Prosvetni Punt

Okrogla miza, intervju ali pogovor
24. 10. 2022 - 17.00
 / OFFsajd

Na Madžarskem potekajo množični protesti učiteljev, profesorjev, dijakov, študentov in njihovih podpornikov. Na ulicah Budimpešte se je včeraj zbralo skoraj 20 tisoč protestnikov. Od vlade zahtevajo višje plače, boljše delovne pogoje in odpravo omejitev stavk za zaposlene v izobraževanju, ki jih je vlada Viktorja Orbána z dekretom sprejela februarja. Shod so organizirale dijaške in študentske organizacije v sodelovanju z učiteljskimi sindikati. Učiteljske stavke in protesti potekajo že od januarja, nov zagon pa jim je dala odpustitev več učiteljev, ki so se kljub omejitvam stavke zatekli k civilni nepokorščini in nadaljevali stavkovne aktivnosti.

Protesti potekajo tudi v drugih mestih na Madžarskem, na primer v Szegedu in Pécsu. Protestniki so opozorili, da v državi hudo primanjkuje učiteljskega kadra, kar vidijo kot posledico mizernih plač za zaposlene v izobraževalnem sistemu. Zaradi pomanjkanja kadra so zaposleni v šolstvu preobremenjeni. Dijaki in študenti so v govorih izpostavili, da si želijo kakovostnega izobraževanja. Več o organizaciji protestov pove Sándor Kovács, novinar in moderator Pomurskega madžarskega radia, ki je del mreže Radiotelevizije Slovenija.

Izjava

V proteste, ki niso omejeni le na izobraževalni sektor, so vključene vse starostne skupine, opisuje študentka Neža Marija Šlosar, ki je v Budimpešti na študijski izmenjavi.

Izjava

Nezadovoljstvo med učitelji raste že dlje časa. Lansko šolsko leto so se začeli boriti za dostojne plače, znosne delovne pogoje in določeno mero učiteljske svobode pri učnem načrtu, ki ga je madžarska vlada spremenila in predpisala točne učne vsebine. Več o tem Kovács. 

O Madžarski in Madžarih
 / 25. 11. 2020

Izjava

Zaposleni v izobraževanju zahtevajo spoštljivo obravnavanje in cenjenje dela, ki ga opravljajo. Nekateri so se za doseganje ciljev zatekli k civilni nepokorščini. 

Izjava

Vlada sicer stavke uradno ni prepovedala, čeprav sindikati opozarjajo, da jo je v resnici onemogočila. S februarskim dekretom je namreč od učiteljev zahtevala, da tudi v času stavke zagotavljajo minimalne storitve. Vendar je te storitve določila tako, da morajo šolniki tudi med stavko izpolniti vse obveznosti. Pri sprejetju dekreta se je vlada sklicevala na izredne razmere zaradi pandemije. Kot so sindikati trdili v pritožbi na ustavno sodišče, je stavka z dekretom izgubila pomen, saj morajo delati enako, kot če ne bi stavkali. Tudi po rednem zakonu so stavke šolnikov na Madžarskem močno omejene. Da bi sploh lahko stavkali, morajo pridobiti odločbo sodišča, da pogajanja niso uspela.

Protestniki od vlade Viktorja Orbána zahtevajo tudi prenovo izobraževalnega sistema in infrastrukture, ki je pogoj za kakovosten izobraževalni proces. 

Izjava

Vlada po Kovácsevih besedah za nizke plače krivi Evropsko unijo. Ta proti Madžarski vodi več postopkov v zvezi z mehanizmom, ki evropska denarna sredstva in denarno pomoč pogojuje z upoštevanjem demokratičnih standardov in načel Evropske unije. 

Madžarske parlamentarne volitve in referendum
 / 1. 4. 2022

Izjava

Medletna inflacija madžarskega forinta znaša 16 odstotkov, kar je zgodovinsko najnižja vrednost madžarske valute v primerjavi z dolarjem in evrom. Julija je vlada razglasila energetske izredne razmere zaradi višanja cen energentov in motenj v dobavi zaradi vojne v Ukrajini. Za mnoge Madžare so se položnice za energente drastično zvišale, potem ko je vlada ukinila priljubljeno subvencioniranje komunalnih storitev. Energetska draginja je prizadela tudi šole. 

Izjava

Glede na kontinuiteto in trajanje lahko sklepamo, da se protesti učiteljev vsaj za zdaj ne bodo končali. Vendar trenutno, kot bi rekli slovenski antijanšisti, deorbanizacije šolstva še ni na vidiku.

OFFsajd je pripravil vajenec Pero, mentoriral je Fin.

 

foto: Agnes Komjathy, creative commons, flickr

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.