Skupaj za varnost delovnih mest v Policiji

Mnenje, kolumna ali komentar
28. 6. 2023 - 16.00

Po tem ko sta obletnico osamosvojitve Slovenije državni vrh in predvsem po lastnem prepričanju državotvornejša opozicija praznovali na ločenih, a s strani pripadnikov slovenske policije nedvomno bolj čvrsto od denimo zadnje povorke Parade ponosa v Ljubljani zavarovanih pasjih procesijah oziroma proslavah, je včeraj, razbremenjena delovnih muk večjega političnega varovanja, svoj dan praznovala, pravzaprav pa bolj po službeni dolžnosti in v imenu taistih služb, ki jo nje pripadniki za nedoločen čas in tja enkrat do upokojitve zasedajo, obeleževala še slovenska policija, ki za razliko od drugih državnih organov ohranja tudi spomin na 27. junij 1991, ko so se policisti med vojno za slovensko osamosvojitev na mejnem prehodu Holmec spopadli z Jugoslovansko ljudsko armado oziroma JLA. In - kot so zabeležile kamere avstrijske ORF – med drugim tudi streljali na pripadnike JLA, ki so z belimi rjuhami mahali v znak predaje, kar dogodek, ki ga ohranja v spominu slovenska policija, po mnenju številnih Slovenijo oziroma mejni prehod Holmec pač uvršča med prizorišča prvega od številnih mnogih vojnih zločinov na območju nekdanje SFRJ. 

Ne glede na tovrstne zgodovinske konotacije pa je osrednja slovesnost ob dnevu slovenske policije pod geslom Skupaj za varnost včeraj potekala v Avditoriju v Portorožu, že od 17. ure pa so policisti opremo in svoje delo predstavljali na osrednji ploščadi v centru Portoroža. Pod spremljevalno-zabavni program prireditve, ki je bila letos, kot so sporočili iz Generalne policijske uprave, v prvi vrsti namenjena notranji javnosti, torej za nedoločen čas v sistemu domače javne uprave zaposlenim delavcem policije in notranjega ministrstva, se je kot scenarist in režiser podpisal Tomaž Letnar, med sodelujočimi pa so bili poleg Policijskega orkestra za dvig morale prisotnih zadolženi tudi dramska igralca Tadej Pišek in Klara Kastelec, vokalista Gregor Ravnikar in Štefica Grasseli ter plesalci koreografa Mihe Krušiča. Na slovesnosti so dvanajstim prejemnikom podelili še veliki ščit z bronasto zvezdo, najvišje priznanje policije, prav tako je ob dnevu policije delegacija ministrstva za notranje zadeve, policije in veteranskega policijskega Združenja Sever pod vodstvom ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja položila vence v Parku spomina v Tacnu in nato še pri Pomniku padlim v vojni za Slovenijo na Novih Žalah v Ljubljani.

Za trenutek ali dva sta v vsem policijskem blišču pred domačo publiko v portoroškem Avditoriju včeraj sinoči zablestela tudi slavnostna govorca, sicer zaenkrat še naprej vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Senad Jušić in notranji minister Boštjan Poklukar. Ker je temeljno gibalo programa proslave, naročene za pripadnike notranjega ministrstva in policije ter organizirane na notranjem ministrstvu in policiji, vendarle bilo spoštovanje policistov in njihovega dela v skupnosti, je zbranim tudi njihov politični šef in notranji minister Boštjan Poklukar ob njihovem in vsaj do konca mandata tudi svojem dnevu slovenske policije navrgel vsaj za vse nekdanje kadre politične oblasti tretje in poslednje vlade Janeza Janše nadvse pomirjujoče sporočilo, češ da depolitizacija policije ne sme postati lov na čarovnice, ampak samo pravni postopek, v katerem bo to, ali je kdo prekoračil zakonska pooblastila, iskalo specializirano državno tožilstvo in zbrane dokaze predložilo sodišču. Za kar pa vseeno upa, da se v primeru množičnih policijskih kršitev pooblastil ob ukrepanju zoper demonstracije med tretjo in poslednjo Janševo vlado zgodi čim prej. 

Vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Senad Jušić, proti kateremu za poln mandat kandidira sicer očitno v tej vladi in koaliciji politično pač nezaželeni karierni policist Boštjan Lindav, pa je priložnost izkoristil predvsem za to, da je zbrane pa tudi širšo slovensko javnost in nenazadnje politični vrh pri koritih izvršne ter zakonodajne oblasti opozoril na pomen varnosti in požrtvovalnosti policistov tako v času osamosvajanja Slovenije kot danes, zaradi česar ga motijo pogosto neupravičene kritike javnega sektorja, kamor – in to je bilo glavno sporočilo – vendarle spadajo tudi uslužbenci slovenske policije. Toda tako to gre. Kot smo to lahko videli ob nedavni Paradi ponosa ali ob množičnih demonstracijah zoper tretjo in poslednjo vlado Janeza Janše, v policiji že cenijo tako svoje delo kot delovna mesta, ki jih njeni pripadniki zasedajo in se znajo potegniti drug za drugega, kadar je to, tako kot je to bilo ob tako množičnih prekoračitvah policijskih pooblastil na zadnji Paradi ponosa ali demonstracijah proti poslednji vladi in koaliciji Janeza Janše v Ljubljani, tudi dejansko potrebno. Toda to še samo po sebi pač ne pomeni, da notranji minister in stranka Gibanje Svoboda, ki jo v vladi Roberta Goloba predstavlja, nista tako velikega političnega mandata dobila ravno zaradi obljubljene depolitizacije policije. Depolitizacije, po kateri se bodo nestrokovni in eni ali drugi politični opciji upogibajoči se policisti iz slovenske policije preprosto pobrali, ne pa da se jim za varnost svojih služb tudi po besedah Boštjana Poklukarja preprosto ni treba kaj posebej bati. 

ODPOVED: Tudi za tokratni N-euro moment sem z dnevom policije, ki je pod pokroviteljstvom aktualnega političnega vrha potekal pod geslom Skupaj za varnost naših služb v zobeh poskrbel Tomaž Z.      

Vira fotografij: https://www.gov.si/novice/2023-06-27-dan-policije-skupaj-za-varnost/#gro...https://www.facebook.com/policijaSI/photos/a.1406845139558353/3122807474...

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness