REFERENDUMSKA (PRED)IGRA

Mnenje, kolumna ali komentar
18. 4. 2018 - 16.00

Čeprav se je uradna referendumska kampanja pred ponovljenim glasovanjem na naknadnem zakonodajnem referendumu o zakonu o drugem tiru začela že minuli petek, 13. aprila, je Državna volilna komisija šele danes objavila končni seznam kar 30-ih organizatorjev referendumske kampanje, ki so v skladu s 17. členom Zakona o volilni in referendumski kampanji pravočasno sporočili zahtevane podatke in dva organizatorja, ki tega nista storila pravočasno. Med organizatorji referendumske kampanje po zaušnici Vrhovnega sodišča ni Vlade predsednika vlade v odstopu Mira Cerarja. Med tistima, ki pa tistih nekaj podatkov Državno volilni komisiji nista pravočasno sporočila, pa so se ob osamljenemu jezdecu na valu nasprotovanj projektu in zakonu o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom železniške proge Divača Koper dr. Damirju Josipoviču znašle tudi sicer državne Slovenske železnice d.o.o. Toda tudi če v tej referendumski kampanji Vlada v odstopu ne bo sodelovala, pa so se pri DVK brez izjeme pravočasno zacahnale prav vse do nepreklicnega izteka tega mandata še državnozborske stranke.

Vlada Republike Slovenije sicer od Vlade Mira Cerarja naprej verjetno tako ali tako nikoli več ne bo organizator posamezne referendumske kampanje, ker bi to v skladu z zadnjo razsodbo sodne veje oblasti pomenilo, da mora kot nosilec izvršne oblasti v kampanji predstavljati za svoj projekt in zakon tudi negativna stališča njunih nasprotnikov, torej v tem primeru tako Vilija Kovačiča in tovarišije kot nenazadnje povsem politično legitimnih opozicijskih nasprotnikov iz vrst Janševe SDS, brez podpisov katerih pa tako ali tako sploh ne bi imeli tega referendumskega odločanja. In čeprav so bila prav javna in davkoplačevalska sredstva posameznih Vlad za prepričevanje volilnega telesa ključna pri številnih najbolj usodnih referendumskih odločitvah, le ni za pozabiti, da je bilo temu tako tudi v referendumski kampanji za vstop v severnoatlantski pakt NATO, je to zaradi zamujenih pritožbenih in drugih sodnih rokov pravzaprav nepomembno. Toda po zadnji razsodbi Vrhovnega sodišča se Vlade z referendumskimi kampanjami za in na račun davkoplačevalcev praviloma le ne bodo več pečale.

Toda tako udeležba prav vseh ta čas še državnozborskih političnih strank in tudi številnih izvenparlamentarnih, med katerimi so bile številne ustanovljene prav za prvi naskok na državnozborski prag na naslednjih volitvah 3. junija, kaže, da tako vnaprej jasna mizerna udeležba, kot jo lahko v nedeljo 13. maja upravičeno pričakujemo, še ne pomeni, da ne gre za  priložnost, ki jo kolikor tolikor resne politične stranke tik pred volitvami pravzaprav morajo izkoristiti. Vlada Mira Cerarja, ki pa pravzaprav po odstopu predsednika vlade in koalicije strank SMC, DeSUS in SD obstaja le še formalno ter zgolj do nastopa nove Vlade in ki namesto celotni državi in vsem njenim prebivalcem služi le še partikulartnim strankarskim interesom pred naskokom na nov 4 letni mandat na državnozborskih volitvah 3. junija letos, bo svoj prav in podporo rešitvam zakona o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom železniške proge Divača Koper tako dokazovala preko referendumskih kampanj posameznih koalicijskih strank.

Res politično neverodostojno bi namreč bilo, da bi pravzaprav edinemu velikemu projektu te Vlade in koalicije sedaj v predvolilnem času nasprotovala kaka od sicer že politično predvolilno pokreganih strank, predvsem pa SD ali DeSUS, saj SMC projektu gradnje 2. tira pravzaprav sploh ni v poziciji nasprotovati. Kak glas za bodo s plačanimi oglasi nemara za zakon in projekt pridobili še v državnih družbah DRI Upravljanje investicij, Družbi za razvoj infrastrukture d.o.o. in z zakonom in za namem izvajanja projekta ustanovljeni družbi 2TDK, družbi za razvoj projekta d.o.o. Za bi naj bili tudi v Luki koper in Gospodarski zbornici Slovenije, manj pa je jasno, kakšno vlogo nameravajo kot organizatorji referendumskih kampanj odigrati Popovičeva Mestna občina Koper, Sindikat žerjavistov pomorskih dejavnosti Luka Koper in nenazadnje tudi Gašpar Gašpar Mišič, ki se je pravočasno prijavil kot samostojni organizator referendumske kampanje.

Vsi ostali organizatorji referendumskih kampanj pa bodo predvidoma proti Vladinemu projektu in zakonu o gradnji drugega tira med Koprom in Divačo, saj jim bo tako kot njegovim državnozborskim zagovornikom služil predvsem kot predvolilna predigra, prvi - pa čeprav glede na pričakovano nizko udeležbo - bolj polovičarski test motivacije domačega volilnega telesa. Toda tako to gre. Če bi se utegnilo zgoditi, da bo udeležba na ponovljenem referendumu zadostna in da bosta ta zakon in ta projekt drugega tira obstala na smetišču politične zgodovine, se za zmagovalca ne bodo razglašali le državljan Vili Kovačič in tovarišija, ampak si bo ta uspeh prilastila celotna izvenparlamentarna in - kar je v luči prihajajočih volitev še bolj pomembno - tudi celotna državnozborska opozicija. Če pa bo udeležba nezadostna, pa bo glede na prihodnje volilne obete, to tako ali tako predvsem pirova zmaga SMC in Mira Cerarja.    

ODPOVED: Tudi za tokratni N-euro moment sem z referendumsko kampanjo kot zgolj predigro za naslednje državnozborske volitve 3. junija v zobeh poskrbel Tomaž Z.  

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.