Britoff Prvega amandmaja

Aktualno-politična novica
youtube
27. 2. 2020 - 10.05
 / BritOFF

Tehno novica ob 10.05

Pritožbeno sodišče v Združenih državah Amerike je razsodilo v primeru PragerU proti Youtubu. Zmagovalec sodbe je spletni portal za predvajanje videoposnetkov, saj je sodišče odločilo, da je portal zasebni forum, za katerega ne veljajo določila o svobodi govora. Uredniška politika portala Youtube je torej, vsaj v delu, ki se nanaša na cenzuriranje radikalnih političnih stališč, v skladu s črko zakona.

PragerU, konservativna medijska družba, je tožbo proti Youtubu sprožila leta 2017. Po njihovem mnenju je Youtube nezakonito cenzuriral njihove izobraževalne videe in jim kratil pravico do svobode govora. Z arbitrarnim omejevanjem dostopa do njihovih vsebin in demonetizacijo - to pomeni prepoved predvajanja reklam ob videih, ki so glavni vir zaslužka youtuberjev - se je število ogledov njihovih vsebin močno zmanjšalo. PragerU je v tožbi še zapisal, da so postali tarča cenzure zaradi svoje politične identitete in svojih konservativnih pogledov na trenutne in zgodovinske dogodke.

Konservativni medij je svoje mnenje o tem, da Youtube predstavlja javni forum, podkrepil z izjavami Youtubovih predstavnikov, ki so se na pričanju pred kongresom izrekli za javno naravo svoje storitve. Sodišča niso prepričala niti svarila pred življenjem v tiraniji pod velikimi tehnološkimi podjetji.

medijski filtri
Google je v svojem prizadevanju zajezitve lažnih novic spremenil ranginarnje rezultatov iskalnih zadetkov
 / 14. 8. 2017

Kritike tako imenovane zasebne cenzure, kakor bi lahko poimenovali dotičen primer, pa ne prihajajo zgolj z desnega političnega polja. Google je tako že leta 2017 priredil svoje iskalne algoritme, da višje uvrščajo rezultate, ki so sredinsko politično naravnani. Skrb vzbujajoče dejstvo je predvsem to, da javnost oziroma izvoljeni predstavniki nimajo nadzora nad tovrstno cenzuro. Odločitve so prepuščene zasebnim podjetjem in njihovim pogojem uporabe.

 

O gospodarski dimenziji iranskega dogovora
 / 15. 7. 2015

ob 8.05

Na srečanju podpisnic iranskega jedrskega sporazuma na Dunaju je Iran izrazil pripravljenost spoštovati sporazum. To pogojuje s spoštovanjem dogovora tudi s strani preostalih podpisnic, to so Nemčija, Velika Britanija, Francija, Rusija in Kitajska. Srečanje je potekalo v okviru reševanja spora, ki je bil sprožen, potem ko je Iran zopet zagnal centrifuge za bogatenje urana. Podpisnice bi v skladu z dogovorom morale od Irana kupovati predvsem nafto, tega pa ne počnejo zaradi groženj s sankcijami Združenih držav Amerike.

Odvzem volkov, medvedov in migrantov iz narave
 / 13. 8. 2019

Dopolnilo predloga zakona o odstrelu medvedov in volkov je prestalo razpravo v državnem svetu. Novela je predvidevala, da bi med majem letos in aprilom 2021 odstrelili 220 rjavih medvedov in 30 volkov. Sedanji interventni predlog je predvideval odstrelitev 175 medvedov in 11 volkov, poleg tega pa novela predvideva še ohlapnejše pogoje za odstrel.

Nova tunizijska vlada je prestala glasovanje o nezaupnici in potrdila premiera Eljesa Fakfaka iz stranke Demokratičnega foruma za delo in svoboščine. Tunizija se je tako izognila predčasnim volitvam in prekinila nekajmesečno brezvladje. Prva naloga nove vlade bodo dogovori v sklopu šestega pregleda posojila Mednarodnega denarnega sklada. Ta predvideva dodatno zadolževanje Tunizije na mednarodnih finančnih trgih v višini treh milijard dolarjev.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness