Kitajski proticovidni zasuk

Aktualno-politična novica
29. 12. 2022 - 17.00
 / OFFsajd

Kitajsko ministrstvo za zdravje je konec minulega tedna prenehalo dnevno objavljati podatke o številu okužb s covidom-19. Prav tako dnevno ne objavlja več podatkov o številu smrti, povezanih s covidom. Iz kitajskih bolnišnic medtem poročajo o prezasedenosti kapacitet za okužene. Pred tem je zdravstveno ministrstvo tudi spremenilo definicijo covidnih smrti: po novem za táko šteje le smrt, ki jo je povzročila pljučnica ali odpoved dihal pri pacientih z virusom. Države, kot so Italija, Tajvan, Japonska in Združene države Amerike, so medtem začele uvajati obvezno testiranje za potnike, ki na njihovo ozemlje prihajajo s Kitajske. 

Tri leta po prvih poročilih o izbruhu epidemije novega koronavirusa v kitajskem Vuhanu so kitajske oblasti tako rekoč čez noč na glavo obrnile politiko obvladovanja širjenja virusa. S politiko ničelnega covida so do zdaj precej uspešno omejevali širjenje začetnih različic virusa. Problem je nastal zaradi nalezlivejših različic, katerih širjenja ni mogla omejiti niti politika ničelne tolerance. 

Oktobra so se po Kitajskem začeli manjši protesti proti strogi proticovidni politiki. Vendar so večji protesti sledili šele novembra, ko so ljudje ostali ujeti v stanovanjskih blokih in tovarnah, ko jih je zajel požar. Zaradi stroge karantene so v objektih zgoreli. Kmalu so oblasti najavile prva sproščanja proticovidne politike, denimo skrajšanje trajanja karantene. Če so bili protesti povod za rahljanje ukrepov, je trajnejši razlog za sproščanje gospodarska škoda, ki so jo gospodarstvu začela povzročati zaprtja tovarn in ustavitve gospodarskih aktivnosti.

O posledicah zaprtja javnega življenja na Kitajskem
 / 10. 6. 2022

Ta teden pa so v državi sprejeli povsem nove ukrepe za borbo s covidom, ki bodo v veljavo stopili osmega januarja. Največji spremembi sta odprava nujne karantene ob prihodu na Kitajsko in odprava obveznega testiranja ob prehajanju regij znotraj države. Omogočili bodo tudi možnost karantene na domu za blage oziroma nesimptomatske primere. Za vstop v javne prostore ne bo več potreben negativen test, prav tako odpravljajo testiranja celotnih mestnih četrti. Z nekaj omejitvami bo pouk na manj rizičnih območjih spet potekal v živo. Prepovedali pa so blokade požarnih izhodov v stanovanjskih kompleksih.

Pomembnejše dejavnike, ki so privedli do odstopa od politike ničelne tolerance, strne Zorana Baković, nekdanja dolgoletna dopisnica časnika Delo s Kitajske.

Izjava 1

Drug element, pomemben za odstop od stroge proticovidne politike, so torej gospodarske razmere. 

Izjava 2 

Kot pravi sogovorka, so ukrepi ničelne tolerance Kitajsko močno ohromili. Zapiranje je povzročilo upad gospodarske dejavnosti, česar se so ustrašili tako doma kot v tujini. Gospodarstveniki, ki so imeli pomisleke glede trajanja ukrepov, so razmišljali tudi o tem, da bi proizvodnjo premaknili v manj restriktivne države, na primer v Vietnam. Kaj vse je zajemala politika ničelne tolerance do covida, pojasnjuje Baković. 

Izjava 3 

Vseskozi so različne kitajske province imele različne ukrepe za obvladovanje širjenja virusa. Tudi sedaj, ko so mnoge ukrepe na državni ravni odpravili, nekatere province ohranjajo obvezno testiranje. 

Izjava 4 

Nadvse zgovorna je na primer razlika med Pekingom in Šanghajem. 

Izjava 5

Zakaj so najbolj restriktivne ukrepe sprejemali ravno  v Šanghaju? 

Izjava 6

Kdo je torej na Kitajskem sploh politično odgovoren za sprejemanje in izvajanje ukrepov?

Izjava 7

Več držav, med drugim ZDA, Italija, Indija in Japonska, so v odziv na kitajsko sproščanje same začele zaostrovati pogoje za vstop ljudi s Kitajske na njihovo ozemlje. Sogovorka pravi, da bo na to Kitajska zagotovo reagirala, a trenutno tudi na Kitajskem še vedno testirajo potnike ob prihodu v državo.

Izjava 8

V medijih lahko v zadnjih dneh, odkar je Kitajska ukrepe sprostila, slišimo marsikatero omembo stroke, ki svari pred morebitnimi posledicami. Kakšna sploh je trenutna situacija v državi, oziroma kakšna se predvideva, da je, nam pojasni sogovorka.

Izjava 9

Današnji OFFsajd zaključujemo s tem, da je za podajanje ocen o posledicah odprave kitajske politike ničelne tolerance za širjenje virusa verjetno še preuranjeno. Zagotovo pa bo sprememba močno zaznamovala kitajsko politiko.

Izjava 10

OFFsajd sta pripravila vajenec Tilen in Zala.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.