Minimalne plače, maksimalne obljube

Oddaja
28. 9. 2016 - 14.00

V preteklem tednu smo se novinarji Radia študent udeležili Posveta o vključevanju priseljencev v vrtce in šole v Sloveniji. Na posvetu, ki so ga organizirali na  Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport v sodelovanju z Zavodom za šolstvo republike Slovenije, se je izkazalo, da se ministrstvo rado ukvarja z vključevanjem priseljencev v vrtce in šole, a le če so migranti začasni in če migrirajo v Slovenijo v okviru programa Erasmus+.

 

Posvet se predstavlja kot “ključni, vrhunski, nenadkriljivi” dogodek letošnjega praznovanja tedna jezikov, saj je zbrane na posvetu o vključevanju migrantov poleg ministrice Makovec Brenčič nagovoril še evropski komisar za šolstvo, mlade in šport, Tibor Navracsics. Oba sta opozarjala na pomen jezika za vključevanje v kulturo in na pomen evropskih vrednot. Na omenjenem posvetu se nista zadržala dolgo. Kmalu po nagovoru sta zapustila ministrstvo in se na gospodarskem razstavišču udeležila posveta Erasmus+, kjer sta se ukvarjala z všečnejšo populacijo – zagnanimi evropskimi študenti - migranti.

 

V četrtek, 29. 9., ob 14. uri organizira sindikat ZVIS protestni shod, na katerem bodo z vzgojitelji in pomočniki vzgojiteljev zahtevali odpravo anomalije uvrstitve delovnega mesta v plačnem sistemu, ki se vleče že osem let.
 

Pomočnice in pomočniki vzgojiteljic zato Vlado republike Slovenije in pristojno Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport s pomočjo Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije že več let vztrajno opozarjajo na slabšanje razmer na njihovem delovnem mestu.

 

Vlada naj bi se s problematiko plač začela ukvarjati že leta 2009, a položaj pomočnic in pomočnikov vzgojiteljic se ni v ničemer izboljšal in mesečni prejemki številnih izmed njih so le malo nad višino minimalne plače. V zelo nezavidljivem položaju in s sramotno nizkimi prejemki je tudi skupina tehničnih, administrativnih in računovodskih delavcev, ki prav tako že dolgo opozarja na anomalije pri svojih plačah in na odpravo le-teh ni več pripravljena čakati. Za več informacij smo poklicali Branimirja Štruklja

 

Izjava

 

Na zagrebški filozofski fakulteti se nadaljujejo protesti proti cenzuri, združevanju Katoliško-bogoslovne s Filozofsko fakulteto in samopašništvu dekana Previšića. V sredo zvečer so se študentje in zainteresirana javnost udeležili plenuma Filozofske fakultete, ki se je nepričakovano dogajal kar na njenem parkirišču, po tem ko je dekan zaprl knjižnico in študentom preprečil vstop v šolske prostore. Denis Gačić iz plenuma Filozofske fakultete nam bo povedal več podrobnosti:

 

izjava

 

Denis poroča še o nenadvadnih napadih poslancev hrvaškega Sabora, ki študente, ki nasprotujejo združevanju filozofske in teološke fakultete, pošilja v Severno Korejo.

 

Izjava

 

V Johannesburgu so te dni izbruhnili protesti zaradi objave, da bodo v prihajajočem študijskem letu šolnine dvignjene za 8 %. Letošnji protesti so samo še nadaljevanje lanskoletnih, v katerih so študenti prav tako protestirali proti višanju šolnin. Protesti leta 2016 so predsednika Jacoba Zumo prisilili v zamrznitev zviševanja, vendar ta opozarja, da lahko podaljševanje zamrznitve poslabša delo univerz. Poleg zviševanja šolnin protestnike upravičeno moti še to, da so številne univerze nedostopne za temnopolte študente. Delo na številnih fakultetah po državi se je v luči protestov ustavilo, profesorji in študentje Univerze v Cape Townu pa so se pred paralamentom zbrali s skupno zahtevo, da se poveča vloga države v financiranju visokega šolstva.

 

Študentski obvestilnik

 

Jutri, v četrtek, 29.septembra, bo v Novem mestu v okviru projekta društva Gmajna potekal projekt Migrantska literatura Naglas! V knjižnici pod Krošnjami na Pumpnci bo brana poezija in proza v bosanskem, albanskem, arabskem, urdujskem, kitajskem, ruskem, ukrajinskem, kirgizijskem jeziku in farsiju. Po nastopu sledi druženje z imigranti.

 

Med 30. septembrom in 4. oktobrom poteka festival Film na Oko.  Festival bo otvoril letošnji nominiranec z Berlinala, film Moja revolucija režiserja Ramzija Bena Slimana, pridružila se mu bosta glavni igralec filma Samuel Vincent in igralec Nassim Haddouche. Filme si lahko ogledate po 10 krajih v Sloveniji - v Ljubljani, Sežani, Novi Gorici, Idriji, Slovenski Bistrici, na Ptuju, v Velenju, Mariboru … Obiščite Film na Oko, ne bo vam žal!

 

Na večer nove sezone jutranjega programa Radia Študent vas prekaljeni stari pripovedovalski mački ter njihovi podmladki vabijo na tradicionalno hudomušno pripovedovanje zgodb, pustolovščin, srhljivk, živalskih prigod in človeških nezgod, ki bodo zeh spremenili v smeh. V ponedeljek, 3. oktobra, ne zamudite pripovedovalskih budnic Radia Študent in se ob 19.00 pridružite veseli druščini na Ladjici v Trnovskem pristanu!

 

V okviru Slovenskega društva za lacanovsko psihoanalizo in Inštituta Acheron bo potekalo predavanje mehiškega psihoanalitika Carlosa Gomeza Camarene. Predavanje bo potekalo v Trubarjevi hiši literature v ponedeljek, 3. oktobra, med 19.00 in 20.30 uro.

 

Novice je napaberkovala vajenka Zala.

Aktualno-politične oznake: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.