NUK za turiste

Mnenje, kolumna ali komentar
25. 7. 2023 - 16.00

Narodna in univerzitetna knjižnica je za piko na i v preferiranju dobička pred znanjem z letošnjim poletjem za uporabnike zaprla veliko čitalnico. V poletnem času, torej od tretjega julija do štirinajstega avgusta, lahko do nje dostopajo le obiskovalci, ergo, turisti. Sporočili so, da bo velika čitalnica odprta samo za oglede individualnih obiskovalcev in organiziranih skupin. Ko sem vprašala po vzroku za zaprtje, je zaposlena pojasnila, da so s strani obiskovalcev prišle pritožbe, češ da zaradi študirajočih uporabnikov ne doživijo in izkoristijo obiska knjižnice v pravem pomenu. Odločitev o zaprtju so po njenih besedah sprejeli po opravljeni raziskavi, ki je pokazala, da je število uporabnikov velike čitalnice med poletjem tako majhno, da se lahko ti prestavijo v malo, velika čitalnica pa se odpre očem turistov.

Nova vlada, nove obljube
 / 30. 11. 2022
Favoriziranje turistov pred študenti in zaprtje velike čitalnice je le zadnji primer, ki postavlja pod vprašaj univerzitetni namen knjižnice. Med izpitnimi obdobji je NUK za študente odprt do 22. ure. V času, ko študentje manično zasedajo čisto vsa mesta v knjižnicah, NUK skupaj s Centralno tehnično knjižnico niti približno ne zadosti potrebam študentov. To je razvidno iz tega, da se študentje v CTK-ju grebejo za prostor, saj je edina knjižnica v Ljubljani, ki je odprta od osmih do polnoči. Lanskega novembra so za Radio Študent v NUK-u razložili, da je veliko čitalnico ponoči težko pustiti odprto, ker je stavba spomeniško zaščitena. Celo noč bi poleg varnostnika morala delovati še garderoba ter vsaj en zaposlen na informacijah. To bi pomenilo znatne stroške. A za nočni študij bi lahko odprli vsaj malo čitalnico ali vsaj računalniško sobo in spodnje nekdaj kavarniške prostore ter za skrb nad prostori in obiskovalci zadolžili do dve osebi oziroma zaposlili eno osebo.

Kavarno nadomestili avtomati!
 / 13. 10. 2022
Poleti študentom v NUK-u čas za študij še dodatno omejijo. Od prvega julija do 14. avgusta knjižnica obratuje od ponedeljka do sobote od 9. do 14. ure, v sredo pa od 9. do 17. ure. Študentje, ki letnike zaključujemo tudi čez poletje, lahko v NUK-u torej običajno študiramo le pet ur na dan. Ob štirinajsti uri večino poletnih dni študente pošljejo ven, da lahko turisti od 14.30 do 18. ure nemoteno opravljajo svoje oglede. Če že turistom v NUK-u omogočajo vstop izven uradnega poletnega delovnega časa, bi morali podaljšati tudi delovni čas za študij. Vse, kar potrebujemo, so prostor in računalniki, ki omogočajo dostop do digitaliziranega gradiva. 

Dostop do digitaliziranega gradiva je mogoč s treh računalnikov v Sloveniji, dva od treh pa sta v NUK-u. Za raziskovanje digitaliziranega gradiva je torej obisk NUK-a nujen, saj avtorske pravice onemogočajo drugačne oblike dostopa. Knjižnica s krajšanjem časa, namenjenega študentom, poleg študija torej močno otežuje tudi raziskovanje. Hkrati lahko raziskujeta dve osebi in v primeru, da želi dostop še tretja, se morajo pač same zediniti, kdo bo raziskoval kateri dan, poleti pa tako ali tako več kot polovico dneva to sploh ni mogoče. Ko se prebiješ do računalnika, lahko relevantno gradivo in informacije bodisi prepišeš bodisi natisneš za deset centov na stran, kar ni študentom najbolj prijazna cena. Cenejše tiskanje nudijo tudi nekatere zasebne fotokopirnice v Ljubljani, čeprav je res, da tam gradiva iz NUK-a niti ni mogoče natisniti. Tudi za to obstaja preprosta rešitev: knjižnica naj bo dlje odprta.

Kulturna dediščina knjižnice, katere stavba je pod spomeniškim varstvom, ni primarno v arhitekturi, ki privablja turiste, ampak v knjigah. Je zakladnica gradiva, zakladnica znanja, če hočete. Zakladnica, iz katere je mogoče vzemati le ob širokem dostopu. Najprej bi morala knjižnica študentom in nasploh državljanom omogočiti čim lažji in čim širši dostop do znanja, šele nato odpirati prostore za turiste in ostale obiskovalce. Ampak jasno je: turisti prinašajo denar, študenti pa vedno bolj postajajo strošek. 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

NUK je poleti prazen. Nobenega študenta, zgleda preferirajo zabavo nad znanjem… 🙄

Zakaj ima RŠ Univerzitetno redakcijo, oziroma kaj je njena primarna naloga? Vrla UR je že mesece najmanj ažurna redakcija, ki večino časa sploh ne pokriva tematik slovenske študentarije, ampak se večino ukvarja z drugimi nebulozami. Drugače pa čisto soliden komentar.

Ko je Leban, sedanji direktor NUK, prišel za šefa Mestne knjižnice Kranj, je bila ena njegovih prvih odločitev enoten delovni čas čez vse leto. Prej je knjižnica, tako kot (takrat) vse regionalne knjižnice, poleti poslovala s skrajšanim delovnim časom. In povzročil velike težave s koriščenjem letnih dopustov. Seveda je bila odločitev samo njegova, on je bil (in je definitivno še!) najpametnejši, najsposobnejši, najstrokovnejši, pa naj gre za manjšo tolminsko knjižnico, regionalko v Kranju ali NUK: NO PROBLEMO. Skratka, ne vem, zakaj Lebana niste nič vprašali, zaposleni z odločitvijo nimajo nič, saj gre za popolnega avtokrata. Razen če je v nekaj zadnjih letih povsem zasukal karakter. Ker ga je ta stal podaljšanja mandata v Kranju, v spremembe močno dvomim ...

Pozdravljeni! Javljam se v živo iz NUK-a, namreč tu sem zaposlena na recepciji. Velika čitalnica je odprta za študente, le če vas ne motijo konstantni obiski turistov. Člani se lahko normalno učijo. Lahko pa podam še svoj komentar, da se trenutno v čitalnici uči 1 študent - kje ste ostali, ki vas moti “zaprtje čitalnice”?

Bolj kot za univerzo je to tema za RKHV, samo Bešter se ne upa lotit Beletrine, ki medtem hara tudi po Poljanski dolini.

https://www.obcina-gvp.si/sl/news/ustanovna-seja-programskega-odbora-za-...

Naj Šoltes mlajši pove, a je sto čukov za promocijo NUK2 malo, al ne. Meni se zdi precej za projekt, ki sploh še ni v gradnji.

Lebnova partnerka Vesna Trobec je pa PR-ovka v MKLJ, ki je mela v 15letih obstoja knjižnice za 650 tisoč evrov poslov z Beletrino, večino seveda za njihove odreuške licence e-knjig Biblos.

https://www.slovenskenovice.si/bulvar/domaci-traci/ste-slisali-kaj-je-na...

Kaj pa dela Kreativna baza za ta denar? Kaj zdaj, Bešter?

Imeli ste možnost v spletni anketi izraziti vaše želje in predloge okoli formatov, pogostosti in tem oddaj. Pustite zdaj Videka

UR že dolgo ni zamejena samo na visoko šolstvo in študentsko življenje - načeloma iščemo teme, ki jih drugi mediji ne pokrivajo. Včasih pač ocenimo, da bi raje poročale o osnovo- ali srednješolskih temah in včasih kakšno UR ali (očitno) RKHV temo pokrije APR. Predlogi (in nove sodelavke oziroma sodelavci) pa so vedno dobrodošli. 

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.