26. 2. 2024 - 16.00

15 proizraelskih institucij

Audio file

Začnimo z novostmi pri tematikah, o katerih smo že poročale zadnja dva tedna. Državni zbor je 21. februarja sprejel novelo zakona o osnovni šoli in dopolnilo, ki ga je vložila koalicija. S šolskim letom 2024/25 bo v osnovnih šolah tako uveden obvezni prvi tuji jezik v prvem razredu, Nacionalni preizkus znanja, krajše NPZ, v tretji razred, uspeh na NPZ v devetem razredu pa bo postal eden od kriterijev za vpis v srednjo šolo. Zakon po novem določa tudi poostren nadzor in več izpitov za otroke, ki se izobražujejo na domu, in večji nadzor nad izvedbo jutranjega in popoldanskega varstva, dodatnega in dopolnilnega pouka ter interesnih dejavnosti v šolah. 

 

Pred dvema tednoma smo v Akademskih 15 poročale tudi o peticiji proti združitvi vrtcev v Mestni občini Ljubljana, ki jo je zagnal Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije, krajše SVIZ. Zbiranje podpisov je po vrtcih potekalo med 5. in 16. februarjem, konec prejšnjega tedna pa je SVIZ sklical novinarsko konferenco. Poročali so, da se je proti ustanovitvi enotnega zavoda, ki bi vključeval 23 javnih ljubljanskih vrtcev, izreklo 1338 zaposlenih, kar predstavlja približno 70 odstotkov vseh zaposlenih. V sindikatu so 16. februarja začeli še z zbiranjem podpisov po vrtcih izven Ljubljane, napovedujejo pa, da je možno, da bodo združitev skušali preprečiti s pravnimi sredstvi.

 

 

S 1. marcem se bodo zvišale vrednosti državne štipendije, dodatkov k državni štipendiji, subvencije študentske prehrane, zvišal pa se bo tudi prag za dodelitev državne štipendije. Zneski se bodo uskladili z inflacijo, ki je lani znašala 4,2 odstotka. Najvišji osnovni znesek državne štipendije se bo marca zvišal za dobrih deset evrov, z 258,87 evra na 269,74 evra. Prag za dodelitev državne štipendije se bo zvišal za dobrih 50 evrov. Tako bodo državno štipendijo lahko prejeli študentje in dijaki s povprečnim mesečnim dohodkom na osebo v višini 1269,24 evrov ali manj. Višji zneski se bodo samodejno izplačali v mesecu aprilu, oddaja nove vloge ni potrebna. Vrednost subvencije študentske prehrane se bo zvišala s 3,86 evra na 4,02 evra, ne bo pa se spremenila višina maksimalnega doplačila za obrok. Vrednost subvencije bi se sicer morala redno zvišati že 1. januarja. 

V berlinskem okrožju Neukölln okrožni svet odloča o distribuciji letaka z naslovom Miti o Izraelu. Predlog sta že 18. oktobra podali socialdemokratska parlamentarna stranka SPD in krščanska demokratska stranka CDU, nasprotovala pa ji je progresivna stranka Die Linke. Letak je napisalo berlinsko združenje Masiyot, katerega glavni cilj je boj proti antisemitizmu in, citiramo: »Ozaveščanje o avtoritarnih ideologijah z izobraževanjem, razsvetljevanjem in kritiko ter spodbujanje pozitivnega sobivanja med ljudmi različnih izvorov in kultur.« Pripravljeni letak, ki je dostopen na spletu, naj bi razjasnil pet »mitov« o Izraelu.  Avtorji letaka med drugim trdijo tudi, da Izrael ni kriv za nakbo [nákbo] oziroma nasilni izgon dobrih 700 tisoč Palestincev, ki ga je leta 1948 izvedla novoustanovljena izraelska država. Okrožni svet in stranko Die Linke smo klicale in jim pisale za pojasnilo, a se nam do zaključka redakcije niso oglasili. 

 

V petek, 23. februarja, je italijanska policija napadla mirna shoda za Palestino v Firencah in Pisi. V Pisi so se protestniki, večinoma študentje in dijaki, stari tudi 15 let, zbrali na osrednjem trgu Piazza dei Cavalieri, kjer jih je prestregla policija. Po spletu so zaokrožili posnetki, na katerih policija protestnike potiska stran in pretepa z gumijevkami. Hkrati je potekal tudi protest v Firencah, kjer so se protestniki sprehodili od osrednjega trga do ameriškega konzulata. Policija jih je ustavila pred konzulatom, kjer je prav tako izbruhnilo nasilje.

Italijanski predsednik Sergio Mattarella je dogodek obsodil in dejal, da se avtoriteta policije meri v zmožnosti, da zagotavlja varnost in obenem ohranja svobodo javnega izražanja mnenj. Predsednica vlade Giorgia Meloni se na dogodke še ni odzvala. Podpredsednik vlade in minister za promet Matteo Salvini predsednikovih besed ni želel komentirati, dodal pa je, da so policisti in karabinjerji dnevno žrtve verbalnega in fizičnega nasilja. 

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK 

Za vas imamo še nekaj obvestil, kot vedno pa so dodatne informacije o vseh dogodkih in razpisih dostopne na naši spletni strani. 

 

Če imate težave s stanovanjem in najemodajalcem, je prav za vas organizacija Najemniški SOS izdala Priročnik za najemnice in najemnike. Priročnik služi osveščanju o pravicah najemnikov in dolžnostih delodajalcev, vodil pa vas bo tudi pri dilemah, kaj storiti in na koga se obrniti v primeru kršitev. 

 

V torek 27. februarja, bo ob 18.50 v predavalnici 306 na Filozofski fakulteti UL svoje druženje ponovno začela bralna skupina o postkolonialni teoriji. Osrednje delo srečanja bo knjiga Françoise Vergès z naslovom Maternica: Kapitalizem, rasizacija, feminizem. Pogovor bosta vodila prevajalka Sara Fabjan in avtor spremne besede Blaž Gselman. Študentke filozofske fakultete lahko odlomek knjige najdete v e-učilnici. 

 

Še slaba novica za vse študentke, ki bivate v študentskih domovih in Radio Študent spremljate preko spleta. V sredo, 28. februarja, bodo v študentskih domovih Rožna dolina in Akademski kolegij prenavljali glavno komunikacijsko vozlišče, zato med 9. in 15. uro internet ne bo deloval. Sej mate še mobilne podatke. 

 

V petek, 1. marca, bo ob 18.00 v Atriju ZRC potekal pogovor z naslovom Kako so ženske soustvarjale znanost v Jugoslaviji. Pogovor bo temeljil na knjigi Naše znanstvenice, ki vsebuje biografije 27 žensk, posvečal pa se bo njihovemu zasebnemu življenju in prispevku k znanosti. 

 

V soboto, 2. marca, se lahko odpravite v PLAC na sobotno čajanko in se podružite ob čaju, palačinkah, družabnih igrah in spremljavi treh DJ-ev. Program po potekal med 16. in 22. uro.

 

Prav tako bo drugega marca ob 19.00 v Slovenski kinoteki potekala projekcija feminističnih in kvirovskih kratkih filmov. Ogledali si boste lahko tri filme o zgodbah in življenjskih izkušnjah kvir oseb iz vzhodne in srednje Evrope, potekala bo tudi svetovna premiera filma Queer Fighters of Ukraine. Vstop na dogodek je prost.

 

V nedeljo, 3. marca, bo ob 18.00 v klubu Monokel potekalo 2. srečanje bralnega krožka Kvirpoli revolušn, ki se poglablja v antikapitalizem, kvirovstvo, telo, skrb in podobne tematike. Drugo srečanje bo temeljilo na knjigi Abolish The Family: A Manifesto for Care and Liberation avtorice Sophie Lewis [sófi lúvis]. Do 4. oktobra se lahko študentje pedagoških smeri prijavite na razpis za dodelitev štipendije v letu 2023/25, ki ga je objavilo Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje. Prijavo lahko oddate, če boste v študijskem letu 2024/25 prvič vpisani v prvi do peti letnik pedagoških smeri, niste v delovnem razmerju, ne iščete zaposlitve na Zavodu RS za zaposlovanje, ne prejemate kadrovske štipendije in boste po koncu izobraževanja pridobili višjo raven izobrazbe, kot jo imate sedaj.

 

POPRAVEK

V petek 1. 3. so nam iz urada okrožnega sveta Neukölln odgovorili, da je bil predlog o distribuciji letaka Miti o Izraelu sprejet na seji 21. februarja.

 

 

 

 

 

Foto: Artvee

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj