Dolga pot do spermija

Aktualno-politična novica
13. 4. 2022 - 8.00

Japonski raziskovalni skupini je uspelo razviti funkcionalne podganje spermije iz pluripotentnih matičnih celic. Z njimi so avtorji in avtorice raziskave nato uspešno oplodili samice, ki so rodile zdrave mladiče, sposobne reprodukcije. 

Laboratorijsko gojenje živalskih spolnih celic iz matičnih celic je še vedno v povojih. Do nedavnega je raziskovalkam in raziskovalcem uspelo razviti spolne celice le iz mišjih matičnih celic, od tega prelomnega dosežka pa je minilo že enajst let. Počasnost razvoja kaže predvsem na to, da je področje raziskovanja razvoja pluripotentnih matičnih celic – torej celic, ki so se zmožne razviti v vse telesne celice – še vedno polno neznank.

Raziskovalna skupina se je lotila razvijanja spermijev pri vrsti, ki je relativno sorodna miškam – podganah. A že manjša sorodstvena oddaljenost od miši je zahtevala optimizacijo številnih parametrov pri razvijanju spermijev. Pri gojenju pluripotentnih matičnih celic so raziskovalke in raziskovalci poskušali oponašati naravno okolje, v katerem se podganje matične celice v telesu postopoma razvijejo v predhodnice spolnih celic, torej spermijev in jajčec. Predhodnice spermijev so nato prenesli v testise odraslih podgan, tam so se lahko do konca razvile v spermije. Razviti spermiji so bili zmožni oploditi jajčeca odraslih podganjih samic.

Odkritje pomembno dopolnjuje naše razumevanje laboratorijskega gojenja spermijev in bo najverjetneje doprineslo k razvoju novih podganjih modelov. A hkrati raziskava kaže na težavnost in omejitve prenosa tehnik za gojenje spolnih celic med vrstami. Gojenja človeških spermijev iz pluripotentnih matičnih celic zato najverjetneje ni na vidiku vsaj še nekaj let, če ne celo desetletje.

 

S spermiji se je spogledoval Arne.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness