Dan politično mrtvih

Mnenje, kolumna ali komentar
1. 11. 2023 - 16.00

Več kot očitno in tudi glede na konkretno udeležbo na tradicionalnih pasjih procesijah politikov in aktualnih oblastnikov k spominskim obeležjem, raztresenim tako kot rimskokatoliški verski objekti po vsej državi, je tokratni 1. november vendarle zaznamovan ne zgolj z burnim, kaj burnim, pravzaprav vsaj na liberalni sredini že par desetletij ne videnim političnim obračunavanjem v največji vladni in koalicijski stranki, Gibanju Svoboda, kot očitno zgolj še enega osebnega političnega projekta in tokrat ter v tem primeru pač aktualnega predsednika vlade Roberta Goloba, temveč predvsem s tem, da so politično vsebinsko praznost tako največje vladne stranke kot pravzaprav celotne koalicije, torej tudi strank Socialni demokrati in Levica, glede na javnomnenjske raziskave, zadnja v nizu je Vox populi, ki jo je za Dnevnik izvedla Ninamedia in ki kaže, da delo vlade kot uspešno ocenjuje zgolj še 31,3 odstotka vprašanih, očitno le prepoznali tudi njihovi volivci. 

Tako posledično, predvsem pa zaradi burnega notranjestrankarskega dogajanja – saj jih ni malo, ki se v Gibanju Svoboda ta čas sprašujejo, ali nemara sami niso med naslednjimi za izključitev in prevetritev v demokratičnem smislu še očitno pač nedonošene in šele pred zadnjimi državnozborskimi volitvami kot še ene anti-janša ustanovljene stranke – vidnih obrazov največje vladne stranke, tistih, ki so dejansko zmagali na volitvah, v prvih vrstah današnjemu dnevu namenjene tradicionalne javne in medijske pozornosti pravzaprav ni bilo videti.   

Tako denimo se je namesto Roberta Goloba v ponedeljek ob bok ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću – od katerega se, čeprav si sam tega še več kot očitno ne želi oziroma namerava priznati, možnost za še en mandat na čelu glavne in največje mestne občine zaradi vse večjega nezadovoljstva njenih prebivalcev vendarle vse bolj oddaljuje – postavil na zadnjih državnozborskih volitvah iz upravljanja države v zakonodajni ali izvršni oblasti pravzaprav odslovljeni obrambni minister z veliko vpliva v vladi in na predsednika vlade, Marjan Šarec, ki je potem namesto Roberta Goloba, katerega nekdanji politični sopotnik je ne nazadnje Zoran Janković tudi bil, moral s stisnjenimi zobmi in z na AGRFT-ju naučenim stoičnim obrazom ljubljanskega župana poslušati, kako si želi, da bi ta njihova – Janković je pač rekel naša – koalicija obstala, se držala zavez, ki jih je dala, in da bi tudi znotraj nje pozabili na prepire. 

Kot od celotne vladne ekipe vendarle starejši politični lisjak je Janković sicer pozval še k podpori vladi pri sanaciji razmer po katastrofalnih poplavah, a tudi k podpori prizadevanjem za spremembo zakonodaje, da bo ta bolj fleksibilna, ko gre za spremembe namembnosti zemljišč ob vodotokih, pojasnil pa seveda ni, na karkoli že je s tem konkretno ciljal. Da ne bi bilo pomote, kam politično spada, pa je z vsemi političnimi žavbami premazani ljubljanski župan še čestital predsedniku vlade Robertu Golobu, ki da se mu je z Evropsko unijo uspelo – samemu – dogovoriti za 400 milijonov evrov nepovratnih sredstev za sanacijo razmer po poplavah, zaradi česar da bo prihodnje leto nič več in nič manj kot leto obnove. 

Da pa sicer ne bo pomote, kdo v državi kontrolira represivni aparat, je dovolj povedno, da sta se dogodka ob boku ministra Marjana Šarca udeležili delegaciji tako obrambnega kot notranjega ministrstva, vsaj v tej vladi za razliko od vlade Marjana Šarca trdno v rokah v Gibanje Svoboda prebeglih kadrov nekdanje in na zadnjih volitvah iz državnega zbora pač izpadle LMŠ. Ljubljanskemu županu v brk sta obrambnega ministra poslušali, kako da se ob tokratnem dnevu spominjamo tudi vseh tistih, ki da so pred nekaj več kot 30 leti šli v ponovni boj za obstoj slovenskega naroda in za samostojnost Slovenije oziroma za življenje v domovini, kjer bo vsak lahko živel svoje sanje, živel in pustil živeti. Čeprav se vsaj s tem zadnjim ne strinjajo tako ljubljanski župan Zoran Janković kot brez izjeme vsi zgolj po lastnih besedah najbolj zaslužni osamosvojitelji. 

Čeprav je nacionalna Slovenska tiskovna agencija vest naslovila: »Državni vrh položil venec k spomeniku žrtvam vseh vojn v Ljubljani«, predsednika Gibanja Svoboda in vlade ter koalicije Roberta Goloba danes ni bilo niti k spomeniku vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam ob ljubljanskem Kongresnem trgu, ko je venec v spremstvu državne delegacije, v kateri pa so brez udeležbe iz Gibanja Svoboda bili zgolj podpredsednica državnega zbora Meira Hot, predsednik državnega sveta Marko Lotrič in sicer res podpredsednica vlade, ampak še zmeraj zgolj od predsednika in večine največje vladne stranke odvisna zunanja ministrica Tanja Fajon, položila predsednica republike Nataša Pirc Musar, pa čeprav so polaganje venca pospremili salve garde Slovenske vojske, zvok trobil policijskega orkestra in kvartet pevcev.

Predsednica pa je pribila, da verjame, da je prav ta spomenik tisti, ki nas lahko približa k spravi, namreč to je spomenik vsem žrtvam vojn in povojnih pobojev, in da je Slovenija na dobri poti do sprave, ki da je sicer intimna stvar, ker da bo vsak pri sebi moral razmisliti kdaj, kako in zakaj se je potrebno spraviti. Ampak predsednica republike tudi ob dnevu mrtvih optimistično verjame, da bomo Slovenci tudi to zmogli. Toda tako to gre. Ob Milanu Kučanu, ki je govoril na Svetem Urhu, in prav tako politično mrtvem županu Maribora Saši Arsenoviču se na današnji praznični dan v medijih ponovno pojavlja ob ministrici za infrastrukturo prav politično mrtev, a vpliven mož aktualne koalicije in vlade. Minister za obrambo in pred tem vendarle dolgoletni župan Marjan Šarec je ob današnjem dnevu spomina na mrtve v Kamniku cvetje z vojaškimi častmi položil še pred spomenik generala Rudolfa Maistra in na grob Edvarda Peperka, ene izmed prvih žrtev v vojni za samostojno Slovenijo. Kar pa vendarle le lahko tudi pomeni, da so politično mrtvi iz tokratnih pogovorov preostalih politično mrtvih, vsaj če bodo tako nadaljevali, v Gibanju Svoboda pod taktirko Roberta Goloba in njegovih najbližjih prišepetovalcev čisto možno, da tudi izključeni.  

ODPOVED: Tudi za tokratni N-euro moment sem z dnevom politično mrtvih politikov in predvsem obrambnega ministra Marjana Šarca namesto, kdo ve, če ne kmalu prav tako politično mrtvega, Roberta Goloba v zobeh poskrbel Tomaž Z.

 

Vira fotografij: https://www.facebook.com/photo/?fbid=3910509995643876&set=pcb.3910408612...https://www.gov.si/novice/2023-11-01-minister-sarec-se-je-poklonil-spomi...

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.