Britoff zemljevida za staroselske skupnosti

Aktualno-politična novica

OSMA

Obleganje mesta Silvan na jugovzhodu Turčije s strani turških varnostnih sil je vstopilo v enajsti dan. Ves ta čas je v veljavi popolna policijska ura, policija in vojska pa ob podpori tankov, obstreljevanja iz helikopterjev in ostrostrelcev izvajata racije proti domnevnim pripadnikom Kurdske delavske stranke, s kratico PKK, in se z njimi spopadajo. Pri tem trpijo predvsem civilisti - včeraj je policija med racijo ustrelila 19-letnika, s čimer se je število smrtnih žrtev med civilisti povzpelo na sedem. Akcija okupacijskih sil bo po besedah turškega premiera Ahmeta Davutoğluja trajala, dokler iz mesta s približno 90 tisoč prebivalci ne odstranijo zadnjega militanta. Med spopadi, v katerih je bil ubit tudi vojaški poročnik, je mesto zapustilo več kot deset tisoč prebivalcev. Včeraj je v okupirano mesto želela vstopiti delegacija opozicijske Ljudske demokratske stranke, krajše HDP, vendar jim je vojska to preprečila. Ob tem so sovoditeljico stranke Figen Yüksekdağ policisti od blizu v glavo ustrelili s kanistrom solzivca.

Ameriška vojska trdi, da je včeraj v okolici mesta Raka v Siriji z izstrelki iz drona napadla vojščaka Islamske države Mohammeda Emwazija, bolj znanega kot Džihad John. Ta se je proslavil s številnimi obglavljenji predvsem tujih ugrabljencev, ki so bila lično zapakirana v promocijske videoposnetke z opozorili in grožnjami v popolni angleščini. Džihad John je namreč iz Kuvajta pri šestih letih z družino prišel v London, od koder je pobegnil pred dvema letoma in se pridružil kalifatu. Ameriška vojska sicer nima informacij, ali je bil v napadu na domnevni Emwazijev avto ta tudi ubit.

Na več kot 110-ih kolidžih po Združenih državah Amerike se imajo danes zgoditi množični protesti in velik bojkot predavanj. Zahteve so jasne; konec šolnin na javnih kolidžih, izbris vsega študentskega dolga in minimalna plača 15 dolarjev na uro za vse zaposlene na kolidžih in kampusih. Protest z imenom Million Student March je bil navdihnjen s kampanjo levičarskega Bernieja Sandersa za nominacijo za demokratsko predsedniško kandidaturo. Srečno!

 

DESETA

Nov interaktivni zemljevid sveta naj bi staroselskim skupnostim tega sveta olajšal dokazovanje dejstva, da naseljujejo in uporabljajo velik del planeta. Po podatkih ene izmed organizacij, ki stoji za projektom, World Resources Institute, si staroselske skupnosti lastijo dve tretjini kopnega, a jim je priznanih le 10 %. Na zemljevidu bodo sedaj označena območja, kjer staroselci dejansko živijo. Njihova prisotnost je sicer pogosto načrtno ignorirana, njihovo življenjsko okolje pa uničeno zaradi velikih industrijskih gradenj in onesnaženja okolja, niti jim niso priznane pravice do lastništva zemlje, na kateri se nahajajo. Podatke bodo v zemljevid vnašale organizacije in posamezniki, ki so strokovnjaki na tem področju.

Kanadske parlamentarne volitve so s sabo prinesle nove obraze in s tem malo večjo pripravljenost prisluhniti zahtevam staroselskih skupnosti. Po posvetu z družinami, ki bo potekal naslednjih nekaj tednov, se bo končno začela preiskava o ubojih in izginotjih staroselskih žensk. Veliko oči je sedaj uperjenih v vlado, saj gre za eno izmed bolj kompleksnih problematik v državi, ki bo zahtevala veliko skrbnega načrtovanja in raziskovanja.

Bivši avstralski premier Kevin Rudd poziva koalicijo in opozicijo, naj skupno podpreta ustavno priznanje staroselcev na referendumu, do katerega naj bi prišlo v letu 2017. Rudd, ki se je ob volilni zmagi leta 2008 javno opravičil izgubljenim staroselskim generacijam, verjame, da je avstralska javnost pripravljena na sprejetje spremembe ustave, a tematika ne sme postati primer strankarskega boja. Bivši premier vodi organizacijo National Apology Foundation, katere namen je med drugim tudi nadzor nad učinkovitostjo državnih politik, ki naj bi pomagale izboljšati položaj staroselskih skupnosti v državi.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.