Contro la censura e il genocidio

Oddaja

Prejšnji teden je minilo pol leta od začetka genocida v Gazi. Kljub temu da študentke in študenti različnih univerz po svetu organizirajo različne aktivnosti v solidarnosti s Palestinkami in Palestinci, vodstva univerz po večini ostajajo ali neopredeljena ali na strani Izraela, mnoga tudi ohranjajo sodelovanje z izraelskimi univerzami. V tokratni oddaji Kaj pa univerza bomo pregledale nekaj primerov študentskih prizadevanj italijanskih univerz za podporo Palestine in prekinitev vezi z Izraelom ter odzive univerz nanje. Osredotočile se bomo na zasedbo predavalnice v Trstu, ki se je zgodila kot odziv na prepoved organizacije propalestinskega dogodka.

Pred tremi tedni so študentke in študenti Univerze v Trstu, člani kolektiva Link Trieste, za dva dni zasedli dvorano Baciocchi – sedež oddelka za humanistične študije. Link Trieste je študentska zveza Univerze v Trstu, ki obstaja skoraj 30 let, z genocidom v Gazi pa se znotraj kolektiva ukvarja Skupščina za Palestino. Tržaški študentje in študentke so dvorano zasedli, potem ko jim je vodstvo univerze onemogočilo uporabo dvorane za pogovor z aktivistko Stephanie Westbrook iz gibanja za bojkot in sankcije proti Izraelu. Več o povodu za zasedbo povesta študentka in študent tržaške univerze.

 

IZJAVA

 

Zasedba se je pričela v torek, 19. marca, v večernih urah. Študentka in študent opišeta, kaj se je dogajalo ob zasedbi, in podata oceno uspešnosti zasedbe.

 

IZJAVA

 

Drugi dan zasedbe je v dvorani naposled potekalo srečanje z aktivistko Stephanie Westbrook. Študent in študentka sta dejala, da se je srečanja udeležilo okoli 70 ljudi, med katerimi niso bili zgolj študentje, ampak tudi drugi Tržačani. Med zasedbo je bilo v predavalnici 15 do 20 ljudi, med katerimi so poleg študentk in študentov bili tudi drugi, na primer nekdanji zaposleni na univerzi. Zasedba se je ob izteku drugega dne zaključila. Razlog za to nam poda študentka.

 

IZJAVA

 

Z zasedbo so si tržaške študentke in študenti priborili možnost pogovora z rektorjem Univerze v Trstu, ki je potekal v petek, 22. marca. Kakšne zahteve so na srečanju naslovili na vodstvo univerze, pove študentka.

 

IZJAVA

 

Univerza v Trstu se sicer ni javno opredelila glede genocida v Palestini, kar skušajo študentke in študenti spremeniti z vzpostavljanjem debate z vodstvom. Kako je potekal prvi sestanek z vodstvom univerze in kakšni so njihovi naslednji koraki?

 

IZJAVA

 

Zasedba predavalnice v Trstu je le en primer aktivacije študentk v podporo Palestini. Poleg shodov in protestnih branj je zasedba fakultetnih prostorov eden od načinov protesta študentk po svetu. Zasedba privabi veliko pozornosti, težko jo je spregledati, prav tako pa lahko omogoči prostor za razpravo tako znotraj študentske populacije kot tudi z vodstvom.

Slab mesec po zasedbi v Trstu so študentke neapeljske Univerze Federika II. zasedle prostore rektorata, ki so pod njihovim nadzorom od osmega aprila. V objavi na družabnih omrežjih so zapisale, da zahtevajo konec akademskega sodelovanja univerze z Izraelom in orožarsko industrijo. Študentke opozarjajo predvsem na sporne projekte italijanskega ministrstva za zunanje zadeve, ki vključujejo izraelske univerze, in projekte fundacije Med’or. Fundacija Med’or sodeluje z različnimi univerzami in je del podjetja Leonardo, ki se ukvarja z letalstvom, inženiringom in varnostno industrijo. Podjetje je v Izraelu prisotno preko pridruženega podjetja RADA Electronic Industries, ki izdeluje taktične radarje, protidronske aplikacije, izdelke za zaščito kritične infrastrukture ter nadzor meja.

Zasedba rektorata na neapeljski fakulteti po besedah organizatoric sledi podobnim akcijam v Rimu, Bariju in Torinu. Študentke Univerze v Bariju so v začetku marca dosegle, da je dekan njihove fakultete izstopil iz akademskega komiteja fundacije Med’or. Univerza v Torinu je zaradi pritiska študentk prekinila sodelovanje v projektu z Izraelom. V Rimu je konec marca potekala zasedba prostorov vodstva univerze La Sapienza. Poleg prej omenjenih zahtev, podanih na neapeljski univerzi, so se študentke v Rimu zavzele tudi za opredelitev akademskega senata glede dogajanja v Palestini. Študentke so iz zasedenega rektorata organizirale procesijo, ki se je odpravila proti fakulteti, kamor je bil akademski senat prestavljen. Kljub pozivom h komunikaciji z vodstvom sestanka ni bilo.

Kljub pogosti neodzivnosti akademskih institucij in nadaljevanju sodelovanja z Izraelom mobilizacije italijanskih študentk v zadnjem mesecu in njihova relativna uspešnost pričajo o možnosti vpliva študentskega organiziranja.

 

Vir slike: instagram

Aktualno-politične oznake: 
Institucije: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness