Ptičja blokada

Aktualno-politična novica
28. 11. 2017 - 7.05

Svetovna trgovina z živalmi pomembno prispeva k izumiranju ogroženih in širjenju invazivnih vrst. Da bi preprečila škodljive vplive trgovanja s pticami, je Evropska unija leta 2005 sprejela ukrep o prepovedi uvoza ptic, ujetih v divjini. Kakšen vpliv je imela sprejeta prepoved na širjenje invazivnih ptic, so v reviji Science Advances nedavno analizirali raziskovalci in raziskovalke Univerze v Copenhagnu.

Prepoved trgovanja z divjimi pticami je Evropska unija sprva sprejela kot začasni preventivni ukrep pred širjenjem ptičje gripe, ki ga je nato leta 2007 razširila v trajno prepoved. Nasprotniki so ob sprejetju opozarjali na neželene učinke takšne zakonodaje, zlasti na razvoj črne trgovine in nastanek novih trgovskih poti, s čimer bi se lahko širjenje invazivnih ptic še povečalo.

A kot kažejo izsledki raziskave, so bile skrbi pretirane. Popolna prepoved uvoza v Evropsko unijo je zmanjšala svetovno trgovino z eksotičnimi pticami za kar 90 odstotkov. Prav tako je prepoved zmanjšala širjenje invazivnih vrst ptic, ki so se širile na račun njihovega trgovanja, za 80 odstotkov. Kljub velikemu upadu avtorji opozarjajo na preusmeritev in porast trgovanja z divjimi pticami v drugih predelih sveta. 

Večina ulovljenih ptic je pred letom 2005 v Evropo prihajala iz držav Zahodne Afrike. Kot posledica sprejete zakonodaje pa se je trgovina z divjimi pticami preusmerila iz Evrope v države Jugovzhodne Azije, Mehiko in ZDA. Prav tako se je spremenil delež vrst ptic, s katerimi se trguje. Če je bila pred prepovedjo večina prodanih ptic iz redu pevk, so po letu 2005 večinski delež prodanih eksotičnih ptic predstavljale papige. Podatki so skrb vzbujajoči, saj papige spadajo med ogrožene vrste ptic.

Raziskava je tako dokazala učinkovitost prepovedi trgovanja z živalmi pri globalnem zniževanju širjenja invazivnih vrst. Zmanjševanje te je namreč ključnega pomena za ohranjanje biodiverzitete in preprečevanje izpodrivanja lokalnih vrst. Vendar, kot opozarjajo avtorji, sprejeta zakonodaja ne bo povsem uspešna, dokler ne bo podobna zakonodaja sprejeta na svetovni ravni. To se kaže v preusmeritvi trgovine z divjimi pticami v predele sveta, kjer podobne prepovedi še ni.

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness