Evropska koalicija za vojno gospodarstvo

Oddaja
breton
22. 3. 2024 - 17.00

Kultivirali smo dvodnevni vrh Evropskega sveta oziroma predstavnikov držav Evropske unije, na katerem so evropske države po osmih letih od podelitve statusa kandidatke podprle začetek pristopnih pogajanj z Bosno in Hercegovino. Veliko so razpravljali tudi o podpori Ukrajini in načrtih evropskega oboroževanja. Gre za več skladov, v sklopu katerih Evropska komisija načrtuje spodbujanje skupnega nabavljanja orožja in skupno podporo ukrajinski vojski.

O bohotenju trgovine z orožjem v Evropi
 / 13. 3. 2024

Glavna novost se obeta na področju spremembe pravil Evropske investicijske banke, ki jo 14 članic, vključno s Francijo in Nemčijo, hoče pripraviti v namenjanje milijardnih poceni posojil za krepitev evropskih orožarskih produkcijskih kapacitet. Investicijska banka, katere bilanca znaša več kot 500 milijard evrov, po veljavnih pravilih ne sme spodbujati orožarskih projektov, sprememba teh pravil, ki je na vidiku – ko sta na isti strani Nemčija in Francija, je to le vprašanje časa in tehničnih podrobnosti –, pa bi pomenila temeljit prelom z njenim poslanstvom financiranja infrastrukturnih projektov za zmanjšanje razvojnih razlik med državami članicami, za kar so jo leta 1958 tudi ustanovili, in spodbujanja zelenega prehoda, kar rusko-ukrajinska vojna vse bolj izrinja z agende Evropske komisije. Evropski komisar za notranji trg, Francoz Thierry Breton, je že dejal, da mora Evopska unija spremeniti paradigmo in se premakniti v način vojnega gospodarstva.

Poljska se oborožuje in širi vojsko
 / 3. 3. 2023

Teden dni pred 20. obletnico vstopa Republike Slovenije v ameriški imperialistični klub, znan kot Nato, nam je obrat v politikah Evropske investicijske banke pomagal kultivirati Matthias Thiemann, profesor na pariškem inštitutu za politične študije (Sciences Po), ki se ukvarja s politično ekonomijo evropskih finančnih regulacij. Banjaluška novinarka Gordana Katana je komentirala evropsko povabilo Bosni in Hercegovini ter ali je res, da je BiH v zadnjem letu naredila več kot prej v desetletju, kakor se je izrazila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

 

Vir fotorafije: prirejeno po Evropski komisiji

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.