Dumbledore - na Madžarskem no more

Oddaja
12. 4. 2023 - 17.00
 / OFFsajd

Madžarsko že dalj časa poznamo kot "zgled" spoštovanja človekovih pravic v Evropski uniji. Zato ne preseneča, da se je Evropska komisija odločila proti temu ukrepati. Šestega aprila, tik pred iztekom roka za pridružitev, sta se tožbi trinajstih držav, tudi Slovenije, in Evropske komisije ter Evropskega parlamenta proti Madžarski pridružili še Nemčija in Francija. A zakaj tožba? Pred dvema letoma je madžarski parlament sprejel zakon z uradnim imenom Zakon o ostrejšem ukrepanju proti pedofilnim prestopnikom in spremembi nekaterih aktov za zaščito otrok. A je zakon že od samega začetka, preden so ga sploh sprejeli, tarča cele mavrice kritik iz evropskih institucij in posameznih držav, tudi Združenih držav Amerike. Zakon je namreč v resnici namenjen ožanju pravic skupnosti LGBT+ oziroma zatiranju spolnih manjšin. Členi zakona prepovedujejo aktivnosti, ki jih povezujemo s skupnostjo, kot je prepoved prodaje knjig z »mavrično« vsebino v bližini šol. O razlogih za aktualno tožbo, njenih posledicah in učinkih madžarskega zakona v današnjem OFFsajdu.

Zakon je na Madžarskem stopil v veljavo prvega julija 2021. Že ime zakona napeljuje na prepričanje vladajočih politikov iz stranke Fidesz, da so pedofili člani skupnosti LGBT+ in da je otroke treba zaščititi ravno pred njimi. Na Madžarskem so nevladniki proti zakonu organizirali množične proteste. O tem, kakšni so sporni členi zakona in kako v praksi škodujejo skupnosti, smo se pogovarjali z Rémyjem Bonnyjem, izvršnim direktorjem sklada Forbidden Colours, ki je za sodelovanje držav v tožbi zbral trinajst tisoč podpisov.

Bonny

pepc
Madžarski zakon proti »LGBT propagandi«
 / 15. 6. 2021

Zakon ima za LGBT+ skupnost na Madžarskem tudi drugačne posledice. V zadnjih letih je namreč strmo naraslo število zločinov iz sovraštva proti članom skupnosti. Več pove Gábor Egry, generalni direktor raziskovalnega oddelka in višji znanstveni sodelavec na Inštitutu za politično zgodovino v Budimpešti.

Egry

Javno mnenje na Madžarskem se, podvrženo močni vladni propagandi, nagiba na stran nasprotovanja skupnosti, a vseeno ni tako enostransko. Več o tem pove Egry.

Egry

Pri tožbi se Evropska komisija sklicuje na kršenje več predpisov. Kot je pojasnil Bonny, želi madžarska vlada cenzurirati platforme, kot je Netflix, kar tudi tožnik vidi kot sporno. Po utemeljitvi komisije Madžarska krši Direktivo o avdiovizualnih medijskih storitvah, po kateri morajo države zagotoviti prost dostop do medijskih vsebin, ki so dostopne v kateremkoli delu Evropske unije. Iz enakega razloga po mnenju komisije kršijo tudi Direktivo o elektronskem poslovanju in princip svobode opravljanja storitev iz Pogodbe o delovanju Evropske unije. Listino Evropske unije o temeljnih pravicah po utemeljitvi komisije Madžarska krši v delih, ki zagotavljajo pravico do svobode izražanja in informacij, zasebnega in družinskega življenja ter nediskriminacije. Tožba je zdaj vložena, rok za pridružitev tožbi je potekel, kaj pa zdaj?

Bonny

Forbidden Colours od novembra vodijo medijsko kampanjo, s katero so države Evropske unije prepričevali, naj se pridružijo tožbi komisije. Za ta primer je bila njihova kampanja edina, a so sodelovali z več organizacijami. Več o tem Bonny.

Bonny

Madžarska vlada je pod vodstvom Viktorja Orbána dobro znana po sprožanju političnih sporov z Evropsko unijo, zato ni nujno, da bo v primeru izgubljene tožbe potrebne spremembe tudi uvedla. Sankcije, ki jih lahko Madžarska v tem primeru pričakuje, razloži Egry.

Egry

V soboto bo Parada ponosa, v juniju pa se je dogajalo marsikaj
 / 11. 6. 2015

Tožba se osredotoča na zadnji zakon proti spolnim manjšinam, a ta ni edini, ki omejuje pravice skupnosti LGBT+ na Madžarskem. O tem, kaj omejujejo podobni zakoni in zakaj se tožba komisije nanaša ravno na zadnjega, pove Bonny.

Bonny

Ko je Madžarska sprejela ta zakon, pa ni naletela le na kritike. Takrat jo je namreč odprto podprla Poljska, kjer, kot pravi Egry, niso edini enako misleči.

Egry

Zatiranje skupnosti LGBT+ ima na Madžarskem, izvzemši najnovejše zakone, bogato zgodovino. Poglavje te zgodovine od šestdesetih let predstavi Egry.

Egry

orban
Tekma evropske in madžarske vlade se nadaljuje, izgubljajo pa migranti
 / 17. 12. 2020

S tožbo so politične intrige med Evropsko komisijo in Madžarsko po vseh birokratskih spotikah glede črpanja kohezijskih sredstev končno prišle do dejanskih problemov ljudi, živečih na Madžarskem. Na sodni proces bodo sicer morali zaradi evropskih postopkov še nekoliko počakati.

OFFsajd sta pripravila vajenec Luka in Tia.

Viri slike: Flickr, HiClipart

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness