Britoff staroselskega vezenja

Aktualno-politična novica

OSMA

Turška policija je aretirala odgovornega urednika časnika džumhurijet Džana Dundarja in urednika izpostave istega časopisa v Ankari Erdema Güla. Obtožena sta terorizma, združevanja v kriminalni organizaciji in celo vohunjenja, za kar jima grozi dosmrtna zaporna kazen. Razlog je majevska objava zgodbe in pripadajočih fotografij, ki so pričale, da turška obveščevalna služba v Sirijo vozi polne tovornjake orožja, najverjetneje namenjene borcem Islamske države. Že takrat je turški predsednik Redžep Tajip Erdogan novinarja obtožil, da sta del omrežja političnega nasprotnika in vplivnega klerika Fetullaha Gulena, kar turška oblast retorično in očitno tudi sodno smatra za pripadnost teroristični organizaciji. Erdogan je že dan po objavi zgodbe napovedal, da bosta novinarja plačala visoko ceno in da je vprašanje, ali tovornjaki so ali niso prevažali orožja, irelevantno, saj je bilo razkritje operacije obveščevalne službe, ki jo, mimogrede, vodi Erdoganov svak, samo po sebi izdaja.

V Veliki Britaniji poteka debata o možnem vključevanju britanske vojske v bombardiranje Sirije. Nekaj je vendar treba storiti! Premier David Cameron je tako včeraj odgovoril na očitke, da nima nobene prave strategije za rešitev v Siriji in načrtov glede tega, kaj naj bi bombardiranje Islamske države prineslo, saj je še pred kratkim zagovarjal bombardiranje sil sirskega predsednika Bašarja al Asada. Dejal je, da je v Siriji 70 tisoč tako imenovanih zmernih upornikov, ki so se skupaj z ameriško vodeno koalicijo pripravljeni bojevati proti Islamski državi in sodelovati pri politični tranziciji odstranitve Asada. Sumljivo visoko številko je Cameron dobil od združenega odbora obveščevalcev, istega telesa, ki je bivšemu premieru Tonyju Blairu priskrbelo laž, da je nekdanji iraški predsednik Sadam Hussein sposoben v 45 minutah bombardirati britanske baze, kar je zadostovalo za britansko vključitev v katastrofalno vojno.

Allah Nazar, vodja Osvobodilne fronte Baločistana, se je kljub trditvam pakistanske vojske, da so ga avgusta ubili, pojavil v novem videu. Dejal je, da so trditve pakistanskih oblasti o njegovi smrti zgolj propaganda in da se bo s svojo skupino še naprej boril za neodvisnost Baločistana od Pakistana. Baločistan je ena od pokrajin, ki so najbogatejše z minerali in imajo dolgo zgodovino separatističnih aspiracij in spopadov z državno vojsko.

 

DESETA

Več tisoč ljudi se ta teden udeležuje protestov v Kolumbiji, na katerih zahtevajo izpustitev Feliciana Valencie in opozarjajo na sistematično preganjanje staroselcev v državi. Valencia je bil aretiran leta 2010, ko je domnevno ugrabil enega izmed kolumbijskih vojakov, in sicer na podlagi staroselske sodne oblasti. Kasnejši pregon Valencie po besedah protestnikov kaže na nespoštovanje njihovih institucij, k protestom pa vabijo tudi druge zatirane skupine v državi.

V avstralskem mestu Perth se je začela dvotedenska sodna preiskava smrti staroselske ženske v policijskem priporu lani. Potem ko je bila aretirana, je policistom večkrat poskušala razložiti, da je nekaj narobe in da se izjemno slabo počuti, kar je vidno tudi s takratnih posnetkov video kamer. Medtem ko so jo policisti sicer trikrat odpeljali na kratek pregled, so ob tem prepričevali zdravstveno osebje, da se najverjetneje pretvarja in naj je ne jemljejo resno. Umrla je kmalu po tretjem prihodu v bolnišnico, ko je ena izmed sester dojela resnost situacije, a je bilo že prepozno, saj je bila priprta že v hudem septičnem šoku.

Francoska modna oblikovalka Etoine Isabel Marant se je ponovno znašla v lučeh francoskih in mehiških medijev zaradi domnevne kršitve avtorskih pravic mehiške staroselske skupine iz malega mesta na območju OaHaKa. Ta je znana po svojih oblačilih z izvezenimi vzorci, ki so po besedah tamkajšnjih prebivalk in prebivalcev eden osnovnih delov njihove identitete, enaki vzorci v izvezeni obliki pa se pojavijo v njenih kolekcijah. Sedaj je prebivalce omenjenega mehiškega mesta presenetila novica, da naj bi francoska vlada pripravila dokument, v katerem piše, da ima francoska oblikovalka v lasti patent za razvoj teh oblačil. Če bi mestna oblast podpisala omenjeni dokument, bi lokalni prebivalci morali celo plačati za pravico do proizvajanja lastnih tradicionalnih oblačil.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness