Revolucionarno napihovanje

Mnenje, kolumna ali komentar
Anonymous
28. 12. 2012 - 10.15

Še en propadel konec sveta je za nami in tako se politična agonija Slovenije še vedno nadaljuje. Pa vendar, Slovenci so se končno pokazali kot zrel in kritičen narod, ki zna reči ne. Lahko se torej potolažimo in rečemo, da je revolucija, ki jo najboljše povzema slogan « Gotof je », neka čisto prava slovenska varianta konca političnega otroštva in njemu inherentne revolucije. Vsem Slovencem torej čestitamo zato, ker so končno izstopili iz svoje politične pubertete in se zdaj lahko predstavljajo kot odrasel politični narod.

Vseeno bomo predstavili nekaj mnenj, s katerimi želimo preprečiti, da se ta revolucionarni zagon ne bi mitiziral in tako zdrsnil na police nostalgičnih političnih utopij. Filozof revolucije Mladen Dolar je v svojem zadnjem intervjuju iznesel dve, nekoliko protislovni, tezi. Na eni strani je namreč govoril, da slovenska levica, za razliko od desnice, ne samo, da je deloma duhovita, ampak da zna sprejeti humor tudi na svoj račun. Na koncu se filozof sprašuje, ali te demonstracije mogoče pomenijo, da bo Slovenija končno dobila levico. To pa bi pomenilo, da levice v Sloveniji do zdaj ni bilo. Katera od teh dveh tez je torej točna; da levica obstaja in ima boljši smisel za humor od desnice, ali da je ni in da bo nastala šele kot posledica demonstracij? Na to vprašanje je zelo težko ali celo nemogoče odgovoriti. Ekipa napihovanja pa s sigurnostjo lahko reče eno stvar: že leta in leta vodimo zelo natančne analize političnega diskurza v Sloveniji v upanju, da bomo našli kakršnekoli sledi duhovitosti. Na naše veliko razočaranje še nikoli nismo zasledili nobenega humorja, nobene duhovitosti med našimi politiki ali ljudmi, ki se na takšen ali drugačen način ukvarjajo s politiko. Torej, po nekem občutku bi stavili na drugo tezo in preko popolnega manjka duhovitosti v politični sferi Slovenije raje zagovarjali tezo, da pri nas dejansko ni levice. Na vprašanje, ali bo iz teh demonstracij izrasla prva slovenska levica, pa si ne upamo odgovoriti, saj bi to bilo, glede na še vedno relativno naivnost slovenske politike, v domeni čiste špekulacije.

Razen politično emancipiranega ljudstva, ki jasno izraža tisto, kar si želi ali tisto za kar vsaj misli, da si želi, je ena od pomembnih nalog moderne države ta, da razvije učinkovit sistem nadzorovanja in discipline, ki bo te nore želje razdraženega ljudstva v določenih trenutkih znal kontrolirati in kanalizirati. Zato je bila ekipa tajne službe Napihovanja zelo zaskrbljena nad incidentom, ki se je zgodil na Metelkovi, kjer so baje kriminalisti našli granitne kocke in Molotovljeve bombe. Glede na izkaz ene od prič, ki je videla kriminaliste, kako iz plastičnih vreč polagajo ta primitivna orožja, lahko verjamemo, da gre za manipulacijo in da so problematični elementi bili podtaknjeni. Resnice verjetno ne bomo nikoli izvedeli, a smo vseeno lahko zaskrbljeni glede učinkovitosti slovenskega policijskega aparata in nad dejstvom, da so se ti državni agenti pustili kompromitirati pri tako banalnem projektu.

Po drugi strani pa smo ponosni, saj šele zdaj vidimo kako dobro je ekipa agentov Napihovanja usklajena in učinkovita. V primerjavi z disharmonijo državne policije, se naše delo zdi kot operna arija. Zdaj vemo, da se je ves ta napor, ko nikoli ne žrtvujemo svoje tajnosti, večkratno obrestoval. Zato lahko danes na zelo diskreten način poplavimo uboge medije s toliko informacijam, koliko je treba, da naši subjekti plešejo po naši glasbi, brez da bi kdajkoli posumili v svojo suverenost.

Da ga ne fašete od zadaj, ampak od spredaj, poskrbi Napihovanje.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness