Britoff sumov in obtožb

Aktualno-politična novica
10. 12. 2016 - 12.00
 / BritOFF

Gambijski predsednik Yahya Jammeh je sporočil, da rezultatov nedavnih predsedniških volitev ne priznava več. Volitve, ki so potekale prejšnji četrtek so prinesle zmago opozicijskemu kandidatu Adamu Barrowu. Takrat je Jammeh, ki Gambijo vodi že dvaindvajset let, presenetil s priznanjem poraza. Jammeh, ki je na oblast prišel z vojaškim udarom, je bil v preteklosti pogosto obtožen avtoritarnosti, omejevanja svobode govora in vpletenosti v poboj 54 migrantov leta 2004. Jammeh je v včerajšnjem televizijskem nagovoru povedal, da želi novo izvedbo volitev. Ta odločitev sledi napovedi novoizvoljenega Barrowa, da namerava sodno preganjati predsednika, ko bo sam zasedel položaj. Položaj zaostruje tudi prisotnost vojske na ulicah prestolnice Banjul. Gambija je danes tudi zavrnila obisk guvernerke Ekonomske skupnost zahodnoafriških držav (ECOWAS) Ellen Johnson Sirleaf, katere letalo ni dobilo dovoljenja za pristanek v prestolnici.

Ameriški predsednik Barack Obama je ameriškim varnostnim službam ukazal preiskavo vmešavanja Rusije v nedavne ameriške volitve. Uradniki ameriškega ministerstva za domovinsko varnost so na zaslišanjih pred senatskim odborom že pred samimi volitvami povedali, da verjamejo, da je Rusija odgovorna za vdor v strežnike Nacionalnega komiteja Demokratske stranke. Elektronska sporočila komiteja je pred volitvami v več korakih razkrila spletna stran Wikileaks. Po neuradnih informacijah je CIA že zaključila preiskavo, ki ugotavlja, da je Rusija poskušala povečati močnost zmage Donalda Trumpa. Podobna preiskava poteka tudi v Nemčiji, kjer je nemška tajna služba BfV obtožila Rusijo, da s širjenjem zavajajočih informacij poskuša vplivati, na nemške volitve, ki bodo potekale prihodnje leto.

ZDA so sporočile, da bodo v okolico sirskega mesta Raka poslale 200 dodatnih vojakov. Na območju že deluje 300 pripadnikov ameriških posebnih enot, ki sodelujejo predvsem s kurdskimi borci, ki želijo zavzeti mesto. Raka, ki leži v vzhodni Siriji, je neuradna prestolnica Islamske države in za Mosulom drugo največje mesto, pod njenim nadzorom.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness