12. 6. 2014 - 12.00

KRAJA, REBALANS ALI REŠEVANJE ZAVEZNIKOV?

Audio file

Kakor napol mrtev konj tudi aktualna vlada v odhodu slepo brca okoli sebe. Ena izmed bolj vrhunskih potez se je ekipi Alenke Bratušek posrečila prejšnji četrtek, ko je tik pred začetkom redne seje vlade na dnevni red uvrstila točko, s katero je ministrstvu za visoko šolstvo dobesedno ukradla 10 milijonov evrov. Očitno gre za nadaljevanje zgodbe o subvencioniranju dijaških in študentskih vozovnic, saj je poleg premierke in finančnega ministra tretji akter tega ad-hoc rebalansa Samo Omrzel, minister za infrastrukturo in prostor, ki po izpraznjenem proračunu nabira denar za mesečne karte.

 

Od 80ih milijonov, ki jih je vlada sprva prerazporedila iz postavke za visoko šolstvo v proračunsko rezervo, jih je v torek, po odzivu visokošolskega ministrstva in Visokošolskega sindikata Slovenije, nazaj vrnila 70. Prerekanja o tem, kaj se je na vladni seji prejšnji četrtek v resnici zgodilo, sta želela prekiniti Bratušek in Čufar, ki sta zatrdila, da je šlo le za administrativno napako. A z nasprotnim se jima je zoperstavil Omrzel, ki zagovarja, da je za šlo za ukrep za zagotovitev sredstev za mesečne vozovnice, usklajen s finančnim ministrstvom.

 

V debato so se vključili tudi minister Pikalo in rektorji vseh štirih slovenskih univerz, ki so na torkovi tiskovni konferenci z vsem topovi takole napadli vlado:

/izjava se nahaja v posnetku/

 

/izjava se nahaja v posnetku/

 

Če sta zgornji izjavi ljubljanskega rektorja Ivana Svetlika in goriškega Danila Zavrtanika nekako vsaj približno vsebinski, pa se med poslušanjem izjave ministra Pikala jasno vidi, da gre v resnici le za začetek predvolilne kampanije, v kateri tudi trenutne koalicijske partnerice ne bodo zbirale sredstev za diskreditacijo konkurenčnih strank. Takole Pikalo:

/izjava se nahaja v posnetku/

 

V podobnem slogu je Pikalu odgovorila tudi premierka, ki je po ravnokar slišani novinarski konferenci ministra ter rektorje obtožila, da zavajajo javnost. Kakor ugotavlja Bratušek, so vodstva slovenskih univerz izjemno negospodarna in za primer navaja domnevno finančno izčrpavanje Univerze na Primorskem pod vodstvom Marušiča ter naložbe v vrednostnih prapirjih, ki so v lasti Univerze v Ljubljani oziroma njenih članic.Saga z reševanjem problema subvencioniranih vozovnic je tako očitno postala misija – Reševanje vojaka Omrzela. Grede na komunikacijo med ministrstvi ter vlado postaja jasno, da premierka Bratušek bolj kot med Socialnimi demokrati vidi zaveznike v Državljanski listi. Le na ta način si lahko razložimo njeno poseganje v proračunske postavke in odkrivanje javnih skrivnosti slovenskega visokošolskega prostora, za katere pa zaenkrat še ni bilo poguma, da bi jih razrešili. Za pravno mnenje o tej sporni potezi smo poklicali kar nekaj pravnikov, a kljub njihovi pregovorni zgovornosti nam komentarja o dotični transakciji ni želel podati nihče, dobili pa smo neuradno informacijo, da bi znalo po slovenski navadi o proračunskem manevru vlade v odhajanju, odločati Ustavno sodišče.

 

Dotična situacija ob zaključku šolskega leta na najlepši način kaže, česa se je v zadnjih treh semestrih naučila Alenka Bratušek- reševanja težav po principu naši-vaši in razporejanju državnega proračuna za dosego čim boljšega volilnega rezultata. Ekipa si je očitno žogo začela podajati še pred sodnikovim žvižgom, ostaja pa vprašanje, koga bodo čez dober mesec navijači poslali iz igrišča.

 

10 milijonov gor ali dol, samo da se špila!

 

Ole, ole, Arne.

Dodaj komentar

Komentiraj