Britoff, našpičeni!

Aktualno-politična novica
20. 5. 2014 - 7.00
 / BritOFF

7.00

Potem ko je libijska paravojška enota pod vodstvom upokojenega generala Khalife Haftarja napadla libijski parlament in ga po njihovih besedah suspendirala, je enako potezo zahteval libijski predsednik vlade. Po besedah premierja Abdullaha al-Thinnija v državi vlada preveliki politični nered med vladnimi in protivladnimi skupinami, zato zahteva začasno prenehanje delovanja Generalnega državnega sveta do naslednjih volitev.

Obtožbe s strani generala Khalife Haftarja in njegovih zaveznikov, ki bremenijo libijsko vlado izkoriščanja podpore terorističnih skupin za uveljavljanje svojih zakonov, so se očitno izkazale za legitimne. Vodja libijskega parlamenta je v glavno mesto Tripoli namestil oborožene enote Skupine Levi Monoteizma, skupino, katere navdih so islamistični militantneži Al-Quaeda.  

Najnovejši podatki volilne komisije v Bagdadu kažejo vodstvo koalicije trenutnega iraškega predsednika vlade Nurija al-Malikija. Državna Neodvisna višja volilna komisija je po aprilskih volitvah potrdila 92 od tristo osemindvajsetih parlamentarnih stolov Koaliciji State of Law. To bi lahko pomenil že tretji zaporedni mandat za Nurija, vendar koalicija ni zapolnila večine, zato si bo morala poiskati koalicijske partnerje v opoziciji.

8.00

ZDA so 5 kitajskih vojaških uradnikov obtožile kibervohunjenja, saj naj bi slednji skušali pridobiti tajne poslovne podatke. Ameriški generalni državni tožilec Eric Holder je kot žrtve navedel ameriška multinacionalna podjetja, kot so jedrski velikan Westinghouse in kovinski korporaciji US Steel ter United Steelworks Union. Šlo je za prvo ameriško javno obtožbo Kitajske zaradi tovrstne oblike kraje podatkov, ki naj bi služili poslovnim tekmecev največje azijske države. Oblasti iz Kitajske so se odzvale, da so obtožbe zmotne in jih naj nemudoma umaknejo.

Tuareški separatisti so izpustili okoli 30 talcev, ki so jih zajeli v napadu na severnomalijsko mesto Kidal. Mesto so zajeli z namenom gradnje neodvisne države Azawad, ki so jo v preteklosti že skušali ustanoviti, a je niso priznale ostale države. Natančni podatki o izročitvi talcev iz severnega tuareškega oporišča v omenjenem mestu so neznani, prav tako ni jasno, če so bili vsi izpuščeni.    

Nasilje se nadaljuje na severu Kenije, kjer je bilo v zasedi ubitih 12 ljudi, med njimi največ državnih policijskih enot. Oblasti vzhodnoafriške države sumijo borce islamske militantne skupine al-Shabaab, ki si želi prevzeti oblast v Somaliji. Napad se je zgodil nekaj dni zatem, ko so kenijske zračne sile napadle oporišča omenjene skupine v njeni zahodni sosedi. Skupina al-Shabaab je prejšnje leto prevzela odgovornost za napad na trgovski center v Nairobiju, ki ga je izvedla kot maščevanje zaradi kenijskih intervencij v Somaliji.

9.00

Tajska vojska je v državi razglasila vojno stanje, saj želi vzpostaviti red po nekajmesečnih protivladnih protestih, ki so terjali okoli 30 žrtev. Chaikasem Nitisiri, trenutni minister za pravosodje, je izjavil, da se vojska prej ni posvetovala z vladnimi organi, vendar je potezo sprejel. Državni mediji so sporočili, da ne gre za državni udar, za katerega je bila v preteklosti tajska vojska velikokrat odgovorna. Minevajo trije tedni, odkar je sodišče razrešilo premierko Jingluck Shinawatra, vendar protivladni protestniki niso zadovoljni s trenutno prehodno vlado, saj je zaveznica prejšnje.

Za blažje ekonomske sankcije zoper Nizozemsko se odločajo v Savdski Arabiji, potem ko je lansko leto Geert Wilders, predsednik desničarske Stranke svobode, onečastil zastavo arabske države. Sankcije vključujejo prekinitev nekaterih meddržavnih poslovnih projektov in zmanjšujejo število izdaj viz za nizozemske poslovneže. Odločitve savdske vlade so potrdili tudi na nizozemskem zunanjem ministrstvu.

Egipčanskega islamskega pridigarja Abuja Hamza al-Masrija so na newyorškem sodišču obsodili na dosmrtno kazen. Pridigar je postal viden, saj je s svojimi pridigami v eni izmed londonskih mošej privlačil številne islamske ekstremiste. Bremenijo ga številne obtožbe, med njimi sta najbolj razvidni sodelovanje z Al-Quedo in vpletenost pri jemenskem zajetju talcev leta 1997.

10.00

Podatki Eurostata kažejo, da se je stopnja zaposlenosti ljudi, starih med 20 in 64 let, iz leta 2012 na 2013 zmanjšala za 0,1 odstotka. Obraten trend beležijo za starostno skupino ljudi, starih od 55 do 64 let, kjer je zaposlenost narasla za 1 odstotek. Upoštevajoč prvo skupino je v Sloveniji v istem času upadla zaposlenost za 1,1 odstotek na skupno 67,2 odstotka.

Glavni upravnik ameriške vesoljske agencije NASA Charles Bolden je zavrnil pomisleke o prenehanju delovanja Mednarodne vesoljske postaje v primeru nadaljnjih trenj z Rusijo v zvezi z Ukrajino. Po številnih ekonomskih sankcijah s strani ZDA, se je Rusija prejšnji teden odzvala, da bo prenehala z medsebojnim sodelovanjem po letu 2020. Poleg omenjenih držav pri vodstvu vesoljske postaje še sodelujejo Japonska, Evropa in Kanada, po besedah Boldena pa izstop ene članice ne bo ogrozil nadaljnjega programa.

Vse entuziastične zbiralke in zbiralce zgodovinskih artefaktov opozarjamo, da je od prejšnjega tedna moč kupiti slavni brašovski grad grofa Drakule v Romuniji. Trenutni lastnik romunski nadvojvoda Dominik bi zanj rad dobil 50 milijonov evropskih cekinov. Žal pa sporočamo, da je umrl romunski zgodovinar Radu Florescu, prav ta, ki je povezal mit o Drakuli z vlaškim princem Vladom Tepešem. Zgodba o strtem srcu, bi rekli.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.