Ujetost Libije v status quo

Aktualno-politična novica
24. 11. 2020 - 17.00
 / OFFsajd

Pod vodstvom Združenih narodov virtualno poteka drugi krog pogovorov o nastanku nove začasne, tranzicijske libijske vlade. Prejšnji teden, v prvem krogu, so se domenili za datum parlamentarnih in predsedniških volitev: 24. decembra prihodnje leto. Te volitve naj bi izvedla začasna vlada, katere vzpostavitev je namen pogovorov na Libijskem forumu političnega dialoga. Prejšnji teden so pogovori o vršilcu dolžnosti za izvedbo volitev propadli. Včerajšnji pogovori prav tako še niso prinesli konkretnih rezultatov o mehanizmu izbire članov tranzicijske vlade ali o imenovanju vodje te vlade. Vprašanje ustavne podlage za izvedbo volitev enako ostaja v zraku. V današnjem OFFsajdu tako o slabostih načina pogovorov, morebitnih alternativah in motivih drugih držav. 

libija, državljanska vojna, bengazi, haftar, macron, saraj, vladavina prava, intervencije
Kalifa Haftar in Fajez al Saraj pod Makronovim očesom podpisala deklaracijo o prekinitvi ognja
 / 26. 7. 2017

Pogovori potekajo pod pokroviteljstvom Združenih narodov. Ti so tudi izbrali delegate, ki naj bi reprezentativno predstavljali libijsko državo. Delegatov tako niso izbirali trenutni politični libijski organi. Jason Pack, analitik iz Libya Analysis LLC, predstavi 75 udeležencev Libijskega foruma političnega dialoga, ki jih je izbrala Stephanie Williams, vršilka dolžnosti odposlanke OZN v Libiji. 

izjava

Wolfgang Pusztai predstavi, kako bo pomanjkanje legitimnosti 75 izbranih udeležencev pogovorov škodovalo Libiji, tudi v primeru, da bo na pogovorih dosežen kakršenkoli dogovor.

izjava

Uradno se o imenih bodočih članov tranzicijske vlade ne razpravlja, Združeni narodi pa že preiskujejo obtožbe o poskusih podkupovanja delegatov z namenom, da bi ti glasovali za določena imena nove vlade. Združeni narodi so zagrozili s sankcijami vsem, ki bi ovirali pogovore, vendar niso razglasili nobenih imen domnevnih podkupovalcev. Pack predvideva, da bo morebitna prehodna vlada sestavljena iz pomembnih posameznikov vlade nacionalnega soglasja, generala in de factor voditelja vzhodnega dela Libije Haftarja in tobruškega parlamenta. 

izjava

Glede na nelegitimnost izbranih delegatov Pack kot posledico teh pogovorov vidi le ohranitev trenutnega stanja moči, medtem ko je istočasno Stephanie Williams zatrdila, da si “večina v sobi ne želi statusa quo”. 

izjava

Poleg interesov trenutnih libijskih oblastnikov pa se v Libijo vmešavajo tudi druge države. Nemčija, Italija, Združeno kraljestvo in Francija so oznanili, da bodo “sprejeli ukrepe” proti komurkoli, ki bo škodoval pogovorom in s tem koncu državljanske vojne. Ravno tako kot Združeni narodi tudi oni niso specificirali, koga s tem mislijo ali kakšni ukrepi so na mizi.

Kaj pomeni sodelovanje Turkov in libijske vlade narodne enotnosti?
 / 20. 12. 2019

V nasprotju s pasivnostjo teh držav pa je Turčija vojaško in ekonomsko oblikovala Libijo po svoji meri. Januarja 2020 je turški parlament na prošnjo vlade nacionalnega soglasja odobril pošiljanje vojakov v Libijo. Turška zračna vojaška pomoč je bila ključna pri uspehu libijske vojske, ki je prestolnico branila Tripoli med Haftarjevim obleganjem. 

Kot pojasnjuje Wolfgang Pusztai, soavtor raziskave “Turning the Tide: How Turkey Won the War for Tripoli”, Turčija želi ohraniti Libijo, kakršna je sedaj, saj takšna šibka Libija ustreza turškim interesom na mediteranskem morju in v Afriki, tako v geopolitičnem kot v ekonomskem smislu.

izjava

Pusztai o morebitni turški okupaciji vzhodne Libije v primeru, da Libija neha ustrezati turškim interesom:

izjava

Pusztai predstavi alternativni pristop do grajenja nove oblasti, ki bi Libiji omogočil stabilizacijo: 

izjava

Kot osnovo takšne federalizirane države bi lahko začasno uporabili prilagojeno različico prve libijske ustave, nakar bi jo po nekaj letih zamenjali z novodobno. 

izjava

Oktobra sprejeti dogovor o zaustavitvi spopadov med Haftarjevimi silami na vzhodu Libije in tripolijsko vlado predvidevajo odhod vseh tujih vojakov in plačancev iz Libije v roku treh mesecev. A tako kot pogajanja Združenih narodov tudi oktobrski dogovor nima nobene moči. Obe vladi se namreč ne moreta zediniti o definiciji tujih sil. Vlada narodnega soglasja turških vojakov ne dojema kot tujo silo, saj so v Libijo vstopili na prošnjo vlade. In če iz države ne bodo odšli turški vojaki, ne bodo odšli niti ruski, ki podpirajo Haftarjevo oblast. Libija je tako, ob odsotnosti resnih sprememb, ujeta v trenutno stanje.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness