Univerzitetne laži

Audio file

Pravkar v de facto ne več zasedeni predavalnici 1 Fakultete za družbene vede poteka predstava za javnost, na katero je med drugim poleg dekana FDV-ja Iztoka Prezlja kot govornik prišel rektor Univerze v Ljubljani Gregor Majdič. Informacije, ki so bile v OFFu neuradne, lahko zdaj potrdimo. Senat fakultete je v veliki meri sprejel izjavo, ki so mu jo vnaprej predlagali študentje, njihovi predstavniki pa so v zameno pristali, da z zasedbo končajo danes. O tem se mora sicer strinjati še zasedbeniška skupščina, a je na tej točki, če na njej ne bo presenetljivega zasuka, to bolj kot ne formalnost.

Ena konkretnejših zadev v izjavi, ki jo je sprejel senat FDV-ja, je zahteva po takojšnji prekinitvi akademskega in gospodarskega sodelovanja z izraelskimi raziskovalnimi in izobraževalnimi institucijami ter podjetji, ki imajo dokazano povezave z vojaško-industrijskim kompleksom izraelske države. To zahtevo je senat fakultete naslovil na Univerzo v Ljubljani in zahteval takojšnjo prekinitev vseh sporazumov, ki jih imajo Univerza in njene članice z ustanovami v Izraelu ali na okupiranih palestinskih ozemljih. Poudarimo, da izjava govori o prekinitvi in ne preklicu.

Audio file
8. 5. 2024 - 17.00
Sodelovanje ljubljanske univerze z izraelskimi

Rektor je prejšnjo sredo za Radio Študent dejal, da v okviru »petih ali šestih sporazumov«, ki so v tem trenutku podpisani na Univerzi v Ljubljani, v zadnjih letih niso potekale nobene izmenjave ali kakršne koli druge aktivnosti z izraelskimi institucijami. Potarnal je, da se na univerzi počutijo »nekoliko nemočne«, češ da »nekih sodelovanj« z Izraelom nimajo, da bi lahko na ta način – torej s preklicem – izražali svoje nestrinjanje.

Vendar smo na Cordisu, uradnem portalu Evropske komisije za javno objavljanje informacij o projektih, podprtih z evropskimi evri, odkrili projekt, katerega koordinatorica je Univerza v Ljubljani, navedena kot koordinatorka projekta, znanega pod kratico SEAMAC. V projektu sta konzorcij z ljubljansko univerzo oblikovali dve tuji univerzi: nemška Tehniška univerza Bergakademie v Freibergu in izraelski inštitut za tehnologijo Technion. Zakaj bi morali sodelovanje univerze z izraelskim Technionom prekiniti, pove študent Domen Vrhovnik. 

Izjava

Projekt je jasno označen kot aktiven in se je uradno začel januarja 2023, traja pa do konca leta 2025. Skupno je projekt vreden milijon evrov in pol, pri njem sodeluje tudi ljubljanska fakulteta za strojništvo. Po navedbah na uradni spletni strani konzorcija SEAMAC gre za testiranje naprednih aluminijevih zlitin, oplemenitenih z drugimi kovinami, in lasersko oblikovanje kovin v predmete. Tretji postopek, ki ga preizkušajo, je plazemsko elektrolitsko poliranje. Kot navajajo sami, to pomaga zgladiti nepravilnosti, odstraniti hrapavost in izboljšati splošno kakovost površine. Gre za tehnologije, ki jih razvijajo na področju napredne aeronavtike. Raziskujejo torej, kako bolj napredno izdelovati dele letal ali brezpilotnih letalnikov. 

Tehnično plat projekta razvoja laserskega oblikovanja kovin pojasni doktor Izidor Sabotin s Fakultete za strojništvo, ki pri projektu tudi sodeluje.

Izjava

Kot navajajo na spletni strani SEAMAC, to tehnologijo uporabljajo v aeronavtiki in avtomobilski industriji. Po Sabotinovih besedah projekt ni povezan z izraelsko vojsko.

Izjava

3D printanje seveda ni tehnologija, ki bi jo uporabljala samo vojska in izraelska vojska ni neposredno vključena v razvoj. Toda Technion sodeluje z Elbit Systems – glavnim izraelskim proizvajalcem orožja. Elbit je glavni dobavitelj za večino opreme izraelske kopenske vojske in za večino brezpilotnih letal, je glavni dobavitelj vojske, ki v Gazi izvaja genocid. 

Joško Valentinčič, ki je nosilec zamolčanega projekta, je za časopis Delo dejal, citiramo: »Karkoli človek naredi, še posebej na tehničnem področju, posega v biotski sistem in je lahko zlorabljeno za vojaške namene. Naše kompetence na področju aditivnih tehnologij in naknadne obdelave bodo lahko v bodoče pripeljale do dosežkov, ki bodo zlorabljeni. Na to lahko vplivamo le, če spremenimo kolektivno zavest oziroma ljudje presežemo vzorce, ki jih imamo še iz časov naravnega boja za obstanek vrste. Če tega ne naredimo, bomo zelo verjetno uničili same sebe«.

Primarno so raziskave projekta namenjene orodjarski, ne orožarski industriji, je za Delo dejal Valentinčič in tako priznal, da so namenjene tudi orožarski.* Pri projektu gre po njegovem »za krepitev kompetenc Univerze v Ljubljani«, o odstopu od sodelovanja na fakulteti zato ne razmišljajo.

Technion je pravzaprav slaven po razvijanju vojaške tehnologije. Skupaj z univerzo Bar Ilan je razvil umetno inteligenco za robotska bojna vozila. 

Technion je sodeloval pri razvoju buldožerja na daljinsko upravljanje D9. Buldožerje izraelska vojska uporablja za rušenje palestinskih stanovanjskih zgradb tako na Zahodnem bregu kot v Gazi, daljinsko upravljanje pa vojakom omogoča, da to počnejo, kot bi igrali računalniško igro.

Inštitut Technion je razvil tudi akustični sistem, imenovan Krik, ki oddaja zvoke na ravni, ki jo človek le stežka prenaša, slišni pa so na razdalji do 100 metrov. Pri »poslušalcih« povzroča slabost, vrtoglavico, poškodbe sluha, možni so tudi srčni napadi. To mučilno napravo za civiliste izraelska okupacijska oblast uporablja predvsem za zatiranje mirnih protestov na okupiranem palestinskem ozemlju, leta 2020 pa je izraelska policija napravo začela uporabljati še proti protestnikom v Tel Avivu.

Kako komentira rektorjevo molčanje o sodelovanju z univerzo Technion, smo vprašali profesorico obramboslovja in članico senata univerze FDV Jeleno Juvan.

Izjava

Za konec prisluhnimo še soočenju, ki še zmeraj poteka. 

Izjava

Rektor je dejal, da se projekta iztekata, vendar se projekt Univerze v Ljubljani s Technionom predvidoma končuje šele s koncem leta 2025.

 

Vir fotografije: SEAMAC

 

* S Fakultete za strojništvo smo prejeli zahtevek za popravek dela besedila, povzetega po Delu. Objavljamo ga v celoti:

 »Raziskave projekta so namenjene orodjarski industriji, je pojasnil Valentinčič.«

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Komentarji

nino / 15. Maj 2024 / 16.48

Hitro smo od sprenevedanja prišli k lažem.

JAJENO / 15. Maj 2024 / 18.07

Od laži pa zdaj nazaj k sprenevedanju...

Komentiraj