Povzetek 10., 11. in 12. redne seje ŠZ ŠOU v Ljubljani

Oddaja

V tokratni oddaji 5 minut za boljši ŠOU poročamo o zadnjih treh sejah študentskega zbora Študentske organizacije Univerze v Ljubljani, v nadaljevanju ŠOU, ki so se odvile na Študentskem kampusu. V novembru so se študentski poslanci in poslanke sestali na dveh sejah, tretja pa je potekala v prvem tednu decembra. Seje so bile večinoma namenjene seznanjanju poslancev in poslank s spremembami aktov ŠOU ter njihovemu potrjevanju. 

Tik pred začetkom 11. redne seje, ki je potekala 19. novembra, nam je svetovalec predsedstva Kristijan Briški prepovedal zvočno snemanje seje s snemalko, saj naj bi nekateri poslanci umaknili soglasje za snemanje. Že na osmi redni seji so ŠOU funkcionarji Radiu Študent z enakim argumentom onemogočili neposredni video prenos seje, vendar pa so zvočno snemanje na naslednji seji še dovolili. 

Predsednika študentskega zbora Mateja Igličarja in predsednika ŠOU Klemna Petka smo prosili za seznam poslancev, ki so snemanje zavrnili, da bi lahko posneli vsaj izjave tistih, ki omenjenega soglasja niso umaknili, denimo opozicijskih poslancev in direktorja Andreja Klasinca ali predsednika ŠOU Klemna Petka. Zavrnili so nas s pojasnilom, da dokler se vsi poslanci ne strinjajo s snemanjem sej, ne moremo snemati nikogar. Petek in Briški sicer menita, da lahko tovrstno omejevanje novinarskega poročanja z njihove strani slabo vpliva na njihovo javno podobo. Kot pravita, v ŠOU ničesar ne skrivajo in bodo glede situacije poskusili najti ustrezno rešitev. Na decembrski seji je opozicijski poslanec Tadej Rajgelj prisotne na seji spomnil na 120. člen poslovnika študentskega zbora, po katerem se seje obvezno snemajo in naj bi bil posnetek tudi javno dostopen vsakomur. Posnetka, za katerega smo zaprosili in ga lahko poslušamo le na Kampusu, kot pravi Igličar, novinarji ne smejo uporabljati za medijsko objavljanje, lahko pa služi kot pomoč pri transkribiranju. V poročila seje tako do nadaljnjega ne bo vključenih zvočnih posnetkov.

Deseta redna seja študentskega zbora, ki je potekala v sredo, 8. novembra, je trajala zgolj štiri minute. Na njej so poslanke in poslanci najprej potrdili spremembe v statutu ŠOU ter pravilnikih o finančnem poslovanju in finančnem načrtu, s katerimi so se seznanili že na prejšnji redni seji. Spremembe aktov se namreč sprejemajo po dvofaznem postopku. Kot smo že poročale v povzetku 8. in 9. redne seje študentskega zbora, se po novem v poslovanje ŠOU uvaja dvojna revizija, za katero so se po besedah Petka v ŠOU odločili, da zagotovijo večjo transparentnost. Na seji je povedal, da v nekaterih zadevah ŠOU državo že prekaša, v drugih pa je z njo na isti valovni dolžini, a hoče še izboljšati svoje delovanje. Seje nato niso mogli nadaljevati, saj tako koalicija kot opozicija nista pravočasno poslali amandmajev glede dveh točk dnevnega reda, in sicer potrditve strateškega dokumenta in seznanjanja s spremembami pravilnika o pritožbeni komisiji ŠOU v Ljubljani. 

Resolucija o izgradnji študentskih domovov, uvedba notranje in zunanje revizije
 / 29. 10. 2023

Na 11. redni seji, ki so jo izvedli 16. novembra, so se poslanci seznanili z novimi predlogi sprememb statuta in pravilnika o finančnem načrtu, ki so jih nato sprejeli na decembrski, 12. redni seji. Pri spremembah naj bi šlo po besedah Petka bolj za spremembe nomotehnične narave in ne za spremembe, ki bi vplivale na politično delovanje organizacije. 

Predstavimo ključne predlagane spremembe aktov. Ena izmed njih, opredeljena v statutu, se navezuje na nadzor nad zakonitostjo delovanja študentske organizacije visokošolskega ali višješolskega zavoda, krajše ŠOVZ. Ta nadzor poleg študentskega zbora po novem izvajajo še predsedstvo, pritožbena komisija in direktor, ki lahko v primeru ugotovljenih kršitev predlagajo in izvršijo ustrezne ukrepe. Pred spremembo je nadzor izvajal le študentski zbor in nadzorni organi ŠOU.

V statut so dodali tudi novo dikcijo, ki pravi, da je delovanje ŠOU v Ljubljani utemeljeno na novem strateškem dokumentu. Petek nam je po seji povedal, da gre za manifest študentske organizacije, ki je sicer še v nastajanju in ga poslanci in poslanke še niso videli. Ponovno so spreminjali tudi nekatere člene pravilnika o finančnem načrtu, v katerem se datum sprejema finančnega načrta premika z 20. decembra na 31. december.

Na seji je predsedstvo ŠOU poslance in poslanke seznanilo z novim dvostranskim dokumentom, vezanim na upravljanje nepremičnin in premičnin v lasti ŠOU. Pravilnik o razpolaganju s stvarnim premoženjem ŠOU po novem določa, da je za odtujitev, pridobitev ali obremenitev stvarnega premoženja potrebno soglasje študentskega zbora. Ta bo letni načrt za ravnanje z nepremičninami sprejemal enkrat letno. Pravilnik opredeljuje tudi čas trajanja najemnega razmerja, ki se lahko sklene za določen čas največ pet let ali nedoločen čas. ŠOU lahko glede na dokument oddaja nepremičnine v najem pod tržno vrednostjo najemnin, če te nepremičnine za svojo dejavnost ne potrebuje in če gre za oddajo nepremičnine neprofitnim organizacijam in drugim organizacijam v javnem interesu. 

Kdo so najemniki in komu so namenjene investicije v nepremičnine v lasti ŠOU?
 / 30. 9. 2023

Na seji so poslanci in poslanke izvolili še novega predstavnika ŠOU v Ljubljani v predsedstvu Študentske organizacije Slovenije, krajše ŠOS, saj je dosedanji predstavnik Rasim Ćehić zaradi osebnih razlogov s funkcije odstopil. S pripravljeno PowerPoint prezentacijo je zbrane poslanke in poslance nagovoril Fazli Gashi, poslanec liste Pacienti z zdravstvene fakultete, ki deluje pod okriljem študentske skupine Povezani. Na kratko predstavimo nekaj poudarkov njegove predstavitve. Po njegovem mnenju so pravice študentov v Sloveniji dobre, saj imamo javno in brezplačno izobraževanje. Ob porastu zasebnih študijskih programov in privatizaciji ustanov je po njegovih besedah ključno, da se ohrani kakovost visokega šolstva. Zavzemal se bo za uradno priznavanje delovnih izkušenj za prostovoljstvo, sodelovanje v študentskih društvih, start-up [stártap] podjetjih in za študentsko delo v študentskih zborih. Dodal je, da ve, da veliko ne ve, a je, kot pravi, vztrajen in odgovoren. S 30 glasovi za in enim proti je bil izvoljen v funkcijo.

Rasim Ćehić se je na koncu študentskemu zboru zahvalil za zaupanje pri opravljanju te funkcije, ki jo je opravljal približno eno leto. Na svoje delo je ponosen, saj se je v njegovem mandatu uredila možnost sočasnega Zoisovega in državnega štipendiranja ter izredno povišanje subvencije za bone. Žalosti ga, da država ni uredila brezplačnih menstrualnih pripomočkov na vseh srednjih šolah in fakultetah.

Na 12. redni seji študentskega zbora, ki je potekala 7. decembra, so poslanci in poslanke brez večjih vsebinskih pripomb sprejeli nove spremembe statuta in pravilnika o finančnem načrtu ter pravilnika o razpolaganju s stvarnim premoženjem, s katerimi so se seznanili že na 11. redni seji. 

Pred potrditvijo vseh aktov je opozicijski poslanec kluba Glas, Tadej Rajgelj, Petka vprašal, zakaj se je v statutu spremenil samo naslov člena, v katerem je opredeljen pravni status ŠOU, ne pa tudi vsebina. V četrtem členu Statuta ŠOU je namreč zapisano, da je ŠOU v Ljubljani pravna oseba zasebnega prava, kljub temu da je vrhovno sodišče leta 2011 tako ŠOS kot njene članice opredelilo kot osebe javnega prava. Petek je pojasnil, da imajo s pravnim statusom probleme, saj so v preteklosti ŠOU različne institucije obravnavale različno. Navedel je primer, ko med epidemijo koronavirusa niso mogli najeti dvorane na Gospodarskem razstavišču, ker jih je ministrstvo za zdravje obravnavalo kot pravno osebo zasebnega prava, kljub temu da jih je v nekem drugem primeru ministrstvo za šolstvo dojemalo kot javno. Na koncu je potrdil, da je ŠOU subjekt javnega prava, obenem pa se je zmedel in mislil, da je to v statutu že zapisano. Po pojasnilu Rajgla se je popravil in se strinjal, da morajo člen spremeniti.

Seje so spremljale Maša, Nika in Urška.
 

Vir slike: Wikimedia Commons

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness