Britoff preštevanja

Aktualno-politična novica
10. 7. 2016 - 10.00
 / BritOFF

Osem dni po zaključku volitev v Avstraliji je preštetih dovolj glasov, da lahko začne slaviti premier Malcolm Turnbull. S tem je potrjena tudi konservativna koalicija, za katero pa še ni jasno, ali bo vodila manjšinsko vlado ali pa ji bo uspelo zbrati dovolj sedežev za večino. Poraz je že priznal tudi vodja opozicijske laburistične stranke Bill Shorten, ki napoveduje vztrajnost stranke pri ključnih zahtevah, ki se tičejo univerzalnega zdravstvenega zavarovanja, zaposlovanja in financiranja izobraževalnega sistema. 

V več ameriških zveznih državah in mestih so se sinoči še peti dan zapored nadaljevali protesti proti policijskemu nasilju nad predvsem temnopoltimi Američani. Več tisoč ljudi se je zbralo v prestolnici Minessote, St. Paulu, kjer so zaprli glavno prometnico, ko je na policiste začelo padati kamenje in pirotehnika, pa je bilo nekaj deset protestnikov ob uporabi dimnih bomb in solzivca v razpršilu tudi aretiranih. Nadaljuje se tudi strah policistov v teksaškem Dallasu, ki so sinoči zaradi poročil o sumljivi osebi z ekipo policijskih specialcev preiskali stavbo policijskega poveljstva, vendar sumljive osebe niso našli.

V spopadih, ki so zopet izbruhnili v južnosudanski prestolnici Juba je bilo po podatkih vlade ubitih že 272 ljudi, od tega 33 civilistov. Spopadi so se začeli v četrtek, nato v soboto potihnili, danes pa je spet prišlo do obračunavanj med vojsko, ki je zvesta predsedniku Salvi Kiiru in uporniki ter delom vojske pod nadzorom nekdanjega podpredsednika Rieka Machara. Vse skupaj je sicer del daljšega konflikta. Po tem, ko je Kir leta 2013 Macharja odpustil z mesta podpredsednika je v najmlajši državi na svetu dve leti divjala državljanska vojna. Ta se je končala z mirovnim sporazumom med obema kolovodjema avgusta lani, vendar pa nekatera določila iz sporazuma ostajajo nedorečena, kar naj bi tudi botrovalo trenutnemu nasilju.

 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness