22. 3. 2017 – 14.00

Kar je rez, je rez

Audio file

Domačo akademsko sceno so v zadnjih dneh diktirala nova izhodišča novele Zakona o visokem šolstvu in Zakona o razvojni in raziskovalni dejavnosti, ki so bila podana v javno razpravo. Visokošolski sindikat z novimi izhodišči ne soglaša, prav tako ne Sindikat za vzgojo in izobraževanje – nadaljnja fleksibilizacija in prekarizacija pedagoških delavcev, izenačevanje statusa visokošolskega učitelja in raziskovalca ter nezadostno financiranje Javne agencije za raziskovalno dejavnost so le nekatere od opazk, ki so jih podali v zvezi z novimi izhodišči. Opozarjajo, da je bil proračun Agencije za raziskovalno dejavnost med letoma 2009 in 2014 znižan za več kot 25 odstotkov, nove uredbe pa ne nakazujejo izboljšanja.

Tudi sodelavec radia Amadej je bil v ponedeljek v oddaji Pod katedrom do novih izhodišč nekolikanj kritičen. Da bo bolje reflektiral svojo pozicijo, ste v petek ob dvanajstih vabljeni k pisanju javnega pisma, kjer boste v etru in onkraj njega kritični do zakonskih sprememb. Ali kot pravi Amadej: V petek nam pomagajte preplavati ta visokošolski ocean.

Medtem ko so se domači pedagoški delavci prekvalificirali v človeške vire in jim negotovo prihodnost narekujejo pogodbe za določen čas, po pravicah študentov, učencev in pedagogov tacajo tudi na tujem.

Trump je odločen, da se ministrstva za izobraževanje znebi do konca leta 2018, v letošnjem letu pa načrtuje devetbilijonski finančni rez – na kratko, šolstvu bo odrezal kar 13 odstotkov vseh dosedanjih finančnih virov. Obenem bo okrnil tudi financiranje raziskovanja Nacionalnega inštituta za zdravje ter znižal denarno podporo za humanistične in družboslovne študije. Predlagani rezi bodo posegli v resurse, namenjene študentom z nizkimi dohodki in pripadnikom etničnih manjšin. Kljub temu da finančna pomoč študentom ne bo ukinjena, Trump načrtuje rez v vrednosti 3,9 milijard dolarjev.

Nov vladni program bo posegel v vse programe, ki deprivilegiranim študentom pomagajo pri korakih v drag ameriški visokošolski sistem. Če omenimo le enega izmed njih – programu Gear up, ki ponuja sedemletno celostno mentorsko in denarno podporo otrokom iz socialno in ekonomsko šibkejših družin, bo financiranje reducirano kar za tretjino. John B King Jr., sekretar za izobraževanje iz Obamove administracije, poudarja, da bodo ob tem prikrajšani študenti in učenci na vseh ravneh izobraževalnega sistema.

Nazadnje pa so tukaj še rezi, ki jih bo Trump namenil raziskovanju v znanosti in tehnologiji. Nov finančni načrt naj bi ukinil mnoge okoljske in klimatske programe, ob čemer je celo bivši republikanski senator vzdihnil: »Mislim, da je Trump nor.« Najverjetneje Trumpovi predlogi na tem področju ne bodo sprejeti v kongresu, saj po mnogih mnenjih resno ogrožajo ameriško inovatorsko in ekonomsko prihodnost.

Dva zvezna sodnika sta prejšnji teden prevpraševala ustavnost Trumpovega ukaza o začasni blokadi vstopa državljanom šestih muslimanskih držav. Havajski sodnik je povedal, da za študente in profesorje, ki jim je onemogočen vstop v državo, to pomeni resno akademsko grožnjo – onemogoča intelektualni napredek, obenem pa škodi univerzam in njihovemu delovanju. Poseben poudarek je namenil oddelku za perzijske študije, ki bo ob Trumpovih ukrepih najbolj oškodovan. Opozoril je tudi na finančne izgube, ki pretijo univerzam ob zmanjšanjem mednarodnem vpisu. Institucije poročajo o 39-odstotnem upadu dodiplomskih vpisov z Bližnjega vzhoda v letošnjem letu. Trump je Havajem napovedal zmago in poudaril, da morajo državljani ostati varni.

Medtem pa so na Filipinih sklenili, da bodo študentje lahko na vseh državnih univerzah študirali zastonj. Zakon, imenovan Free Higher Education for All, je bil brez glasov proti sprejet v ponedeljek.

 

ŠTUDETSKI OBVESTILNIK

Literarno-feministični večer drevi ob 20.00 v Pritličju. Svoje pesmi bodo brale Ana Makuc, Tonja Jelen, Anja Golob in Barbara Korun.

V četrtek, 23. 3., bo Iskrin politični seminar Razredni boj in teorija dočakal drugo predavanje. Primož Kraševec bo s publiko delil svoje misli o medijih, ideologiji in tehnologiji. Orisal bo spremembe, ki jih prinašajo ideološka prevlada teksta, tiska in nazadnje elektronskih medijev, ter povedal, kaj spremembe pomenijo za družbeno psihično ekonomijo in za razumevanje ideologije same. Za pogumne špekulacije v zvezi s tem, ali ideologija še obstaja ali ne, vabljeni ob 18.00 v predavalnico 2 na Filozofski fakulteti.

V okviru 11. obletnice avtonomne tovarne Rog se bo v petek, 24. 3., ob 19.00 uri v Modri kot priglasil dr. Tonči Kuzmanić. Predavatelj, ki po pričevanjih sodeč trenutno pali na Aristotela, Hanno Arendt in Franka Zappo, meni, da je nastopil trenutek za odpiranje vprašanja slovenske politične levice. Predavanje z naslovom Levica: politična nepismenost in nedelovanje bo torej vsebovalo kritični premislek za vse tiste, ki sanjarite, da bi reflektirali diskurz. Organizatorji sporočajo, da se v Modrem kotu kadi.

29. marca bo v organizaciji Najboljših pedagogov potekal Kulturni maraton na Pedagoški fakulteti. Program bo pester, predstavili se bodo lutkarji, plesalci in dobrodelneži

IZJAVA

Ali se je kulturnega maratona modro udeležiti, presodite sami.

Med 29. marcem in 1. aprilom bo potekala mednarodna konferenca Povezani onkraj Bolonje, ki bo združila študentske organizacije s področja Balkana. O programu in pričakovanih gostih smo povprašali organizatorja in člana Iskre Andraža Breško.

IZJAVA

Rezanja vam ne priporoča Lucija.

Aktualno-politične oznake

Dodaj komentar

Komentiraj