Fracking britoff

Aktualno-politična novica
7. 12. 2015 - 10.05
 / BritOFF

0805

Turčija ruske vojake obtožuje provokacije. Medtem ko se je ruska vojaška ladja peljala skozi Istanbul, naj bi namreč eden izmed vojakov imel na rami metalec raket. Takoj se je oglasil turški zunanji minister, ki je potezo ne le označil za provokacijo, temveč poleg tega še dodal, da bo Turčija proti tovrstnim grožnjam ustrezno ukrepala. Pot po bosporskem kanalu je edina, ki ruskim ladjam omogoča pot iz Črnega morja do svetovnih oceanov.

Nacionalistična stranka Nacionalna fronta je na francoskih regionalnih volitvah dosegla velik uspeh. Volitve so potekale v še vedno razglašenem izrednem stanju, ki traja od napadov v Parizu pred tremi tedni. Stranka je dobila procentualno največ glasov, in sicer nekje med 27,2 in 30,8 odstotka, in se bo tako naslednji teden spopadla z Republikansko stranko, ki je zbrala drugi najvišji delež glasov. Rezultati kažejo na obrat nekaterih prej tradicionalno levičarskih regij k desnici.

Na sedmo obletnico smrti najstnika Alexandrosa Grigoropoulosa so se na ulicah Aten odvili protesti, v katerih se je policija ponovno spopadla s protestniki. V podobni situaciji je policija leta 2008 ubila Alexandrosa, kar je sprožilo nadaljnje množične proteste v državi. 6.000 policistov je bilo včeraj zaradi obletnice prisotnih na atenskih ulicah, 18 ljudi je bilo zaradi spopadov aretiranih.

1005

Skupina po imenu Sindikati za energijsko demokracijo je v sklopu pariške okoljske konference predstavila svoj pogled na pridobivanje energije s t. i. frackingom. Na dogodku, na katerem so bili predstavniki sindikata newyorških medicinskih sester, argentinske sindikalne centrale in britanskega sindikata javnih in komercialnih storitev, je bila izpostavljena predvsem nujnost popolne prepovedi hidravličnega lomljenja zaradi ogrožanja vodnih virov, večje pojavnosti potresov in prisotnosti metana. Predstavili so tudi potencial sindikatov v boju proti frackingu - v ameriški zvezni državi New York so tako dosegli odlog tovrstnega pridobivanja energije.

Poskusi socialnega sporazuma poleg Slovenije propadajo tudi drugje v Evropi. Na Finskem je tako vlada odstopila od oblikovanja socialnega sporazuma s sindikati in delodajalci o spremembah delovnih pogojev, ki naj bi povečali konkurenčnost Finske. Premier Juha Sipila pravi, da očitno ne obstajajo nobeni predpogoji, ki bi sploh omogočali resna pogajanja, in da ne sindikati ne delodajalci niso predstavili alternativ varčevanju.

Norveški sindikati svarijo pred oblikovanjem tako imenovanega podrazreda delavcev migrantov. Raziskave namreč kažejo, da se migranti v manjši meri vključujejo v sindikate kot drugi delavci v državi, kjer je članstvo v primerjavi z drugimi državami zelo visoko. Možnost zlorab se s tem poveča, ker celoten sistem določanja plač temelji na kolektivnih pogajanjih, katerih učinkovitost pa izhaja iz številnosti članstva.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness