NA MAKOVEM POLJU BritOFF

Aktualno-politična novica
13. 11. 2013 - 10.05
 / BritOFF

Sedma

Egiptovska vlada je po skoraj treh mesecih preklicala policijsko uro in izredne razmere, ki jih uvedla po spopadih varnostih sil in privržencev odstavljenega predsednika Mohameda Mursija 14. avgusta. Oblasti so se za preklic izrednih razmer odločile dva ni pred iztekom predvidenega roka, potem ko naj bi tako odločilo administrativno sodišče. Ukrep bi sprva sicer moral veljati le za mesec dni, a ga je egiptovska vlada 12. septembra podaljšala še za dva meseca.

Ruski predsednik Vladimir Putin je obiskal Vietnam, z gostiteljem in vietnamskim kolegom Truongom Tan Sangom pa sta se uspela dogovoriti za poglobljeno rusko-vietnamsko sodelovanje, ko gre za raziskovanje nafte na morju, državi pa naj bi poslej tesneje sodelovali tudi na vojaškem področju. Pri tem naj bi se Rusija obvezala k večjemu oboroževanju Vietnama, a o podrobnostih predsednika obeh držav nista želela govoriti. Je zato Putin rajši izpostavil krepitev bilateralne gospodarske menjave med državama, Rusija in Vietnam pa naj bi bila tudi na poti sklenitve prostotrgovinskega sporazuma. 

V zaostali tekmi prve slovenske fuzbalerske lige so nogometaši zadnjeuvrščene Krke v Velenju nepričakovano premagali tamkajšnji Rudar. Edini zadetek za zmago Novomeščanov, ki so s tem pobegnili z zadnjega mesta na lestvici, je prispeval Urban Kramar. Istoimenski košarkarski klub je v 2. krogu evropskega pokala Eurochallenge zabeležil prvo zmago v tem tekmovanju. Košarkarji Krke so bili od madžarskega predstavnika Jaszbereny boljši z 58 proti 41. 

Osma

Posebna delovna skupina ukrajinskega parlamenta pred izredno sejo še ni uspela oblikovati osnutka zakona, ki bi nekdanji premierki, obsojeni na 7-letno zaporno kazen zaradi domnevne zlorabe pooblastil, omogočil možnost zdravljenja v tujini. Od ravnanja s hudo bolno Timošenkovo, ki se trenutno zdravi v bolnišnici v Harkovu, bo odvisna mednarodna politična usoda Ukrajine in njen podpis pridružitvenega in prostotrgovinskega sporazuma z Evropsko unijo. Slednja namreč vztraja, da mora Kijev spoštovati temeljne človekove pravice in demokratična načela. V primeru, da posebna delovna skupina ne bo uspela oblikovati skupnega predloga zakona, bo ukrajinski parlament glasoval o več predlogih.

Piratov ne poznata samo Adenski zaliv in Somalija pač pa tudi Balkan in reka Donava. Ukrajinsko ladjarsko podjetje »Donava« je namreč opozorilo, da so bile njegova plovila na reki večkrat tarča napada srbskih in romunskih napadalcev. Napadi naj bi se največkrat zgodili v večernih urah in ko je ladja že zasidrana, najnevarnejši pa naj bi bil predel Donave med 240. in 350. kilometrom njenega toka. Ukrajinsko ladjarsko podjetje je ob tem srbske in romunske oblasti obtožilo, da s to obliko kriminala sploh ne ukvarjajo in ga puščajo nenadzorovanega.

Notranji minister Gregor Virant je v odzivu na interpelacijo, ki so jo včeraj zoper njega vložile opozicijske stranke, odgovoril, da mu opozicija s tem meče pod noge polena, namesto, da bi pokazala pripravljenost na sodelovanje, ki bi ga Slovenija v kriznih časih nujno potrebovala. Notranji minister je namignil, da je moteč tudi zaradi svojega zavzemanja za neusmiljen pregon gospodarskega kriminala in korupcije. SDS, NSi in SLS so Viranta sicer interpelirale zaradi zmanjševanja sredstev in namere združevanja občina, zaradi predlagane odškodninske sheme za izbrisane in zaradi domnevno neustavnih dogovorov s sindikati. 

Deveta

Generalna skupščina Združenih narodov je izvolila 14 držav za triletni mandat v Svetu Združenih narodov za človekove pravice. Generalna skupščina je v 47-članski svet med drugimi imenovala tudi Kitajsko, Rusijo, Kubo in Savdsko Arabijo, ki so bile sicer izpostavljene ostrim kritikam aktivistov na področju človekovih pravic. Znova sta bili v Svet Združenih narodov za človekove pravice izvoljeni Francija in Velika Britanija, drugi zaporedni mandat pa so si zagotovile še Južna Afrika, Vietnam, Alžirija, Maroko, Namibija, Maldivi, Makedonija in Mehika.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je, po ostrem nasprotovanju mednarodne skupnosti, odpovedal načrtovano gradnjo rekordnih 20.000 stanovanj na zasedenem palestinskem Zahodnem bregu. Izraelski načrt je sprva predvideval gradnjo 1.200 stanovanj na spornem območju med Jeruzalemom in krajem Maale Adumim, s čimer bi se vzpostavil koordior v vzhodni Jeruzalem, ki ga imajo Palestinci za svojo prestolnico, kasneje pa so oblasti v Tel Avivu načrt še razširile. Palestinski predstavniki so v odzivu na objavljene izraelske gradbene načrte ponovili grožnjo, da bo vsakršno nadaljevanje širjenja judovskih naselbin na palestinskih območjih ogrozilo mirovne pogovore, nove izraelske gradbene načrte pa je pred časom kot nelegitimne označil tudi ameriški zunanji minister John Kerry.

Pred centrom za socialno delo Vič-Rudnik poteka protest, na katerem udeleženci opozarjajo na, po njihovem, diskriminatorno ravnanje centra v primeru dveh otrok, ki naj bi jih odvračal od enega od staršev. Kot poudarja pobudnik protesta Borut Remec center za socialno delo, kljub odločitvi sodišča, da ima oče pravica do stika z otrokoma, podpira mater, ki pa stikov ne dovoli. Na centru za socialno delo Vič-Rudnik na obtožbe skopo odgovarjajo, da je za odločanje o stikih staršev z otroci pristojno sodišče. 

Deseta

Združeni narodi začenjajo, po izbruhu otroške paralize v Siriji, z do sedaj največjo kampanjo cepljena proti tej bolezni na Bližnjem vzhodu. Po načrtih nameravajo Združeni narodi v sedmih bližnjevzhodnih državah, ki jim grozi izbruh bolezni,  cepiti do 20 milijonov otrok.  Cepljenja so ponekod, denimo v Libanonu, že začeli izvajati, ponavadi pa potekajo v begunskih kampih. Tam je po navedbah sodelujočih najlaže priti do ogroženih, v Združenih narodih pa izražajo bojazen, da zaradi vojne v Siriji in razseljenosti prebivalstva, cepivo, kljub obsežni kampanji, ne bo prišlo do vseh, ki bi ga potrebovali.

V Afganistanu pridelava opija v tekočem letu, po navedbah Urada Združenih narodov za droge in kriminal, dosega rekordno raven. Z več kot  200.000 z makom posejanimi hektarji se bo letina v Afganistanu po pričakovanjih Združenih narodov v primerjavi s prejšnjim letom dvignila za 36 odstotkov in če bo v celoti realizirana, bodo zaloge opija prekosile svetovno povpraševanje. Največjo rast makovih polj beležijo v provinci Helmand, kjer so si sicer britanske sile, ki se pripravljajo na umik, ob okupaciji države zadale cilj zmanjšati gojenje maka in pridelavo opija. Vodja Urada Združenih narodov za droge in kriminal v Kabulu Jean-Luc LeMahieu pričakuje rast proizvodnje opija v Afganistanu tudi v prihodnjem letu, ko bi se država zaradi umika mednarodnih sil utegnila znajti v še bolj nestabilnem položaju. 

Hokejisti Los Angeles Kingsov so v prvi v nizu treh gostujočih tekem rednega dela severnoameriške hokejske lige NHL izgubili proti moštvu Buffala. Kralji, za katere nastopa tudi slovenski reprezentant Anže Kopitar, so domačinom morali priznati premoč po kazenskih strelih, ki jih je Buffalo na koncu dobil s 3:2. Kopitar je proti nasprotnikovim vratom med tekmo sproži 4 strele, pri izvajanju kazenskih strelov pa ni sodeloval. 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.