Britoff goljufive banke

Aktualno-politična novica
19. 11. 2014 - 7.00
 / BritOFF

Ob 7.00:

Japonski proizvajalec avtomobilov Toyota je napovedal poskusni zagon prodaje vozil, ki delujejo na gorivne celice. Vozila bodo v maloprodajo poskusno uvedli v prihodnjem mesecu, polni zagon prodaje pa načrtujejo za prvo polovico prihodnjega leta. Njihov model Mirai lahko po zagotovilih proizvajalca z eno polnitvijo vodikovih tankov prevozi do 600 kilometrov. Velika prednost avtomobilov na gorivne celice je to, da je njihov edini izpušni plin vodna para. Žal pa je omenjena tehnologija zaenkrat še precej draga. Toyota napoveduje, da se bodo maloprodajne cene sprva sukale nekje blizu slabih 60 tisoč ameriških dolarjev.

United States Marshall Service organizira razprodajo več kot 50.000 bitcoinov, ki so jih tekom svojih operacij zasegli različnim ljudem. Do zasega je prišlo med operacijo proti sedaj že ukinjeni spletni strani Silkroad. Ta je bila znana kot spletna trgovina za različne z zakonom prepovedane dejavnosti, kot so prodaja nedovoljenih drog, prostitucija in druge. V ZDA zaplenjene bitcoine vrednotijo na od 19 do 20 milijonov dolarjev, za čim večji izplen pa jih na dražbi ne bodo prodajali v paketu.

Irak je tamkajšnjo teroristično skupino Islamska država obtožil kraje več kot enega milijona ton žita. Islamska država naj bi žito uspela ukrasti v severovzhodni iraški provinci Nineveh. Ukradeno blago je bilo nato bojda preusmerjeno na zahod v sirska mesta, kjer ga obdelajo in nato prodajo. To ni bila prva tovrstna akcija Islamske države, saj so že pred nekaj meseci ukradli več kot 40.000 ton žita.

V Belgiji so proti banki HSBC Private Bank vložili obtožnico, ki jo bremeni utajevanja davkov in pranja denarja. HSBC Private Bank je privatna podružnica oziroma franšiza krovne banke HSBC in ima svoj sedež v Švici. Preiskava različnih poslovnih nepravilnosti in nezakonitosti omenjene banke v Belgiji poteka že vse od leta 2012. V javnost so prve informacije o morebitnih škandaloznih dognanjih preiskovalcev pricurljale letošnjega avgusta. Več o sumljivih bančniških poslih in razlogih zanje v Britoffu ob osmih.

Ob 8.00:

V Belgiji so proti banki HSBC Private Bank vložili obtožnico, ki jo bremeni utajevanja davkov in pranja denarja. HSBC Private Bank je privatna podružnica oziroma franšiza krovne banke HSBC in ima svoj sedež v Švici. Preiskava omenjene banke v Belgiji poteka že vse od leta 2012. V javnost so prve informacije o morebitnih škandaloznih dognanjih preiskovalcev pricurljale letošnjega avgusta. Že takrat so iz matične HSBC svojo franšizo Private Bank opozorili, da lahko preiskava belgijskih oblasti pusti resne posledice. Višina utajenih sredstev je ocenjena na več sto milijonov evrov, samo utajevanje pa naj bi potekalo že vse od leta 2003.

Private Bank je v Belgiji obtožena goljufanja in prikrivanja podatkov za nekatere svoje privilegirane komitente, kar je omogočilo neobdavčeno in neizsledljivo nakazovanje denarja na račune v tujini. Podružnica švicarske banke je svojim strankam ponujala pakete, ki so vključevali izbris podatkov transakcij, ustanovitev slamnatih podjetij in podobne finančne mahinacije. Med bolj alarmantnimi izmed naštetih praks je vsekakor ponudba ustanovitve in vodenja slamnatih podjetij v davčnih oazah. Prav s pomočjo omenjenega finančnega mehanizma so namreč v HSBC Private Bank omogočili pranje ogromnih količin denarja.

Po ugotovitvah državnih preiskovalcev je bilo v operacijo pranja denarja vključenih preko 1.000 posameznikov iz Belgije. Glede na naravo in ceno ponujenih dejavnosti ni treba preveč ugibati, kateremu družbeno-ekonomskemu sloju omenjeni posamezniki pripadajo. Večina poslovnežev, ki so te storitve koristili, se je ukvarjala s trgovino z diamanti. Le-ta v Belgiji predstavlja velik posel, ocenjen na 16 milijard evrov letnega prometa.

Diamanti danes pogosto izvirajo iz nekaterih najbolj konfliktnih delov sveta, kjer so mnogi prisiljeni v njihovo iskanje. Za vrsto držav obstaja mednarodna prepoved trgovanja z diamanti, kar je najverjetneje tudi razlog za najnovejši poslovni model HSBC Private Bank. Slamnata podjetja tako niso opravljala le vloge skrivanja kapitala pred belgijsko davčno upravo, kar je trenutni uradni očitek, ampak so služila prikrivanju samega izvora diamantov.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness