Zastrti v prihodnost

Kulturna ali glasbena novica
26. 6. 2020 - 15.10

Začenjamo z vestjo o javni obravnavi osnutka Strategije razvoja kulture v Mestni občini Ljubljana za obdobje 2020-2023 z usmeritvami do leta 2027. Obravnava bo potekala 12. julija; nekoliko prej, 2. julija, pa bo ob 13. uri v notranjem atriju Mestnega muzeja Ljubljana potekala javna tribuna. Zapisali so, citiramo: »V Mestni občini Ljubljana se zavedamo izjemnega pomena kulture za kakovostno življenje meščank in meščanov. Umetnost v najširšem pomenu odpira pomembne življenjske teme in širi naša obzorja, zato nanjo ne gledamo kot na strošek, ampak jo vidimo kot investicijo v našo skupno prihodnost.« Temu dodajajo še: »Naša vizija je, da bo Ljubljana globalno mesto kulture, to je mesto, ki je mednarodno prepoznavno po svoji bogati kulturni dediščini, sodobni kulturni infrastrukturi, ki omogoča vrhunsko umetniško ustvarjanje, živahnem kulturnem utripu in odličnosti celotne kulturne ponudbe,« konec citata.

Nadaljujemo z vestjo o festivalu Celje Fokus, ki bo 3. in 4. julija, v teh zaostrenih in epidemičnih časih, predstavljal pomen sodobne avtorske fotografije. V tokratni ediciji bo festival namenil prostor samostojni razstavi dveh domačih avtorjev na področju sodobne fotografije in umetnosti. V Centru sodobnih umetnosti Celje bo Tadej Vaukman v prostorih Likovnega salona predstavil svoja najnovejša dela z razstavo, naslovljeno Ritual očiščevanja: zadnje dejanje Tadeja Vaukmana. V Fotoateljeju in galeriji Pelikan pa bo avtorica Nataša Berk skupaj s sodelavci predstavila postavitev Pelikanova mačka. Avtorica razstave Nataša Berk nam je zarisala njeno zasnovo:

Izjava

O fotografiji kot obrti nadaljuje Berk:

Izjava

O vplivu vtisov iz Celja na razstavo je Berk povedala še:

Izjava

Zaključujemo še s poročanjem o financiranju obnove cerkve Žičke kartuzije, za katero je država namenila skoraj 2 milijona evrov. Župan Slovenskih Konjic Darko Ratajc je prejšnji teden podpisal pogodbo za obnovo cerkve s podjetjem Gradnje Marguč, ki bo prvo fazo obnove izvedlo za nekaj manj kot 700.000 evrov. Obnova cerkve Sv. Janeza Krstnika bo uvodoma zajemala gradbena dela in statično gradbeno sanacijo, v nadaljevanju pa bodo cerkev še pokrili. V načrtu so zarisali podroben potek restavratorskih del, ki jih bodo izvrševali fazno in v skladu z razpoložljivimi finančnimi sredstvi. Kot so izpostavili za STA, Žičko kartuzijo - zaenkrat še brez plačila vstopnine - letno obišče okoli 30.000 ljudi, v zadnjih letih pa močno narašča tudi število tujih gostov iz Avstrije, Italije, Nemčije in Francije.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.