivu ministra za zdravje Daniela Bešiča Loredana odstopil Jože Golobič. Takrat je dejal, da se vidi “kot tehnično rešitev v omejenem časovnem obdobju” in da ni najboljši kandidat za direktorja. Zdaj mora odločitev sveta UKC s soglasjem potrditi še vlada. 

OFF je pripravil vajenec Tilen, mentoriral je Pero.

FOTO: Free SVG

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness