Evergrande nič več

Oddaja

Kako dohodkovna neenakost povzroči neravnovesja v mednarodni trgovini
 / 2. 12. 2020
300 milijard dolarjev dolga in 1,5 milijona nedokončanih stanovanj. Tri milijarde kvadratnih metrov praznih stanovanj, v katere bi zlahka udobno naselili prebivalstvo Nemčije. Ob številkah, ki spremljajo nadzorovan postopen bankrot kitajskega nepremičninskega giganta Evergrande in tamkajšnji nepremičninski trg na splošno, se zvrti. V tokratni Ponudbi in prevpraševanju govorimo o zlomu podjetja Evergrande in o tem, kaj ta dogodek razkriva o pregretem kitajskem nepremičninskem trgu.

Stanovanja na Kitajskem so nedostopna, še posebej v najpomembnejših mestih, kot sta Peking in Šenzen, hkrati pa jih je preveč, o čemer pričajo prazne soseske. Ključna je tudi povezava med financami občin in provincialnih vlad ter visokimi cenami zemljišč. Interes za vedno višje cene nepremičnin imajo tako skoraj vsi: gradbena podjetja, lokalne oblasti, lastniki stanovanj in špekulativni kupci. Redka izjema je zgolj manjšina ljudi, ki kupuje svoje prvo stanovanje.

Še pomembnejše pa je vprašanje, kakšen vpliv bo imela drastična ohladitev nepremičninskega trga na kitajsko gospodarstvo, ki je močno odvisno od investicij v stanovanja.

 

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness