30. 5. 2024 – 17.00

Kaj pa poljski študentski domovi?

Audio file
Vir: instagram

V zadnjega pol leta sta se na Poljskem zgodili dve zasedbi študentskih domov, s katerima so udeleženke opozarjale na pomanjkanje prostora v javnih študentskih nastanitvah in razmere, v katerih živijo študentke. Študentski domovi na Poljskem v teoriji omogočajo prostor vsaki šesti študentki na rednem študiju. V praksi je zaradi dotrajanosti objektov in poskusov izboljšanja kvalitete bivanja z zmanjševanjem števila postelj v sobah prostih mest še manj. Študentska domova, ki sta bila izseljena zaradi slabega stanja stavbe, sta tudi Kamionka  v Krakovu in Jowita v Poznanju. Szymon, ki je bil udeleženec zasedbe v Poznanju, predstavi situacijo študentskih domov.

 

IZJAVA

 

Študentski dom Jowita v Poznanju je del Univerze Adama Mickiewicza, študentke pa so ga zasedle osmega decembra lani. Naš sogovorec opiše, zakaj in kako se je zasedba zgodila.

 

IZJAVA

 

Sogovorec je del mladinskega kroga Iniciatywa Pratownicza, Delavska iniciativa, ki je bila vključena v organizacijo zasedbe tako v Poznanju kot tudi v Krakovu. Pove, da s kolektivom med drugim po univerzah organizirajo brezplačne menze in se na splošno ukvarjajo z možnostmi izboljšanja študentskega položaja. Poleg omenjenega pa so v zasedbah sodelovali tudi drugi kolektivi. 

 

IZJAVA

 

Študent pove več o zahtevah, ki so jih predstavili vodstvu.

 

IZJAVA

 

Kot omenjeno, jih študentska vlada pri zasedbi ni podpirala. Prav tako negativen je bil odziv vodstva Univerze Adama Mickiewicza.

 

IZJAVA

 

Zasedbenice so zahtevale, naj se sestanek zgodi v Yowiti; kot je povedal naš sogovorec, pa v pogovoru z rektorico niso bili uspešni. Kasneje jih je obiskal minister za visoko šolstvo.

 

IZJAVA

 

V nadaljevanju sogovorec pove, da je fond za študentske domove namenjen prenovam in gradnji novih domov ter bo skušal na vsaki univerzi na Poljskem zagotoviti, da bo v javnih domovih prostora za najmanj deset odstotkov študentk. Dobrih trideset milijonov evrov je po besedah študenta za zdaj še obljuba, vendar sam verjame, da se tako financiranje lahko sčasoma zgodi.

Zasedba se je po desetih dneh uspešno zaključila, kar se je na Poljskem zgodilo prvič po 30 letih, kot pove sogovorec. Študentke so po zasedbi izdale knjigo Jowita ostaja: zgodovina desetdnevnega študentskega gibanja, ki je, sicer v poljščini, dostopna brezplačno. Vseeno pa konec zasedbe temelji na obljubi vodstva po upoštevanju zahtev, več o tem pove študent.

 

IZJAVA

 

Slabega pol leta po uspešno izvedeni zasedbi v Poznanju so študentke v Krakovu zasedle študentski dom Kamionka, ki je del Jagelonske univerze. Zasedba se je začela 17. maja in še traja. Zahteve zasedbe so podobne tistim v Poznanju, študentke od univerze zahtevajo, naj študentskega doma Kamionka ne proda in ga namesto tega prenovi. Študentke so v zahtevah navedle tudi, naj univerza ne proda doma Bursa Jagelonska, čeprav je univerza v odzivu na zasedbo zanikala namero o prodaji. Med zahtevami pa je tudi želja po izgradnji novih študentskih domov.

V začetnih dneh zasedbe je vodstvo univerze javnost v izjavi obvestilo, da začasno suspendira študentke, vključene v zasedbo, saj naj bi bila ta ilegalna. Opozorilo je tudi, da je študentski dom Kamionka zaradi svojega stanja potencialno nevaren za zadrževanje, kar je bil tudi eden od prvotnih razlogov za izselitev. Tako vodstvo univerze kot tudi njena študentska vlada sta opozorila, da je zasedba preveč radikalen poseg v privatno lastnino in da imajo študentke vso pravico protestirati, vendar naj to delajo mirno in v dialogu. Vodstvo je napisalo tudi, da študentke pred zasedbo niso želele imeti dialoga z vodstvom ali študentsko vlado. Naš sogovorec potrdi, da sestankov z vodstvom pred zasedbo ni bilo veliko, in doda, da so študentke na stanje v Kamionki opozarjale v javnosti.

Po slabih dveh tednih zasedbe študentskega doma Kamionka je ta torek vodstvo sporočilo, da univerza doma ne bo prodala ter da so odprti za možnost prenove, če bo študentstvo izkazalo interes za bivanje v Kamionki. Hkrati v gibanju povedo, da za študente ne bo pravnih posledic zaradi izvedenih akcij. Če bodo pristojni držali svoje obljube, bo študentski dom Kamionka torej obstal in je bila študentska zasedba uspešna.

Kraj dogajanja

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Komentarji

Poljščina je t… / 7. Junij 2024 / 20.25

... ampak vseeno: "Inicjatywa Pracownicza" in ne "Iniciatywa Pratownicza"

Komentiraj