Britoff protestov v Kabulu

Aktualno-politična novica
Kabul
3. 6. 2017 - 15.53
 / BritOFF

Afganistanske oblasti so začele preiskovati izbruhe nasilja v včerajšnjih protestih s smrtnimi žrtvami. V afganistanski prestolnici Kabul so namreč protestniki poskušali predreti policijski kordon in si priboriti dostop do predsedniške palače. Proti-vladni protesti so izbruhnili kot odgovor na eksplozijo, ki jo je v sredo povzročil tovornjak s strelivom in ki je zahtevala 80 smrtnih žrtev. Oblasti za eksplozijo krivijo talibane. Protestniki pa so mnenja, da vlada ne stori dovolj za varnost prebivalcev. Danes so oblasti, da bi preprečile nove proteste, zaprle ceste v mestu, vendar okrog 200 protestnikov vztaja v šotorih blizu mesta eksplozije.

Države Čad, Niger, Burkina Faso, Mavretanija in Mali - tako imenovane G5 države Sahela, so na sestanku svojih vojaških poveljnikov ter predstavnikov Evropske unije in francoskih regionalnih sil v malijski prestolnici Bamako zaprosili Evropsko unijo za finančno pomoč v vrednosti 50 milijonov evrov. Sredstva bi porabili za vzpostavitev meddržavne vojaške sile, ki bi se spopadla z islamističnimi militantnimi skupinami. Te je s severa Malija leta 2013 pregnala Francija z vojaško intervencijo, a so še vedno aktivne. V Maliju se trenutno sicer nahajajo mirovne sile Združenih narodov ter okrog 4000 francoskih vojakov v okviru Operacije Barkhane.

Ministrstvo za naravne vire semi-avtonomne regije iraškega Kurdistana je z ruskim naftnim podjetjem Rosneft podpisalo pogodbo, s katero je rusko podjetje dobilo koncesijo za iskanje naftnih rezerv, izgradnjo petih novih črpališč in predelovalnih obratov ter prodajo naftnih derivatov. Rosneft se je z regijskimi oblastmi dogovoril o uporabi izvoznega naftovoda s 700 000 sodčkovnimi dnevnimi transportnimi kapacitetami. Iraški Kurdistan načrtuje dvig teh kapacitet na miljon sodčkov do konca leta 2017, kar predstavlja cel procent svetovne naftne proizvodnje.

Vladi Iraškega Kurdistan Baghdad do nedavnega ni dovoljeval samostojnega dogovarjanja in poslovanja pri črpanju in trgovanju z nafto. Dogovor z ruskim Rosneftom tako utegne poslabšati odnose med Baghdadom in Erbilom.

Irska bo dobila novega premiera. Na volitvah za vodstvo konservativne desno-sredinske koalicijske stranke Fine Gael je s 60% odstotki zmagal Leo Varadkar, istospolno usmerjeni potomec indijskih migrantov. Za mesto premiera bo potrjen kasneje v juniju, ko se bo zopet sešel parlament po odstopu prejšnjega premiera Ende Kennya.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness